Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

chukpeev

New Member
Ако почнем да правим такъв оборот от адсенс или афилиейт продажби, това значи ли, че дължим на държавата още 20тина % данък към 10те % ДОД?

Някой разбиращ?

От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Трябва да се регистрираш (счетоводителят ти, на който ще платиш за консултация ще те светне как става), но няма да плащаш ДДС, защото така пише в ЗДДС:

Не се начислява данък при извършване на освободена доставка, освободено вътреобщностно придобиване, както и при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.

(5) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е мястото, където получателят е установен или има постоянен адрес или обичайно пребиваване, когато са налице едновременно следните условия:

1. получателят е данъчно незадължено лице, което е установено или има постоянен адрес или обичайно пребиваване извън Общността;

2. доставяните услуги са:

а) предоставяне или прехвърляне на права върху лицензия, патент, авторско право, търговска марка, ноу-хау или друго подобно право на индустриалната или интелектуалната собственост, както и прехвърляне на права върху програмен продукт, различен от стандартен софтуер;

б) рекламни услуги;

в) услуги, извършвани от консултанти, инженери, консултантски бюра, счетоводители, юристи и други подобни услуги, включително услугите по изработка, преработка или доработка на софтуер;

г) обработка на данни или предоставяне на информация;

д) банкови, финансови, осигурителни, застрахователни и презастрахователни услуги с изключение на отдаването под наем на сейфове;

е) осигуряване на персонал;

ж) отдаване под наем на движими вещи с изключение на всички видове превозни средства;

з) електронни съобщителни услуги;

и) услуги по разпространение на радио и телевизия;

к) услуги, извършвани по електронен път;

л) услуги по осигуряване на достъп, транспорт или пренос по разпределителни системи на природен газ или на електрическа енергия и доставката на други услуги, пряко свързани с тях;

м) поемане на задължение за неизвършване на действия или неупражняване на права по букви "а" - "л";

н) посреднически услуги, извършени от лице, действащо от името и за сметка на друго лице, във връзка с услугите по букви "а" - "м".

Дали това се отнася точно за теб ще разбереш след като се консултираш със счетоводителя си.

Ползваш информацията на свой риск - не давам никаква гаранция, че тълкувам правилно закона.

Ако сайтовете са ти за чужбина и имаш толкова голям оборот, по-добре си регистрирай фирма в САЩ. Много по-изгодно е отколкото българска фирма и няма двойно данъчно облагане.

Доколкото ми е известно е възможно данъците на фирмата да се сведат до нула като се регулират разходите за заплата на собственика. Например $1 000 000 приходи на фирмата, $100 000 някакви разходи и $900 000 заплата на собственика (или доверено лице) прави точно $0 печалба.

Тази липса на двойно данъчно облагане не мога да разбера как ще го спаси от плащане на данъци (върху сумата $900 000 от примера) като физическо лице? Изключвам незаконния вариант да харчи парите на фирмата за лични нужди.

Да не би да плаща данъци в САЩ (като физическо лице) и в България да не дължи такива?

Какви са според теб данъчните изгоди от фирма в САЩ?

Последно редактирано:
От: От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Благодаря за конкретните отговори!

Много по-изгодно е отколкото българска фирма и няма двойно данъчно облагане.

С какво е по-добре от физическо лице в БГ? Ако може по-подробно да разкажеш :)

Доколкото ми е известно е възможно данъците на фирмата да се сведат до нула като се регулират разходите за заплата на собственика. Например $1 000 000 приходи на фирмата, $100 000 някакви разходи и $900 000 заплата на собственика (или доверено лице) прави точно $0 печалба.

Тази липса на двойно данъчно облагане не мога да разбера как ще го спаси от плащане на данъци (върху сумата $900 000 от примера) като физическо лице? Изключвам незаконния вариант да харчи парите на фирмата за лични нужди.

Да не би да плаща данъци в САЩ (като физическо лице) и в България да не дължи такива?

Какви са според теб данъчните изгоди от фирма в САЩ?

