Реиндексиране на линкове от Гугъл - как?

obi

New Member
Здравейте, ситуацията е следната. Сайт с множество страници е пренаписан на WordPress. Около 80.000 линка са били индексирани от Гугъл във формат:
домейн/zaglavie-na-novina-25214.html

"25214" e идентификационен номер на линка, тоест пореден номер на новината, също така линкът е на латиница

В WordPress ситуацията с линковете е следната, форматът е:
домейн/заглавие-на-новина (линкът е на кирилица)

Липсва идентификационен номер при WordPress, както и дължината на линка варира, например при по-дълго заглавие някоя дума от него бива отрязана. Думите от линка са на кирилица.

Имате ли представа как е възможно да се реиндексират (и презапишат) линковете? Каква е процедурата при различия като горните и това изобщо постижимо ли е да стане по автоматизиран начин, тъй като броя на постовете е много обемен (няколко десетки хиляди)?

Мерси предварително!

От: Реиндексиране на линкове от Гугъл - как?

номерът на новината отговаря ли на номера на поста в WP?

Ако да, тогава:
- ползвайте плъгин cyr3lat за пренасипване на заглавията на латиница (за целта обаче разчитам, че транслитерацията на заглавията е била вярна)
- в пермалинковете добавете %postname%-%post_id%.html

Ако не, тогава според мен остава само htaccess

Ако не, тогава според мен остава само htaccess

.htaccess със над 80к правила... може да доведе до неочаквани резултати. Като начало - увеличена консумация на рам и допълнително забавяне на заявките.

@obi Далеч по-добре е или да използвате плъгин за 301 редиректи ИЛИ да върнете стария вариант на URLите. Разбира се всичко може да се автоматизира.

.htaccess със над 80к правила... може да доведе до неочаквани резултати. Като начало - увеличена консумация на рам и допълнително забавяне на заявките

по принцип съм абсолютно съгласен. Въпросът е как се "връща" старият вариант без WP?

по принцип съм абсолютно съгласен. Въпросът е как се "връща" старият вариант без WP?

Има няколко варианта:
- .htaccess RewriteMap - https://httpd.apache.org/docs/trunk/rewrite/rewritemap.html
- plugin + ДБ специално за 301 редиректите

Разбира се най-добре е да имаш комбинация от 2те за няколко месеца със цел по-бързо индексиране и след това да останеш само със плъгина.

Здравейте,

нека осмисля отговорите ви и ще пиша отново след няколко дни.

Благодаря много за вниманието!

Здравейте, благодаря отново за отзивите. Дойде време да се изчисти тази задача, въпросът е как?

Относно горния въпрос - id-тата в WordPress не отговарят на id-тата от стария site, тоест не може да сменим WordPress link-овете да са на български и отзад да се изкара post id, тъй като то няма да е съответстващо.

Имам въпрос: какви са последствията, ако сегашните линкове бъдат индексирани от Гугъл наново (засега от пускането до днес индексирането е спряно, Гугъл бот е в robots.txt листата и GoogleAnalytics не работят по тази причина - изчаквах, за да се измисли решение преди да има каквито и да е индексации на новия сайт)?

1) Лошо ли е, когато се изгуби индексация на няколко години - съдържанието е налично 1:1, но под друг линк в същия домейн?
2) Не може ли Гугъл и семантично да индексира по съдържане?
3) Какво мислите за опцията в cPanel "Get in Google"?
4) Как да се процедира като цяло? Ако някой има възможност да помогне с по-ефективно (дори и по-усложнено решение) срещу заплащане, нека пише :)

Мерси предварително!

1) Лошо ли е, когато се изгуби индексация на няколко години - съдържанието е налично 1:1, но под друг линк в същия домейн?

Имам сайт, който е дропен домейн - още излизат грешки за стари URL. Отделно от това в началото може (и най-вероятно ще) да ти засече като дублирано съдържание новото URL. Като цяло ще стане голямо мазало.

2) Не може ли Гугъл и семантично да индексира по съдържане?

Тоз въпрос към Мат Кръц

3) Какво мислите за опцията в cPanel "Get in Google"?

