Никога не съм казвал такова нещо, не преиначавайте думите ми., не приемайте нещата буквално.
Никъде не съм говорил за спам и за черно SEO.
Аз лично нищо не преиначавам
вече няма смисъл заниманието, просто Гугъл не ги взема под внимание.
спи спокойно и се концентрирай в други неща
Изкуствения интелект на Гугъл работи с пълна сила в тази насока и сам елиминира нискокачествени, лоши линкове.
И ми е пределно ясно какво имаш предвид, защото още когато направиха въпросното изявление от Google, всички бяха супер радостни, че вече не трябва да се притесняват от "о*раните" линкове, които пускат към сайта си и смятат, че разбират от SEO. И след това възникват въпроси - абе Google защо мрази сайта ми, как може такива скапани сайтове да се класират на първа страница и какво ли още не. Не ми се рови из старите теми и мненията, на които съм попадал (но не съм ги коментирал).
Първо, негативното SEO (в чистия му вид) Google успешно си го борят от години, това не е ново. Има си и мастъри, които правят негативно SEO така, че да изглежда, че собственика на сайта се опитва да манипулира резултатите. Но за да правиш негативно SEO, което наистина да работи, първо трябва да знаеш как се прави правилна външна оптимизация. Честно казано, специално за България не съм попадал на хора, които правят негативно SEO, което реално да вреди на резултатите. Обикновено се използват очевидни за Google линкове от китайски сайтове, такива за възрастни - да, това съм съгласен че в обикновения случай, няма да повлияе на позициите на сайта ви.
Но нискокачествените, спамърски линкове, които почти всеки "оптимизатор" ползва - блъскане на анкъри, заспамени социалки, директории и т.н. Гугъл няма как да ги игнорира. Това също може да бъдат "лоши", "спамърски" линкове - та стигаме до основния въпрос: Изобщо наясно ли сте какво точно са имали предвид от Google с твърдението
Penguin now devalues spam by adjusting ranking based on spam signals, rather than affecting ranking of the whole site.
Относно disavow, ето какво казва Gary Illyes
Yes, you should use it, yep, you should use it.