Продажба на консигнация или?

Argento

New Member
Здравейте,

нуждая се от изясняване на въпроса с продажбата на консигнация и алтернативни варианти.
Казусът е следният: имам желание да продавам арт стоки - собствено производство.
Нямам фирма и все още ми е рано да създавам такава по ред причини.
Въпросът ми е мога ли да използвам консигнационен договор, без реално да съм създал фирма.
Т.е. мога ли да бъда просто производител, без да съм се регистрирал някъде.
И ако не, то има ли други варианти за такъв начин на разпространение на произведеното?

Ще съм благодарен, ако някой успее да ми даде съвет!
 
От: Продажба на консигнация или?

А не можеш ли да се разбереш с фирмата, която ще ти продава стоката, осчетоводяването на разхода да става като услуга (например "изработка на арт стока") вместо като стока?

Ако извършваш услуги с личен труд може да си регистриран като самоосигуряващ се (плаща се сто и няколко лева на месец осигуровки + данъци върху каквото остане след като си платил осигуровките).

Но за произведения на изкуството може би има някакво изключение в закона (да не се налага да си търговец), може да се регистрираш като упражняващ свободна професия.

"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряван

Само не знам как ще убедиш служителката на гишето в Агенцията по вписванията да те впише като деец на културата/изкуството. Сигурно ще ти искат диплома. Ако нямаш може да се регистрираш като каквото друго си искаш (например като осигурител - пробвано е на практика, не ти искат нищо - пишеш "осигурител" в съответния формуляр и те регистрират). За да извършваш всякаква друга дейност, която е свободна професия не се изисква да се регистрираш наново (ако имаш вече някаква регистрация в регистър БУЛСТАТ като самоосигуряващ се (свободна професия) не може да се регистрираш повторно дори и да искаш). С регистрацията си започваш да си задължен да плащаш осигуровки всеки месец (счетоводителят, който ще наемеш ще ти обясни какви документи се подават, в какъв срок, ще ти подава всеки месец декларацията образец 1 и т.н.).
 

Горе