Та въпросът ми е аз мога ли да си платя сайтът ми да е от най-горните или това е според оптимизацията на сайта ми спрямо другите.
Краткия отговор - ДА, това е идеята на платените реклами - да не си играеш години да градиш SEO и да си в ТОП-а или да си новостартиращ бизнес в ТОП-а.
Допълнително пояснение:
Платените реклами в мрежата на Google се водят SEM, докато оптимизацията е SEO. Колкото и слабо да ти е направен и оптимизиран сайта, ако си платиш пак ще си над добре структруиран сайт в Google (с някои изключения, ще поясня). Все пак това е основния източник на доход на търсачката
.
Колкото до това дали ще излизаш на 1-ва 2-ра или 5-та позиция, според официалния източник (Google) факторите са 2:
- Bidding-a - каква сума си готов да дадеш за клик на рекламата си. Тук нещата опират до "наддаване";
- Релевантност на рекламата - тук зависи до каква степен рекламата ти отговаря на "заявката" т.е. потребителското търсене. Говорим за самта реклама - типа, ключовите думи, групите и така нататък, а не за SEO съдържанието на сайта ти.
Това е възможно най-краткото и елементарно обяснение, което мога да ти дам. Разбира се съществуват много други фактори като типа на рекламната кампания, цел, район, CTR и така нататък.
Колкото до платените реклами, които се появяват към края на 1-ва страница в Google (и позицията им е след добре оптимизирани сайтове) - най често причината за това е нисък CTR или релевантност спрямо търсенето. Ако бид-а за клик ти е 20ст. също не очаквай да те чукнат в топ 3 в такава конкурента среда.
Надявам се да сте ме разбрали, не успях да се изкажа много добре. Благодаря!
Надявам се и ти да си ме разбрал
. Държа да отбележа, че те съветвам, ако си се решил да се захванеш сериозно с платените реклами на сайта ти, да си наемеш фрийлансър или фирма. Има си тънкости, а Google много си ги обичат тези дето си играят на залагане и ръчкат рекламните кампании на принципа "проба грешка", докато не стане. Е, ще стане ще стане, но какъв ще е процента на конверстиите и ROI-а като теглиш чертата си е друг въпрос.
Успех с начинанието!