Репорт на компютърно престъпление?

Green Bars

Well-Known Member
Колеги,
днес някой беше хакнал ФБ профила на една приятелка и беше пращал следното съобщение:

Можеш ли да пратиш няколко безплатни смс за една моя страница, че телефона ми е блокиран.
Текст: BGWHOVIEWYOU
Номер: 1985

Та от фейса са отчели, че влизането е било от Пловдив /сега въпроса е дали келемето е ползвало прокси или впн или е бил достатъчно тъп да си влиза от своето ип/

Въпроса е къде може онлайн да се пусне оплакване, та въпросните полицейски служители да се задействат. Този случай не е единичен, доста са хакванията.

То най-лесно ще се проследят парите, та да се хванат тези копеленца и да си получат заслуженото.

От: Репорт на компютърно престъпление?

Твърде е вероятно получателят на парите в същност да е истинската жертва. Защото би било много глупаво престъпникът да получава плащанията (веднага ще го спипат).

Да речем, че ти имаш сайт, на който приемаш плащания с SMS. Някой твой "приятел" много ти завижда и решава да ти направи мръсно. Хаква профили и разпространява кода, с който твоя сайт получава плащания. Разбиват ти вратата, щракват ти белезниците и ти съобщават, че си абсолютен престъпник. Как ще докажеш, че ти не си изпратил спама и не си хаквал профили?

Като цяло струва ли си усилието да се пуска дори жалба ? Не е умрял никой, не са изгубени пари и профила е върнат на собственика. Много малко вероятно някой от полицията да си мръдне пръста за това "престъпление" - да неприятно е някой да се представя за теб в интернет, но к'во да се прави - хора всякакви.

Оттук , може би. Може да е хванал близка мрежа, Wi-Fi.. Това IP е само насока..

Не, това е възможно най-неправилното място за подаване на сигнал за престъпление. Веднага ще обясня защо. Когато подадете сигнал в тоя загубен, тъп сайт никой не е длъжен да ви обърне внимание, да проведе разследване или дори да отговори. Има само два легитимни начина за подаване на сигнал за каквото и да е престъпление:

1. Писмена жалба в полицията.
2. Писмена жалба в районната прокуратура.

Общо взето е все едно до кое от двете места ще бъде пусната жалбата. Ако е пусната до прокуратурата оттам я препращат до полицията за разследване. След това жалбоподателят получава в писмен вид отговор. Възможно е да получи и призовка за даване на допълнителни обяснения, ако разследващите преценят, че има нужда от такива. Ако в жалбата е даден телефон за връзка обикновено следователите не се занимават с призовки, а направо звънят и викат човека в удобен за двете страни ден и час.

Винаги когато има извършено престъпление си струва да се пусне жалба. Не бъдете овце!

Най-вероятно не си струва за някой 14-16 годишен, който ще мине само с порицание.
Но може би си струва, че ще има поука навреме, а не необезпокояван да натрупа неправомерно капитал и да стане още по-добър в действията си във времето.
Друго, което ме съмнява, че се е случило, че твоята приятелка е дала достъп до профила си, след като е повярвала на поредното приложение, което се пуска, чрез което може да види кой е гледал профила й. Любопитството няма край и нека това да й е за поука. Но все пак си е фишинг и предложения сайт от мен работи и в тази насока.

#Test, човека пита къде може онлайн да се пусне оплакване, отговорих му най-кратко..
Иначе си прав, друго си е на хартия да има жалба, особено ако е подпечатана с кръв!

Общо взето най-точният отговор на въпроса му е: никъде.

Даже да си мине по реда, то си има техен ред и пак ще попадне някъде там..
Предвид вида на самата измама, нейната разпространеност, общия й характер, както й изразената тенденция на потенциалните извършители на подобни щуротии, ефекта ще е почти нулев от подобни жалби и не си струва.
Не си струва за обикновения данъкоплатец да плати разследване, защото то е свързано с време, ресурси и т.н., които може да се изразходят за други по-важни.. т.е. то е маловажно и ще има да чакаш. Може би..

Всъщност си струва, защото днес ще е една измама утре ще е друга от същия човек. Трябва да знае, че не може безнаказано да прави схеми на гърба на други хора.

Аз само формално питах,
иначе аз ако го разбера кой е пича дето прави такива мизерии с чука по ръчичката и нека пипа после пак клавиатура.
Относно това дали има смисъл... Всеки престъпник има развитие. Сега ще прави такива келешлъци, в бъдеще ще прави по-големи удари и това е защото не му е обърнато още в началото внимание.

Примерно някои от серийните убийци първо са започнали като са изтезавали животни или с престъпления от сексуален характер и след това придобили увереност започват да действат с по-голям замах.

Аз само формално питах,
иначе аз ако го разбера кой е пича дето прави такива мизерии с чука по ръчичката и нека пипа после пак клавиатура.
Относно това дали има смисъл... Всеки престъпник има развитие. Сега ще прави такива келешлъци, в бъдеще ще прави по-големи удари и това е защото не му е обърнато още в началото внимание.

Примерно някои от серийните убийци първо са започнали като са изтезавали животни или с престъпления от сексуален характер и след това придобили увереност започват да действат с по-голям замах.

Ясно, но ние нямаме кристална топка и няма как да кажем в какво ще се превърне човека, пък и както казаха по-горе - въпросното хакване е твърде вероятно да е направено от някое 14-15 годишно хлапе, понеже няма много логика.. примерно аз да хакна подобен акаунт т.е нямам финансова изгода от това или ако имам то тя ще бъде много малка и няма да си струва риска/времето.

Като малък много обичах да хващам скакалци/мравки и всякакви други буболечки за да си играя с тях в доста от случаите играта приключваше с пълното разчленяване на буболечката. Така че, пазете се от мен !

От: От: Репорт на компютърно престъпление?

понеже няма много логика.. примерно аз да хакна подобен акаунт т.е нямам финансова изгода от това или ако имам то тя ще бъде много малка и няма да си струва риска/времето.

Има логика, ако жертвата е получателят на парите.

Горе