Не е нужно да си раздадеш всички пари като пероснална заплата. Акумлираната печалба може да бъде реинвестирана в бизнеса без данък. Реинвестираш например 800 000 в нови сайтове, навлизаш в друг бизнес бранш, отваряш депозити на името на фирмата. С останалите 100 000 си раздаваш дивидент. Дължи се данък върху дивидента, но раздаването на дивидент /ако има такъв/ не е задължително всяка година, като бонус всичко това е съчетано с много по-малко бюрокрация. Все си мисля, че по-важното е първо да се изкарат такива пари в последствие ще им се намери място. С фирма в чужбина е достатъчно гъвкаво.

Защо да е незаконно да харчиш парите на фирмата? Веднага ти давам пример: Фирмата може да те е пратила на командировка в Банкок, за да събереш информация за новия фирмен травъл сайт и докато си там да ти плаща наема и текущите разходи.

Много хубаво обясняваш - ставаш за рекламен агент на фирма за консултации по счетоводните въпроси.

Обаче от написаното не става ясно какво ще стане когато физическото лице си получи парите. Според мен трябва да плати данъци върху тези приходи в България (и в крайна сметка данъчната тежест става колкото и в случая с българска фирма, на която печалбата е нагласена до нула чрез изплащане на подходяща сума за заплата на собственика - така се избягва данък върху дивидента, защото дивидент няма - има заплата вместо това).

Това с по-малкото бюрокрация в САЩ е ясно - интересува ме данъчната тежест.

"печалбата е нагласена до нула чрез изплащане на подходяща сума за заплата на собственика"
Така ще трябва да платиш отново данък и осигоровки върху тази заплата, или се лъжа???

Разбира се физическото лице плаща данъци и осигуровки съгласно ЗДДФЛ. Обаче по-лошият вариант е фирмата да плати данъци, да плати дивиденти и после физическото лице да плаща пак данъци. Затова писах по-горе за намаляване до нула на печалбата на фирмата. По мое мнение плащането на данъци на физическото лице може да стане само в България.

Някой прави ли такъв оборот от Адсенс???

Има, даже мисля, че и тук в БГ има такъв. НО сигурно е единичен случай, да не кажа, че е трудно явление. Сайта му е голям и не е за българския пазар. Опредлено е възможно да има такъв човек тук. ;)

Наскоро гръмна темата по медиите, защото имало млади милионери, които са били длъжни да се регистрират по ДДС, защото ако не са били, то държавата била назад. Не искам да бъда груб, ама то държавата започна много често да става назад. сега сигурно събира пари от хората, за да си плати раходите по делата, които има. А те от къде ли незапочнаха да я съдят вече, чак не и дават да си поеме дъх. :) Идиоти, хора.

Мда, аз за Бг питам.. иначе за USA знам, че има много такива.. които не могат да си изхарчат парите от Адсенс.. но за БГ не бях чувал :)

Някой прави ли такъв оборот от Адсенс???

има доста със сигурност
аз с кирливи сайтове правя над 1000$ на месец от адсенс

а има адсенс в сайтове в пъти превъзхождащи моите
но пък мисля че такива сайтове не са на частни лица а са собственост на фирми ?

Моите минават през еоод регистрирано по ддс
но какво и как се плаща като данъци въобще понятие си нямам
винаги ми е била мътна... затова и се плаща заплата на счетоводител за да се тромози той с гадните сметки :)

От: От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Моите минават през еоод регистрирано по ддс

Имаш ли глоби за това, че получаваш пари от реклама без да имаш подписан договор за това? Гледам има такива въпроси по счетоводните форуми, обаче специалистите упорито мълчат по този въпрос... Което значи, че може да се окаже, че наистина има такова изискване и масово се нарушава закона...

От: От: От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Имаш ли глоби за това, че получаваш пари от реклама без да имаш подписан договор за това? Гледам има такива въпроси по счетоводните форуми, обаче специалистите упорито мълчат по този въпрос... Което значи, че може да се окаже, че наистина има такова изискване и масово се нарушава закона...
Никъде няма такова изискване за сключен писмен договор. Аз ти отговорих и в моя сайт, ама ти явно не го четеш. Според Закона за задълженията и договорите (там е регламента) има много малко сделки за които се изисква писмен договор и такива като реклама и др. подобни не са между тях.

