Да, има сайтове, които са така направени, че оптимизацията е невъзможна. Съгласен съм. Аз зареждам GA, jquery, bootstrap, както и реклами на всичките ми сайтове и пак постигам 100% на мобилно и десктоп. Всичко е в подхода при зареждането. Най-голям проблем са скриптовете, които зареждаш в <head> секцията, защото те блокират всичко, докато не се заредят.
Искаш да кажеш, че зареждаш jquery във футъра и работи? Независимо дали е в хедъра или футъра, за google е все тая специално jquery, винаги го вади като блокиращ ресурс, ако е в отделна заявка.
Мога да набия всички ресурси в хедъра и да им дам отложено зареждане, да бъдат изпълнени едва когато страницата се парсне, така че няма никакво значение дали са в хедъра или футъра.
Повечето препоръки на Google относно скоростта са добри, в голяма степен са насочени към следното: да не се зареждат предварително ресурси, които към момента на отваряне на страницата не са нужни на потребителя и "блокират изобразяването". Това е окей за:
- css
- js
- изображения, които са извън видимата част на екрана (може да се постигне и с lazy load)
Не е окей за:
- външно jquery, което се зарежда
- шрифтове - при отложено зареждане на шрифтовете, какво вижда първо потребителя - текст без приложения шрифт, вече след това му се зарежда шрифта. За мен не е окей това, само и само да си вдигна оценката, или да ползвам локално хостван шрифт, който по принцип не ми е първи избор.
Също така новите формати на изображенията - голяма част от тях не се поддържат от някои браузъри, например safari. Е, реален ли е резултата от теста на google, при положение, че не се отчита факта, че въпреки, че използвам webp, потребителите със safari, които никак не са малко, реално не им се зарежда толкова бързо, колкото за тези със хром примерно.
А препоръчват ли да се комбинират малки изображения в едно (примерно иконки) и да се визуализират през css, да се обединят по възможност по-малко на брой файлове css и js с цел намаляване броя заявки - не мисля. Това също оказва влияние на скоростта, но не го отчитат особено. Гледат основно дали кодът е минифициран.
В момента си в процес на отричане на промените, но наистина успяват тези, които са адаптивни. Непрекъснато идват нови правила или стандарти, не можем да се правим, че не съществуват.
Не отричам нищо, просто не се водя по "новите правила", защото нито са нови, нито ще оказват толкова голямо влияние. Това е просто оценка. За мен е важно сайтът да се зарежда максимално бързо и добре, заради потребителя, а не заради оценката. Да, следя препоръките, просто защото винаги може да се пропусне нещо, но не търся чийтове, само и само да изкарам добра оценка. Ако сайтът ми зарежда за около 1-1.5 секунди, не мисля, че това е нужно, нито пък че ниската оценка ще ми навреди.