От: Ролята на предприемачеството в икономиката
Ами то не случайно имахме невероятна кредитна експанзия - кво ти говори ръст на кредитирането със 100% за година?!Луд спекулативен балон на НИ, луд спекуклативен балон на БФБ имаше компании с по 100% на година увеличения. Като вкараш в схемите че се наляха и десетки милярди, отделно около 20% дефицит по текуща сметка, който се финансираше с дълг - точно това ни чакаше. Реално ограбването беше искано от двете странни, хората мислиха че живеем в нов модел нова парадигма на социал икономическия живот - а това стане ли вече е завършека както добре знаеш.
Ни най-малко смятам че живеем в капитализъм, както ние така и западните страни - чист фашистко социалистически модел е. Както има олигархия тук така има и там.
Твърдо съм убеден, че ако имахе либезлиран пазар без монополи, до сега стоо пъти да бяхме се изчистили и вече да имаме добри растежи.
Не съм на мнение за умерена инфлация, защото тя обсулавя именно тези държавни дефицитие и мешане на паричната политика, от нея всички го обдухваме.
Давам ти пример през 19век с тези луди производителностти в повечето случаи е имало дефлация, но не монетарна а стокова
Има много готина книга на Питър Шиф - Crash proof, той беше един от многото австрийски икономисти които казаха какво ще се случи до най-малкия детайл. Та в книгата му пише, че бизнеса е в бизнеса на маржовете - при спад на приходна част, няма да бъде само там отразен а и в разходна част и ще се запази маржа на единица, нищо че има наличие на дефлация. Страшното иде в пирамидалните кредитни структури, но и те трябва се оставят да минат през пазарните механизми, а не да ги спасяват, то и БГ банка скришом така я спасиха преди няколко години - представляваше сериозен системен риск.
НО както и да е други теми са това, тотално се отдалчехме от предприемачеството.
Мен друго ме бърка, в този форума креативността и инициативността се свежда до съвсем малък кръг от неща, огромна част са фрее лансъри, другата част бачкат за някой, а нищожна част наистина създават нови неща. Но всички се мислят за предприемачи, странен казус