Продажба на стока без наличност

hristov123

New Member
Здравейте, със сигурност темата е обсъждана, но немога да намеря точната информация във форума... таа ако обичате бихте ли ме насочили малко.

Искам да си направя онлайн магазин с около 20 продукта, които не се предлагат в бг, но искам да пробвам като поне като за начало без да имам налична стоката, но с обявена доставка примерно до 14-15дни.
Преди 2г започнах подобно начинание, но се отказах, а имах интерес макар и малък, но все пак не бях рекламирал.. тааа някой може ли да ми даде малко инфо по следния въпрос:
От правна гледна точна имам ли правото да продавам стока без да я имам налична, но съм го подчертал?
 
Последно редактирано:
С 2 седмици доставка е несериозно и не може да се направи реална оценка на това какъв ще е интереса, тъй като ще откаже доста хора.

Задължително ли е да имаш фирма от началото, или може след като тръгне работата с Дропшипинга?

След като потръгне.
 
С 2 седмици доставка е несериозно и не може да се направи реална оценка на това какъв ще е интереса, тъй като ще откаже доста хора.



Абсолютно съм съгласен с вас, но продуктите който ще продавам ги няма тук и мисля, че няма да е проблем за някой хора да почакат и ако всичко е ок ще заредя стоката.
Реших също да проблам платформата Cloudcart, тъй като в момента имат оферта да си исталираш безплатно магазина там и до първите 1000лв поръчки всичко ти е безплатно.. тоест ти трябва само един домейн.
 
Едно нещо не ми е ясно, дали мога да направя така, че купувача да си плати с карта предварително като направи поръчката или с pay pal може би.
 
Фирмата е задъжлителна от началото, ако искаш да си чист. Няма как да си чист без фирма.

Всичко друго е сиво.

Можеш да си искаш парите предварително, през пейпал, ипей, плащане директно с карта в твой впос. Но всичко това става след като имаш фирма. Ако нямаш нито една от тези институции няма да ти направи бизнес профил.

Още повече, че няма да имаш и 1 продажба, ако нямаш инфо за фирмата в сайта си. Ако ще и лунен пясък да продаваш, толкова да са уникални нещата.
 
Така ще си отрежеш 90% от клиентите.

Едно нещо не ми е ясно, дали мога да направя така, че купувача да си плати с карта предварително като направи поръчката или с pay pal може би.
 
Здравейте отново и благодаря за съветите :)))
Мислех да пусна във фейса една реклама на продуктите, страницата и сайта ама малко ме е шубе не ми се занимава да правя глупости.
Искам да стартирам напълно легално, а ако не тръгне здраве да е.. та въпроса е какви документи ми трябват за да продавам легално.

1) Рег. на фирма - ЕООД или ЕТ (гледам, че за 27лв мога да регистрирам ЕТ и прочетох, че после много лесно се закрива, но ако тръгне мога да я закрия и да открия ЕООД.)
2)Някой може ли да ми каже какви осигуровки ще плащам ако открия ЕТ?
3)Счетоводител - Ако има възможност да ползвам услугите на счетоводител онлайн и да не се занимавам да ходя по офиси още по добре.
4)Откриване на фирмена сметка.
5)За Уебсайта - Общи условия и политика, GDPR
6) Регистация на онлайн магазина в НАП. ( Това май няма да е нужно поне първия месец, докато не се разбере дали ще тръгне работата.)
7)Искам да добавя и няколко вида електроуреди по-точно въздухопречистватели, но нямам идея как стоят нещата с гаранцията.
8)Хора гледам да мина по-тънко колкото и смешно да звучи, но имам голямо желание и хъс. :))))

Поздрави и благодаря за съветите още веднъж!;)
 
до 15 000 оборот на година няма смисъл от фирма
 
Здравейте, как така няма нужда от фирма нали в сайта трябва да имам общи условия,GDPR, фирмена сметка, договор за куриерски услуги и тн неща които не мога да направя без фирма, а и утре ако дойде някой да ми връчи една голяма глоба..
Не е ли по-добре да си отворя едно ЕТ поне и да започна само с наложен платеж, а ако не върви работата мога да го закрия и така хем ще спя спокойно и няма да изгубя много пари в най-лошия случай.
 
Да, ще стартирам с ЕТ. :))
Има още няколко неща, които не са ми ясни.

