Регистрация на домейн без фирма

entrepreneur7

Active Member
Здравейте, ще правя сайт след 7-8 месеца и сега съм си измислил хубаво име и смятам да купя домейна, но нямам фирма регистрирана, а има друга фирма регистрирана в търговския регистър с същото име, но нямат сайт и проверих домейна е свободен. Ако купя домейна, но той е без основание май тъй като нямам фирма и после те решат да го купят през тези 7-8 месеца могат да ми го вземат нали ?
Какво бихте ме посъветвали ?
 
За БГ домейн става дума нали?

Не знам дали това може да се избегне, но в една друга тема намерих следното:

В случай, че Регистрантът не притежава документ, представляващ основание за ползване на съответното домейн име, то регистрацията на домейна може да протече без тяхното предоставяне. За целта домейн името ще бъде регистрирано без основание за ползване и ще бъде с незащитен статус. Ако домейнът е регистриран без основание, но е поддържан непрекъснато повече от 5 /пет/ години, той се превръща в защитен домейн.

Най-вероятно, обаче, щом домейнът ще се вземе без основание то той ще може да бъде взет от фирмата - ако решат, не знам дали има начин това да бъде избегнато :).

Едит: Успях да изнамеря и това:

От: .bg домейн и фирма със същото име

Виждам, че темата е стара, а и честно казано имах време да прочета само първата страница от нея, но ето и моето мнение, подкрепено с практически опит по въпроса (някой го беше споменал, в началото):
Името на фирма не е търговска марка. По закон трябва да е регистриран патент за "кънчо", за да ти вземат кънчо.бг. И то заявката за патента трябва да е преди датата на регистрация на сайта (също бе споменато в темата).
... НО - говорил съм по тази тема с патентен адвокат на големи фирми, една от които "Домко" - фирма с патент от време оно.
Казусът е бил следният: някакъв пич регистрирал на килограм .bg домейни на големи фирми, сред които и domko.bg. От Домко решават, че освен domko.com искат да си регнат и .бг домейн.
Подробностите са излишни, само вижте какво има на domko.bg и се замислете защо сайтът на Домко е e-domko.bg ;)

Явно преди регистрация трябва да се провери кое и как и чак тогава евентуално да го регистрираш ако всичко е ОК.
 
Изчетох доста, но неща като това с основание и без основание някак не съм много сигурен. Просто, ако някой се е сблъсквал в практиката с такива неща ще знае най-добре. Иначе това е интерестно, че за да ти го вземат трябва са имат регистрирана търговска марка, а не фирма с такова име и то преди ти да си регистрирал домейна. Да кажем, че няма такава търговска марка, но има фирма с такова като моето име .. наистина не знам кое е вярно дали фирма или търговска марка трябва да има, за да ми вземат домейна
 
Особено ако си регистрирал търговската марка. Иначе може да се окаже в един момент, че и фирмата е тяхна, и търговската марка също.
Да ама нали пише, че търговската марка или фирмата не знам кое обаче трябва да е създаден преди домейна.. Иначе аз да създавам търговска марка .. до колкото гледах 1000 лв.
 
Ако името на фирмата съвпада с името на домейна, могат да предявят претенции. Ако са минали 5 години и не те потърсят, домейнът става твой. Ама това са 5 години треперене...прецени си сам. Арбитражът най-вероятно ще е в тяхна полза в съда. Освен ако не регнеш търговска марка.
 
А фирмата има ли капацитет да предяви искане изобщо?
Имай предвид, че всички тук пишат на теория и на база форумни легенди, тъй че много не им се връзвай.

Прецени си защо не за го запазили и дали имат парите за претенция и действай.
 
Със основание за бг-то означава, ако фирмата се казва "петканови и син оод" и си купи домейн, "petkanovi.bg" ,"petkanovi-i-sin.bg" и разни други това е основание, също се гледа от кога е стартирала фирмата. Ако ти имаш фирма със същото име може да го заявиш домейна със основание но ще бъде отхвърлено, вероятно не от register.bg но ако сте стигне до арбитраж губиш домейна и плащаш за арбитража. Също за основанеи може да се сметне и примерно уникално име казваш се "Иван Марков Петров" с домеин "ivanmpetrov.bg". Всичко останало е без основание.

