От: От: От: От: Религиозни ли сте?
Няма почти никаква информация за старата вяра на българите, така че няма как да почитам Тангра и да му принасям жертви, освен ако не съм шизофреник. Обаче мога да - боядисвам яйца, да нося мартеници, да се закичвам със здравец, да прескачам огън и прочее
Някои неща за съжаление няма как да се правят в градска среда, но се стараем.
Това е елементарно оправдание. Има достатъчно литература за езичниците и ритуалите преди да се приеме християнството. Така че, да го приемеш разбира се като правата ?! вяра. Защо?
Как е започнало всичко? Как са решили хората да вярват и да са християни? От легенди? Приказки? За разпънат на кръст син божи? как?
Когато боядисваш яйца и прескачаш огън, това няма общо с Християнството, има общо с ... поверия и традиции. Различно е. Ако в семейството традицията е да ти направят сюнет или да се ожениш за предопределена жена, ти просто ще го направиш. Ако религията ти постановява да си обърнеш и другата буза като те ударят, ще го направиш ли? Би трябвало, нали си християнин. За това написах, че е сложно с религиозността. Не е просто да заявиш: Аз съм кръстен! какво от това? би ли убил мюсюлманин за тази вяра? Защото тя е правата. И, ако ти не го убиеш, той ще го направи, ако не склониш да се покръстиш в неговата. Схващате ли колко е шибано и умишлено това разделение?
За градската среда не е проблем и не знам защо си го споменал. Винаги мога да отида на Витоша и да си пална един огън, който да прескоча, да закича с хиляди мартеница познати и непознати и какво от това? Нито ще са по-здрави, нито по-румени и бели, а просто повече боклуци по цъфналите дръвчета. Мислиш ли, че заради това цъфтят дръвчетата, и как ли са цъфвали без накичени мартенички?
Накрая, тъжното, че всъщност преди години защо е била забранявана религията в тази наша мила държава? Но не ми отговаряй.
Тъжно ми е за духовността по принцип, която трябва да се възпитава,а всъщност се е превърнала в някакво клише с име "религия".
Не. Не съм религиозна. И ако ще и Мачо Пикчо да е сред учените или великите вярващи в Бог, неможещи да докажат съществуването му, са просто обикновени мижави хорица.
Когато един от тези учени покаже и създаде нещо от нищото, респективно показващ, че е възможно да има все пак някаква сила, тогава мога и да се замисля. До тогава ще съм смирена, но само докато овладея сама силата... ако ме разбираш.