От: Рекламирате ли чрез AdWords? С какъв бюджет?
По принцип mantaman е прав, но бих могъл да отбележа няколко точки, по които не мога да се съглася. Не са твърдения, а наблюдение, което имам за последните 2 месеца. Спрях да рекламирам. Спад в посещенията имам само 1вата седмица след спирането, след което графиката не показва разлики по посещения. Импресиите генерирани обаче в последните 2 месеца без реклами са +30-45% повече. Времето на сайта + 30-60% по-дълго. Оборота в първите 2 седмици без реклами падна с 30%, но след това не просто се вдигна, а се вдигна драстично (разбирай +100%). Себестойност на поръчката скочи в пъти.
Не казвам дали рекламата върши работа или не, но няма как да не се питам тогава, след всичко по-горе, за какво съм плащал? Как със 120-180 платени клика от реклами трафика ми е същият като без реклама? Падна рязко, почти до минимум, посещенията на онези с 1-2 импресии. Броят оферти, които ми се искат е -10%, но броят на приетите е +40%. Сериозните клиенти, тоест онези, които звънят директно да питат е +20%.
В продължение на 7-8 години, когато имах началник, таргети, магазини и персонал, за които да отговарям са ме дресирали, че когато цифрите говорят всички мълчат. Това са цифрите на база 60 дни. Не е малко време, нали? Да, рекламата е полезно нещо, не я отричам, просто казвам, че на адуордс би следвало да се гледа реалистично и трезво, а не да се разчита на 100%. И не само рекламата, а гугъл като цяло. Извода, който аз си направих и който промени начина, по който развивам и планирам да развивам бизнеса си е много прост: В никакъв случай не слагайте всички пари на един кон, в случая гугъл. Това ви прави зависими. В даден момент те могат да дръпнат килимчето изпод краката ви и да ви оставят гладни. Вие сте тези, на които трябва да им пука, защото повярвайте - на тях не им дреме за вас! Колкото по-рано го разберете, толкова по-добре за вас, парите ви и бизнеса ви!