Абе то и аз ползвам PHP ама сега отивам към Java (Android), че ми се струва бизнеса го изисква. А и скоро май javascript на по-сериозно ниво.
Бих ти препоръчал да се насочиш към Javascript. В момента е изключително популярен, а тепърва ще расте още. От години се работи в насока native apps на javascript и с PWA / React Native / CordoVa се доближаваме все повече до този момент.
А back-end на js е супер кеф да се пише. Front-end фреймовете стават все по-добри всяка година. От ES2015 има нормални класове и наследявания.
А за тези, където казват че PHP бил лош или пък js .. обикновено са .net или java програмисти, които са писали някакви мазочи, спагети гнусни на въпросните езици и казват - ми то е много лесно да се пише, пускаш го и почваш, под нивото ми е да пиша на такъв език, аз съм бог. PHP с Ларавел е толкова удобен за писане, че само човек, който не е писал би казал, че езика е зле. Верно е че почна като темплейтен език, но в момента има абсолютно читав обектен модел. Разбира се има и своите минуси, но хейта срещу него е абсурден и обикновено е от ламери, които не са писали или не могат да пишат код.
Всеки език си има конкретно приложение. Ако всеки ставаше за всичко, то тогава нямаше да има толкова много езици на разположение. Ако ФБ беше обикновен сайт, като този, пхп можеше и да му върши работа. Но ФБ е най-голямата социална мрежа в света, посещавана всеки ден от милиард потребители ... за изключителен проект като този, се иска изключително решение. Това че пхп не е подходящ, не го прави лош език.
Заплатите:
c++ взимат най-много, да кажем 7-10к , но е разбираемо. Относително по-трудно е да се пише на него, отколкото да речем PHP, където дори не се грижиш за паметта.
А почти всички други езици са на таван около 5-6-7к за София.
Senior dev с 4 години опит взима към 5к чисто.
Във Варна също се вдигнаха заплатите, вече гонят софийските, както и наемите де ... Имам приятели на по 4к+ там за по-малко от 5 години опит, което е смешно. По моето време заплатите бяха съвсем други ..
пс: Пак към заплатите: Ако ще почвате програмиране заради заплатите, няма да стигнете описаните суми горе. Това са суми за хора, които си вършат работата с кеф и разбират какво правят. Хората, които го правят само заради парите рядко минават 3к.