пс: Не пиша на база форумни легенди както е казал @Sky
 
Със основание за бг-то означава, ако фирмата се казва "петканови и син оод" и си купи домейн, "petkanovi.bg" ,"petkanovi-i-sin.bg" и разни други това е основание, също се гледа от кога е стартирала фирмата. Ако ти имаш фирма със същото име може да го заявиш домейна със основание но ще бъде отхвърлено, вероятно не от register.bg но ако сте стигне до арбитраж губиш домейна и плащаш за арбитража. Също за основанеи може да се сметне и примерно уникално име казваш се "Иван Марков Петров" с домеин "ivanmpetrov.bg". Всичко останало е без основание.

пс: Не пиша на база форумни легенди както е казал @Sky
а на каква база пишеш? Дочуто от бивши колеги?
 
По-важният въпрос е следният - искаш ли да градиш имидж, от който друг да се възползва в последствие? Защото точно това ще е случи, ако твоят онлайн сайт просперира, съвпадащото име неизменно ще води до объркване и другата фирма (която предполагам ще е конкурент) също ще закачи от ползите от твоя труд.

Възможна е и обратната ситуация - ти искаш да кешираш от техния изграден имидж, възползвайки се от това че нямат онлайн присъствие, което прави питането ти доста жалко.
 
Да ама нали пише, че търговската марка или фирмата не знам кое обаче трябва да е създаден преди домейна.. Иначе аз да създавам търговска марка .. до колкото гледах 1000 лв.
И аз погледнах - пише 150 лв, повече - при желание на заявителя - https://pravatami.bg/3497
 
По принцип в международното право имат право да те закачат само ако умишлено се възползваш от добрия имидж на фирмата им, за да продаваш неща на този домейн, удобно забравяйки да предупреших, че не си част от техния бранд. Но домейнът си е твоя собственост, както и апартаментът ти си е твоя собственост. Имат право да те съдят какво правиш вътре, но нямат право да ти ги вземат, освен за да ги продадат и да компенсират накърняването на имиджа им със сумата от продаденото, но това съда го опрделя.

В България какво винаги нещата са криворазбрани. Доколкото знам практически е възможно някой дати види добре представящия се сайт, да си регистрира фирма и търговска марка с твоя бранд, ако ти не си го направил преди това, и да започне да те съди, за да ти отнеме домейна.

В която и да е бяла страна от и извън ЕС съдията би им казал "Имате ли доказателство, че вие сте първи, ако нямате шибайте се", но в България има вероятност те да спечелят. Дали е 20, 50 или 100% - това не мога да ти кажа.

Дали след това можеш да обжалваш решението на ниво ЕС и да го анулират е също интерресен въпрос. Но след дъжд качулка като ти развалят бизнеса.

Аз на моя бранд му държа няколко .com домейна( различните комбинации), всички .gr .ro .cz и тем подобни вариации за наоколо, co.uk .eu. и т.н. съм ги покрил. Включително и .bg Единствения от домейните, за който не се чувствам убеден на 100%, че мога да го предпазя е .bg и най-вероятно ще ми се наложи да си регистрирам търговска марка, за да не се притеснявам за него. Но аз лично съм избрал по-лесния вариант бранда ми да е .com за да не завися от арбитражни български закони дали имам бранд или не.

За да спиш спокойно си регистрираш търгвоска марка, друг вариант няма. За регистрация на ТМ в България първоначалната такса ако не се лъжа сега е 150лв. за до 3 категории + 40лв. подаване т.е. 190лв. но при одобрение има още такси, които се плащат след това и са в размер на 400лв. Това са ако си направите документите сами, таксите за адвокати не знам как варират.

Т.е. въпроса опира до това дали bg домейна ви струва повече от 600лв. с бизнеса, който стои зад него и доколко сте готови да дадете 600лв. за да го предпазите от евентуален 10-20-30% шанс някой да се изтарикати и да ви го вземе по полу-законов начин. Полу-законов, защото България е част от ЕС и Бернската конвенция, и двете неща слагат допълнителни усложнения на това как се тълкуват казуси свързани с интелектуална собственост, но за да ги изтълкуват в тип бяла страна, може да ви се наложи да си потърсите правата на по-висока инстанция.

Поздрави!
 

Горе