2fast4you
Well-Known Member
За да си отговорим на този въпрос, учени предлагат да направим един бърз тест
есто стремежът към постигане на професионален успех и напредък в кариерата достига граници, които имат негативно отражение върху нашето здравето, емоционалното състояние и въобще начина на живот. Това явление е познато като работохолизъм.
Мнозина от нас дори и не подозират, че имат такъв проблем, а първата крачка към борбата с негативните последици от него, е да осъзнаем, че го имаме. За да ни помогнат в това учени от Великобритания и Норвегия са изготвили бърз тест от 7 въпроса, с помощта на който можем да разберем дали попадаме в категорията „работохолици“. За целта са проучени повече от 12 хил. служители.
Отговорете на въпросите с една от следните възможности: "никога", "рядко", "понякога", "често", "винаги".
1. Мислите ли как да си освободите повече време за работа?
2. Прекарвате ли повече време на работа, отколкото е необходимо?
3. Случва ли ви се да изпитвате чувството си на вина, тревога, безпомощност и депресия?
4. Другите казват ли ви да се откъснете от работата, без да се вслушвате?
5. Изпадате ли в стрес, ако ви възпрепятстват да работите?
6. Пренебрегвате ли хобитата си и почивката заради работата?
7. Отразява ли се натоварването в работата на здравословното ви състояние?
Ако на четири или повече въпроса са отговорили с често или винаги, той най-вероятно сте работохолик, твърдят учените от University of Bergen Andreassen.
Източник http://www.economy.bg/humancapital/view/9245/Rabotoholik-li-sym
Я да видим колко работохолици има тук :-o Аз лично за моя изненада не съм
есто стремежът към постигане на професионален успех и напредък в кариерата достига граници, които имат негативно отражение върху нашето здравето, емоционалното състояние и въобще начина на живот. Това явление е познато като работохолизъм.
Мнозина от нас дори и не подозират, че имат такъв проблем, а първата крачка към борбата с негативните последици от него, е да осъзнаем, че го имаме. За да ни помогнат в това учени от Великобритания и Норвегия са изготвили бърз тест от 7 въпроса, с помощта на който можем да разберем дали попадаме в категорията „работохолици“. За целта са проучени повече от 12 хил. служители.
Отговорете на въпросите с една от следните възможности: "никога", "рядко", "понякога", "често", "винаги".
1. Мислите ли как да си освободите повече време за работа?
2. Прекарвате ли повече време на работа, отколкото е необходимо?
3. Случва ли ви се да изпитвате чувството си на вина, тревога, безпомощност и депресия?
4. Другите казват ли ви да се откъснете от работата, без да се вслушвате?
5. Изпадате ли в стрес, ако ви възпрепятстват да работите?
6. Пренебрегвате ли хобитата си и почивката заради работата?
7. Отразява ли се натоварването в работата на здравословното ви състояние?
Ако на четири или повече въпроса са отговорили с често или винаги, той най-вероятно сте работохолик, твърдят учените от University of Bergen Andreassen.
Източник http://www.economy.bg/humancapital/view/9245/Rabotoholik-li-sym
Я да видим колко работохолици има тук :-o Аз лично за моя изненада не съм