Това аз никога не съм го ползвал, даже ми стана интересно. Попаднах на някаква дискусия тук http://forums.hostgator.com/get-attracta-scripts-off-my-cpanel-t86453.html? която не ми вдъхна особено доверие. Накратко -прави промени в robots.txt и ако вярвам на писаното в темата - не точно такива каквито би ти се искало. Ще ми е интересно ако някой го е ползвал и сподели

4) Как да се процедира като цяло?

По-горе има няколко съвета. Аз бих пробвал с .htaccess RewriteMap и 301 редирект както е предложил mobilio по-горе. Просто решението изглежда най-читаво. Естестевено пълен бекъп преди това. Може да форснеш индексирането през GWT но ограничението ти е 500 на месец, така че това е само допълнителна помощ а не и решение. Пак оттам бих си оправял грешките ръчно. Досадно, бавно, ама за да стане добре не виждам друг начин

---------------------
Уникален проект за българските фрилансъри: Всяко мнение е важно - включете се в анкетата https://www.surveymonkey.com/r/RQ6RNT7

Има няколко варианта:
- .htaccess RewriteMap - https://httpd.apache.org/docs/trunk/rewrite/rewritemap.html
- plugin + ДБ специално за 301 редиректите

Разбира се най-добре е да имаш комбинация от 2те за няколко месеца със цел по-бързо индексиране и след това да останеш само със плъгина.
Колегата не е споделил дали е шер или на впс, така че има вероятност въпроса с RewriteMap изобщо да не стои.
The RewriteMap directive may not be used in <Directory> sections or .htaccess files. You must declare the map in server or virtualhost context. You may use the map, once created, in your RewriteRule and RewriteCond directives in those scopes. You just can't declare it in those scopes.

Не е ясно и как е претакано от джумлата към WP. Аз лично, при претакането бих създал една проста таблица със съответствията на постовете стар->нов и после с хук към wp_redirect да правя 301.

Мдаааа, мигрирах преди около година от Самъркарт на Престашоп с около 8000 продукта. Съответно загубих доста позиции и имах 8000 ненамерени страници. Една година по-късно - Гугълчо ги е свел до към 850, но все още има такива, дето му седят в базата, а нямам време да ги чистя една по-една. Ще следа темата, за да знам при друг подобен случай какво да правя.

От: От: Реиндексиране на линкове от Гугъл - как?

Колегата не е споделил дали е шер или на впс, така че има вероятност въпроса с RewriteMap изобщо да не стои.

Не е ясно и как е претакано от джумлата към WP. Аз лично, при претакането бих създал една проста таблица със съответствията на постовете стар->нов и после с хук към да правя 301.

Здравейте, хостингът е VPS, иначе по темата: Google Analytics е пуснат от 3 дни, сайтмап е създаден за съдържанието в момента (старо и мигрирано + ново) с WordPress плъгина Google Sitemap Generator. Предишният CMS не е беше Joomla, а изцяло Custom CMS :), ако е от значение. Дали има начин да се разбере какъв процент от линковете са индексирани и как се движат нещата? Google Analytics си работи, показва си Realtime data, но Audience не изкарва информация, това може би е от CloudFlare и ще му трябва още малко време - някой друг да е имал същия проблем?

Провери ли дали има промяна в SERP по основните ключови думи
Ръчно можеш да пренасочиш категориите, те едва ли са толкова много

За бързо индексиране използвай извличане като гугъл, имаш право на 500 месечно
Но това става ръчно, пак може да почнеш от категориите
http://photostudiobstyle.com/blog/momentalno-indeksirane-na-sajt-v-gugal/
Тук съм написал как става , аз го ползвам постоянно

Здравейте, моя въпрос не е много по темата, но не намерих релевантна такава та да помоля за съвет: направих редирект 301, но след близо 3 седмици много малък процент от линковете на редиректнатият сайт се прехвърлиха на новия? На какво се дължи това, и има ли начин да стимулирам процеса?

Не е ясно и как е претакано от джумлата към WP. Аз лично, при претакането бих създал една проста таблица със съответствията на постовете стар->нов и после с хук към wp_redirect да правя 301.
А защо да не се запише като къстъм фиелд към поста?

губи ми се семантиката :)
Според мен искаш да кажеш Линковете от сайт А да се индексират , а линковете от сайт Б да излязат от индекса . Това е бавен процес и ще отнеме време. Бъди търпелив . Ако искаш пробвай метода, който съм описал по горе, но той е податлив откъм много линкове, по един на ден работи .

Горе