coolice
Owner
Re: От: Протестите Срещу Енергийната Мафия
Ако баба ти беше абонат на наполовина държавната / наполовина общинска топлофикация софия и дори да си е махнала радиаторите зимата и пращаха всеки месец 100-120 лв сметка щото тръбите и минават през жилището ( а съм чувал и за 180 лв ) но за 100 120 съм ги виждал сметките... ще видиш какво е държавен монопол от който не може да се разведеш... и нон стоп се проповядва че който не си плаща е лош човек... и не можеш да се развдеш а ако решиш да отрежеш тръбите който ти минават през собствеността цялата държавана машина е срещу теб... освен ако всички от блока -входа не се откажете... един да има да не се отказал всички други 20 - 60 апартамента ще пащат по 100+ лв... по лошо от липса на конкуренция и държавен монопол няма....
Относно монополът и корекцията на цените. И преди съм го писал.
В случая с тока избор има. Въпрос на мързел е да се реализира.
Баба ми плаща м/у 5 и 7 лв за ток. Но се отоплява на дърва. През зимата готви на печката - логично. А през лятото готви на газ, за да не пали печката.
Имам приятел с голям апартамент - има камина с водна риза в хола, която загрява радиаторите в останалите стаи и той се отоплява на дърва и пелети (или там квото се води).
Може да отопляваш на парно, може да се отопляваш на газ, може да се отопляваш на дърва. Може да си сложиш изолация, може да смениш дограмата, може да сложиш енергоспестяващи крушки.
Както виждате вие се хващате за монопол че били само доставчици на ток. Но доставчиците на енергия са няколко и при желание спокойно може да ползвате енергия от други доставчици.
Та в общия случай изборът си е на отделния потребител дали ще се отоплява, загрява водата, готви на ток или на други източници на енергия. Въпрос на избор е (мързел).
Та всички хора, които сега се отопляват на ток и ползват бойлери минат на друг вид енергия (за което няма кой знае какви проблеми да се направи), монополът ще го издуха. И ще е принуден да намали цените на тока - щото няма да има кой да му го купува.
Просто е - енергоспестяващи крушки, ТВ, компютър и хладилник хабят 10-20 лв месечно.
За останалото дали ще си на ток, парно, газ, дърва изборът си е твой. А монополът за 20 лв месечно се преглъща лесно.
Ако баба ти беше абонат на наполовина държавната / наполовина общинска топлофикация софия и дори да си е махнала радиаторите зимата и пращаха всеки месец 100-120 лв сметка щото тръбите и минават през жилището ( а съм чувал и за 180 лв ) но за 100 120 съм ги виждал сметките... ще видиш какво е държавен монопол от който не може да се разведеш... и нон стоп се проповядва че който не си плаща е лош човек... и не можеш да се развдеш а ако решиш да отрежеш тръбите който ти минават през собствеността цялата държавана машина е срещу теб... освен ако всички от блока -входа не се откажете... един да има да не се отказал всички други 20 - 60 апартамента ще пащат по 100+ лв... по лошо от липса на конкуренция и държавен монопол няма....