От: Фирма в щатите
И още нещо.В напа например прочетох че не само европейските държави но и доста островни такива имали спогодби с нас и др държави да репортват реалните собственици, с цел данъчно облагане.Сега не съм чел целите текстове, тъй като са доста дълги но ги има в напа.
Затова консултантите по данъчни въпроси препоръчват сметката да е на името на фирмата, а не на името на физическо лице. Това, че физическото лице е упълномощено да ползва онлайн банкирането не е проблем.
Ако тегля парите с карта, това не е ли на практива незаконно, тъй като все едно харча фирмени пари?
Точно така. Незаконно е, ако не си платиш данъка, който дължиш.
Ако искам да си ги прехвърля в банкова сметка, или примерно искам да си купя апартамент, то как се узаконяват парите (имам впредвид да се узаконят по законов начин де, не някакви други изводи които биха се направили от използването на думата "узаконяват").
От всичките ми консулти с адвокати до сега стигнах до извода че офшорите сами по себе си са си нещо напълно легално, но това което не можаха да ми обяснят е как точно парите да стигнат до мен (пак легално)
Банков превод от фирмената в личната ти сметка е добър начин да ги получиш. Банковите преводи все още не са забранени (затова всяка банка предлага тази услуга без да се страхува, че ще дойдат ГДБОП и ще арестуват служителите на банката). След това си плащаш данъка, който дължиш и се молиш да не дойдат да те обират или отвличат за откуп.
Няма начин хем да си анонимен, хем да получаваш пари и всичко да е законно. Ако толкова те е страх да покажеш висок доход просто трябва да си ограничиш бизнеса така, че да имаш малки приходи (или фирмата ти да раздава голяма част от печалбата на благотворителни организации, но и това е рисковано).
Ако си прехвурля парите тук, не би ли трябвало да ги обложа(тогава каквъ е смисъла от самата офшорка въобще).
Разбира се, че ще дължиш данъци за тези пари.
Фирми
не се регистрират с цел
избягване плащането на дължими данъци (ако не искаш да плащаш данъци не ти трябва фирма; много по-удобно се крият дължими данъци, ако нямаш фирма).
Фирмите се правят за да може изобщо да извършваш някаква търговска дейност. Забранено е на физическите лица да извършват търговска дейност по занятие.
Офшорните фирми са приложими, ако нямат място на стопанска дейност на територията на страни, където има високи данъци и голямо количество ненужни бюрократични пречки. Тогава няма изискване да водят счетоводство и да плащат данъци върху печалбата (плащат само държавната такса).
Данъкът от 10% е твърде малък за да е аргумент в полза на офшорната фирма (ако печалбите не са големи). Реалните аргументи са други - конфиденциалност (не анонимност), липса на бюрократични пречки (водене на счетоводство) и др.
В някои случаи е възможно да се ползват за
данъчно планиране - това е
намаляване на дължимите данъци (това е съвсем различно от неплащането на дължими данъци). Не съществуват закони, които да казват, че стопанската дейност трябва да се организира по такъв начин, че размерът на данъците, които фирмата дължи да са максимални. А което не е забранено от закона е разрешено.
Например в някои случаи е по-изгодно за собствениците на български фирми да получават минимално възнаграждение за положения труд като по този начин ще могат да получат повечето пари под формата на дивиденти. Това не е незаконно да се прави. И на практика се прави при малки печалби на фирмата (напр. 2000 лв месечно ще се плаща 10% данък печалба на фирма + 5% данък дивидент + минимални осигуровки). Ако фирмата печели по 1000 000 лв месечно става по-изгодно заплатата на собственика да се вдигне до максимум (като по този начин печалбата на фирмата, данъка върху печалбата на фирмата и дивидентите се намаляват до нула тъй като заплатите са разход на фирмата) - така данъчно-осигурителната тежест става малко над 10%, защото при големи заплати осигуровките са нищожен процент от заплатата тъй като има облекчения за получаващите над 2000 лв.