Не се начислява данък при извършване на освободена доставка, освободено вътреобщностно придобиване, както и при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.
(5) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е мястото, където получателят е установен или има постоянен адрес или обичайно пребиваване, когато са налице едновременно следните условия:
1. получателят е данъчно незадължено лице, което е установено или има постоянен адрес или обичайно пребиваване извън Общността;
2. доставяните услуги са:
а) предоставяне или прехвърляне на права върху лицензия, патент, авторско право, търговска марка, ноу-хау или друго подобно право на индустриалната или интелектуалната собственост, както и прехвърляне на права върху програмен продукт, различен от стандартен софтуер;
б) рекламни услуги;
в) услуги, извършвани от консултанти, инженери, консултантски бюра, счетоводители, юристи и други подобни услуги, включително услугите по изработка, преработка или доработка на софтуер;
г) обработка на данни или предоставяне на информация;
д) банкови, финансови, осигурителни, застрахователни и презастрахователни услуги с изключение на отдаването под наем на сейфове;
е) осигуряване на персонал;
ж) отдаване под наем на движими вещи с изключение на всички видове превозни средства;
з) електронни съобщителни услуги;
и) услуги по разпространение на радио и телевизия;
к) услуги, извършвани по електронен път;
л) услуги по осигуряване на достъп, транспорт или пренос по разпределителни системи на природен газ или на електрическа енергия и доставката на други услуги, пряко свързани с тях;
м) поемане на задължение за неизвършване на действия или неупражняване на права по букви "а" - "л";
н) посреднически услуги, извършени от лице, действащо от името и за сметка на друго лице, във връзка с услугите по букви "а" - "м".
Много по-изгодно е отколкото българска фирма и няма двойно данъчно облагане.
Доколкото ми е известно е възможно данъците на фирмата да се сведат до нула като се регулират разходите за заплата на собственика. Например $1 000 000 приходи на фирмата, $100 000 някакви разходи и $900 000 заплата на собственика (или доверено лице) прави точно $0 печалба.
Тази липса на двойно данъчно облагане не мога да разбера как ще го спаси от плащане на данъци (върху сумата $900 000 от примера) като физическо лице? Изключвам незаконния вариант да харчи парите на фирмата за лични нужди.
Да не би да плаща данъци в САЩ (като физическо лице) и в България да не дължи такива?
Какви са според теб данъчните изгоди от фирма в САЩ?
Някой прави ли такъв оборот от Адсенс???
Моите минават през еоод регистрирано по ддс
Никъде няма такова изискване за сключен писмен договор. Аз ти отговорих и в моя сайт, ама ти явно не го четеш. Според Закона за задълженията и договорите (там е регламента) има много малко сделки за които се изисква писмен договор и такива като реклама и др. подобни не са между тях.Имаш ли глоби за това, че получаваш пари от реклама без да имаш подписан договор за това? Гледам има такива въпроси по счетоводните форуми, обаче специалистите упорито мълчат по този въпрос... Което значи, че може да се окаже, че наистина има такова изискване и масово се нарушава закона...
Понятие си нямам разбериИмаш ли глоби за това, че получаваш пари от реклама без да имаш подписан договор за това? Гледам има такива въпроси по счетоводните форуми, обаче специалистите упорито мълчат по този въпрос... Което значи, че може да се окаже, че наистина има такова изискване и масово се нарушава закона...
Никъде няма такова изискване за сключен писмен договор. Аз ти отговорих и в моя сайт, ама ти явно не го четеш. Според Закона за задълженията и договорите (там е регламента) има много малко сделки за които се изисква писмен договор и такива като реклама и др. подобни не са между тях.
Благодаря. Скоро не бях влизал в твоя сайт и чак сега видях отговора - след като ми напомни, че съм писал там.
А в някой друг закон няма ли такова изискване? Защото съм чувал, че има практика данъчните когато правят ревизия да изискват освен фактури и договори за доставка на стоките, които са описани във фактурите. Имат ли някакво законово основание да наложат глоба, ако няма такъв договор и това само в случай на доставка на стоки ли се прави? Или тези изисквания за договори са измислени с цел да изнудват собственика на фирмата? (Виждал съм как собственик на фирма подготвя фактури заедно с договори, защото така искали данъчните.)