От: От: От: От: От: От: От: Произведено в Русия
Че правят военна техника- правят, макар че идеята беше за невоенна, но те нещата са взаимосвързани. Щом можеш да направиш свръхмодерно оръжие, което няма аналог в света, с тази и подобни технологии може да направиш невероятни неща и в битовата електроника, медицината и други сектори. Предполагам са направили вече...
Ми писах вече, че основен драйвър за свръхтехнологиите в мирните области и науки (физика, химия, транспорт, медицина, интернет и т.н.) се явява ВПК. Затова все още САЩ са пред Китай комплексно, макар че Поднебесната ги изпреварва в чисто икономически план. Лека-полека нещата ще си дойдат на мястото и в исторически план (Китай е бил световен лидер поне 40 века от 50-вековната си история като държава). Спре ли потокът от изтичане на мозъци и се превърне в ручей (от Азия към САЩ, например, вече спря), то де факто приключват. Нито мозъците вече са там, нито производството, съответно от награбеното през световните войни и досега подържащо "американския стандарт" ще остане само идеята за американската мечта. Това дава допълнителни плюсове на страни като Русия и Китай, които произвеждат предимно у тях си и не са световни финансови длъжници както са САЩ и G-7.
Като ми остане време, ще пусна последните разработки в руската медицина (пак с допинг от ВПК). Освен комплексните клинични центрове в по-населените градове, в наноградчетата тип Сколково вече се произвеждат смартфони и приложения, които служат като най-модерна медицинска апаратура. Щатите (и останалия свят) все още не са достигнали до това ниво.
В съседна тема цигането беше повдигнало темата защо руснаци се лекуват в други страни, но не ми се цапаше... А отговорът е ясен - по-сложните операции в Русия са по-скъпоструващи отколкото в останалия свят, а не че руските лекари не могат да се справят. напротив, те са на доста по-високо ниво, тъй като освен знанията имат съответните технологии и практика. Но сложна животоспасяваща операция в Германия или Израел е по-евтина отколкото в Русия.
Работи се по въпроса с цените. От една страна влияе пазарната икономика и когато има търсене, то и цените са съразмерни, естествено, но от друга никой няма намерение да превръща лекарите в счетоводители (както, например, забелязах, че в България доста джипита са напред най-вече с Ексела). Това не е руският модел за здравеопазване