От: Проект на закон за хазарта
.... ето кво казва шефа на хазартния регулатор Калоян Кръстев:
"Единственият начин за реклама, незабранен от новия закон, е поставянето на банери с логото или търговската марка на компания, организираща хазартни игри. Оповестяването на резултати от тиражи на тотото, държавната лотария и други игри също остава позволено."
Това изцяло противоречи на проектозакона и обобщението на нашия колега.
Не ми се чете всичкото,но като цяло нас ни интересува частта с рекламата, а именно :
Реклама
Чл. 10. (1) Забранява се рекламата на хазартни игри.
(2) Допуска се обявяване на реда и начина за участие и условията за организиране на игрите
по този закон.
(3) Допуска се обявяване на резултатите от игрите, както и тегленията на тиражите.
(4) Забранява се на юридическите лица и едноличните търговци да публикуват, излъчват
или разпространяват информация по отношение на хазартни игри извън посочената в ал. 2 и 3.
(5) Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или
разпространяват информацията по ал. 2 и 3, са длъжни при подписване на договорите да изискват
5
документи, доказващи, че организаторът на съответната хазартна игра има издадено разрешение за
нея по този закон.
Изключения от хазартни
Има 3 случая :
1. Приема се проектозаконът в целия си формат и строгост и, доколкто аз го мисля, на нас ни остава да пишем следното :
Код:
АБВбет.бг има следните изисквания за своите играчи...
т.е - пише се едно кратко ревю, като се посочва какво е нужно, за да се регистрираш, как става врътката с печалбата и т.н . Точно ревю си е думата. Би трябвало да заобикаля закона. Ревю с линк, без банери и без подканвания "Айде народе, залагай тука, щото е готино и много пара пада!" .
2. Да стане така, както го е казал въпросния шеф на регулатора на хазарта и за нас да няма абсолютно никакъв проблем да си слагаме и банери, отгоре на ревюто.
3. Още отсега да вземем да мислим за пренасочване и окончателно сменяне на нишата.
Какво друго ми направи впечатление - аз понапсувах Ефу & Бо(жков) , НО (!!!) , Efbet, което е онлайн версията на Ефу,
пуснаха афилейт програма, което напълно противоречи на идеята за пълен монопол (тъй, като ако стане нещо с онлайн букмейкърите и българският ще падне под ножа), освен ако не се направи проблем с лиценза на чуждите букмейкъри. Но пък всички букита са регистрирани в Малта, а там всичко е по европейските закони и дори според новия закон, букмейкърите пак няма да имат никакъв проблем.
Интересното е, че ефбет дават 35% комисионна, което си е добре. Ако се наложат на нашия пазар може да се удари кьоравото
Мен лично ме притеснява друго - частта с движенията по сметката. Ако успеят да го постигнат това, тогава ще ни взимат % от печалбата, щем, нещем... По-тревожното е, че във FAQ-a на ефбет не видях абсолютно никаква част за доходите и т.н, а щом става дума за български букмейкър, той със сигурност ще предава информацията където трябва и после ще ни хакат глоби от данъчното.
Доста го омотах, но в момента мисловната ми дейност никаква я няма. Надявам се да сте ме разбрали. Нека да почакаме, пък да видим какво ще стане. Преди години забраниха рекламата на алкохол до 10 часа вечерта, но това не ни спря да почваме да пием още от 8, нали така?
Каквото и да става, залозите няма да спрат! И все ще може да се заобиколи закона.