От: Предлагат да намалят максималния разрешен размер на плащанията в брой
По време на банкова криза ще бъде много трудно да се сключват сделки с недвижими имоти. Законът за ограничаване плащанията в брой забранява да се правят сделки с недвижими имоти (защото няма недвижими имоти за под 15 000 лева или за под 5000 лева - колкото ще бъде новото ограничение).
За да бъде легална сделката с недвижим имот ще се налага ползване на банка в друга държава или ще се налага лицата да ходят на някой кораб в международни води за да си разменят куфарчета с пари. Което е неудобно.
Представяш ли си по време на европейската банкова криза да носиш парите с куфарче през границата на ЕС за да може да не нарушиш някакъв тъп закон?
Има много хора, които са достатъчно умни за да си държат парите на банкноти в сейфове под наем (има банки и охранителни фирми, които предлагат тази услуга). Може да са малко, но това не значи, че законът трябва да им нарушава интересите.
Много е лесно да кажеш "те богатите да страдат, кво ми пука, аз съм беден".
И не ми философствайте, че нямало да има криза, европейските политици и банкери са честни и почтени, политиците бдят над банките да не им се случи нещо, Европейската империя е велика и в нея банкови кризи не може да се случат и т.н.
(Признавам си, че не ползвам услугите на охранителна фирма. Обаче ако усетя, че кризата наближава ще си дръпна повечето пари и ще ги дам да ми ги пази някоя охранителна фирма. Мисля, че банковата криза няма да е скоро.)
5 или 15 хиляди са смешни пари за сериозните бизнеси, които се занимават с търговия на едро и други сериозни неща. Ако ще им се налага да пренасят чували с пари през границата на ЕС това ще оскъпи стоките и услугите (по време на европейската банкова криза).
Смятате ли, че законодателят ще реагира бързо по време на банкова криза и ще отмени този закон спешно? Аз смятам, че това няма да стане. Или ако стане - ще отнеме месеци (тъкмо към края на кризата).
Да кажем, че един гражданин, честен данъкоплатец, е успял да си дръпне парите от банката навреме. Сложил ги е в сейф при охранителна фирма. Иска да си купи къща със спестяванията си. Обаче иска и да спази закона. Товари парите в куфарче, наема си охрана, минава границата на ЕС, прави си сметка в Македония (там по това време няма банкова криза). Убеждава някак си продавача да си отвори и той сметка извън ЕС, превежда му парите по банка (щото и в Македония има закон за ограничаване плащанията в брой). После продавачът си тегли част от парите (или всичките), пренася ги през границата, вкарва ги в сейф на охранителна фирма. И всичко това заради някакъв тъп закон.