1)Продуктите, които ще продавам са описали в страницата "ЗА НАС" , че техните продукти се предлагат от специализирани търговци на дребно и дистрибутори.
Въпроса е как дребна рибка като мен, която едва сега ще стартира пътешествието си в големия океан, трябва да постъпи:
-Пуснах емайл на компанията производител да ги питам какви са изискванията за да продавам техните продукти, но не получих отговор, тъй като може би трябваше да дам инфо за мен, моята фирма и тн., които не съществуват все още.
-Мисля да започна да продавам продукта директно, като го купувам от дистрибутора и препродавам в тук на БГ пазара, но преди това мисля да се консултирам с адвокат и да дам официалния сайт за да проучи дали имам право да продавам продукта.

2)Другия въпрос е ако работата потръгне ще започна да поръчвам повече бройки от продуктите и дали дистрибутора като разбере, че ги препродавам да ми направи проблем.

3)Когато купувам стоката ще ми трябват ли фактури за фирмата или са ми достатъчни листите, които прикрепят към пратката с описание на стоката и цената и?

4)Можете ли да ми препоръчате адвокат за да проучи въпросните продукти.
 
Последно редактирано:
-Пуснах емайл на компанията производител да ги питам какви са изискванията за да продавам техните продукти, но не получих отговор, тъй като може би трябваше да дам инфо за мен, моята фирма и тн., които не съществуват все още.

Напиши им пак писмо, но с по-официлен тон, като в мейла не забравяй да се представиш и да кажеш няколко думи за компанията и плановете си. Едно запитване от сорта: "Бихте ли ми пратили ценова листа?" на запад не изглежда никак сериозно. На мен са ми искали дори VAT за проверка и дори регистрации в някакви ЕС регистри!


2)Другия въпрос е ако работата потръгне ще започна да поръчвам повече бройки от продуктите и дали дистрибутора като разбере, че ги препродавам да ми направи проблем.

Ако марката няма официален представител дистрибутора не го боли кой препродава, тъй като ти нямаш възможност да паднеш под неговите цени и да му правиш сечено!

3)Когато купувам стоката ще ми трябват ли фактури за фирмата или са ми достатъчни листите, които прикрепят към пратката с описание на стоката и цената и?

Без фактури нямаш никакъв шанс да работиш на светло! Глобите са майка си и баща си, и ако те лепнат в най-добрия случай може годишната ти печалба да отиде в полза на нечии мазен задник на държавна издръжка от обществени поръчки, а в най-лошия освен нея да дължиш няколко хиляди лева данъци, осигуровки и глоби... ;)

От думите ти до момента разбирам, че искаш да продаваш техника. С техниката нещата са малко по-сложни отколкото с другите артикули понеже имаш 2 години задължителна гаранция! Това означава, че трябва да се разбереш с дистрибутора /ако пазаруваш от него/ как ще стой въпроса с ремонта, в кой/кои сервизи се ремонтират нещата и т.н. и т.н.. В зависимост от предназначението на уредите, качеството и употребата те имат процент на дефектиране, така че трябва да си уредиш добре нещата преди да започнеш да продаваш!
 
Здравейте, аз се обърнах към адвокат да проучи върпоса и имам право да продавам стоката и не трябва да пиша на производителя.

Въпроса с техниката е:
1)Ще продавам до 10 ел. продукта в отделна категория в сайта, но не съм наясно освен фактура и 2г. гаранция от производителя какво трябва да предоставя на крайния клиент.

2)Трябва ли да разпечатам гаранционни карти? Ако да трябва ли да имам сключен договор със сервиз в БГ или мога просто да дам една гаранционна карта и да сложа един печат.

3)Хвърлил съм око на продукти, които се произвеждат в USA, но имат дистрибутор и в UK и естественно бих взел продукта от UK, но обмислям да се свържа със сервизен техник и да се разберем като взема стоката да смени незабележимо щепсела, защото според мен е много аматьорско да продаваш стока с накрайник за UK контакт.

4)Проблема е, че ако сменя щепселите ще ми падне гаранцията към производителя, но като цяло това, което ще продавам в кат. ел. уреди
са скъпи продукти и ще се продава рядко.

5) Най-вероятно ще прозвучи странно, но ми се искаше да имам и категория чай и хранителни добавки в сайта, но не съм сигурен дали е легално да продавам малко витамини и пробиотици без да имам физически обект т.н. "дрогерия".

6)Ще продавам препарати на известна компания в USA и към описанията мислех да сложа линк към видео описание в Youtube, но ми се искаше да добавя БГ субтитри за да е по разбираемо за хората, които не разбират АЕ.
Мисля си да изтегля клиповете (те са около 15 по 2мин.) и да им вградя субтитри и след което да ги кача отново в Youtube в скрит канал за да не ги види производителя към, които ще се пренасочва от сайта.

Много научих от този форум и много благодаря на всички, които отделят от времето си и знанията си да драснат по едно съобщение.
Поздрави.
 

Горе