От: От: От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Понятие си нямам разбери
аз като видя счетоводителката и бягам
щото като вземе да ми говори и ме заболява главата :)
ама глоби нямам щото ако имах щях да помня какво съм счупил от яд докато съм крещял :)

От: От: От: От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Никъде няма такова изискване за сключен писмен договор. Аз ти отговорих и в моя сайт, ама ти явно не го четеш. Според Закона за задълженията и договорите (там е регламента) има много малко сделки за които се изисква писмен договор и такива като реклама и др. подобни не са между тях.

Благодаря. Скоро не бях влизал в твоя сайт и чак сега видях отговора - след като ми напомни, че съм писал там.

А в някой друг закон няма ли такова изискване? Защото съм чувал, че има практика данъчните когато правят ревизия да изискват освен фактури и договори за доставка на стоките, които са описани във фактурите. Имат ли някакво законово основание да наложат глоба, ако няма такъв договор и това само в случай на доставка на стоки ли се прави? Или тези изисквания за договори са измислени с цел да изнудват собственика на фирмата? (Виждал съм как собственик на фирма подготвя фактури заедно с договори, защото така искали данъчните.)

Моля, дайте го и тук отговора и самия въпрос. Предполагам и другите ги вълнува това. Ще ви бъдфем благодарни ако направите едно Copy -> Paste на това, което сте си обменили в другия форум или да дадете линк към темата. Интерсно е това и някои биха искали да знаят. ;)

Мерси предварително.

Това е темата в другия форум (пише почти същото като написаното по-горе).

От: От: От: От: От: Регистрация по ДДС при над 50 000 лв доход

Благодаря. Скоро не бях влизал в твоя сайт и чак сега видях отговора - след като ми напомни, че съм писал там.

А в някой друг закон няма ли такова изискване? Защото съм чувал, че има практика данъчните когато правят ревизия да изискват освен фактури и договори за доставка на стоките, които са описани във фактурите. Имат ли някакво законово основание да наложат глоба, ако няма такъв договор и това само в случай на доставка на стоки ли се прави? Или тези изисквания за договори са измислени с цел да изнудват собственика на фирмата? (Виждал съм как собственик на фирма подготвя фактури заедно с договори, защото така искали данъчните.)

Те данъчните имат право да искат всичко. Само че ти не си длъжен да им го дадеш. Има си писани права и задължения, както на данъчните, така и на данъкоплатците, само че повечето данъкоплатци не си знаят правата и се вързват на неоснователни искания на данъчните. Не всичко което се поиска трябва да им се даде. Дава им се това, което им се полага по закон и при всички положения това което съществува. След като не съществува договор няма как да им се даде. Няма причина да се състави акт за липсата на договор. По принцип те мрънкат повече, когато отчиташ разходи за услуга, зашото разхода ти дава данъчно предимство. За прихода за какво им е договор - ти си го отчел, дължиш данъци и си ги плащаш. А за разхода по принцип искат да се убедят, че ти си получилдействително услугата, за която ползваш разхода. Само по себе си наличието на договор за такава услуга не доказва получаването й. Трябва да има и плащане и някакъв видим резултат.
Защо е така. Защото няма проблем да си изпишеш сам една фактура за консултантска услуга например от някаква мадагаскарска фирма и с този разход да си нулираш цялата печалба. Тук започват проблемите - дай сега да видим какво точно те е консултирал, каква точно услуга получи и т.н. - това се доказва с договор, но може да се докаже и с оферта и с някакъв друг писмен документ - например доклад по възложен от теб проблем на някой мадагаскарец, но проблемите не свършват до тук - ако не докажеш плащане забрави за разхода. Акт за това че няма доказтелства за извършена услуга няма да имаш, но няма да имаш признат разход и съответно ще те набутат с данъци.
Горе долу това е схемата, обяснена с простички думи.

Горе