От: САЩ фалираха за 18 път в историята си. Защо нямаме тема?
Спри с теориите. Те си го наричат капитализъм, значи е капитализъм. Теоритично може да има разминавания в нечии престави, но това е същото като с комунизма. Не било комунизъм, щото не знам си къде Маркс бил написал не знам си какво, а то на практика не било станало такова.
Колкото до фалита - имат трилиони долари дълг, баш са си във фалит.
Добре само да те питам, кой са те? И знаеш ли в капитализма, кое е началото - свободната инициатива, пазарният фундаментализъм (пазара е в основата), липсата на държавно мешене и най, ама най-най важното е стабилността на паричната единици. Аз следвам австрийската школа и за нас основата на Boom&Bust cycle-a е кредитната експанзия - тя създава грешни инвестиции, променя интертемпларната координация между предприемача, спестители и лихвата, при непроменени временни предпочитания и манипулиране на паричното предлгане се случват грешни инвестиции дадени сектори са недоинвестирани за сметка на други. С две думи да не е толкова сложно, манипулацията на паричната маса довежда до буум и от там иде фалит да чисти грешките. През 19 век в САЩ е имало 15 дефлационни депресии, те са причинени пак от кредитни експанзии но на банките - когато кредите не са обезпечени с реални спестявания. За тези 15 депресии САЩ от нищо стават най-мощните икономически в света - тогава държавата е била в сектора на law&order, била е далеко от икономиката и пазара, гарантирала ги е само. Ей това е било капитализъм. За жалост сега - имаш монопол над паричната маса, тогава си имал децентрализирани пари и конкуренция при парите - генезиса на парите е винаги търговията, не държавност. Тогава парите са били стокови, в последствие се приема злато и сребро за тази стока, която е пари. Златото не можеш го манипулираш, за разлика от фиатните пари. Втората важна, черта на капитализма са банките и в частност липсата на централна банка. Сега имаме централна банка, която манипулира и моноползиира парите, банките тогава са фалирали сега не фалират, защотот централната банки ги спасява, в миналото хората са имали властта посредством контрола на парите си - ако дръпнат парите си или не вложат или направят банк рън толкова с баките - това е било силен дициплиниращ ефект. 3-то важно е вече държавата и мешенето на държава в икономиката и лимитирането на конкурнеция и гаранитране на монополи. Пак 19в. пак САЩ е нямало монополи, аз не съм чул за просъществуваш вовеки монопол, ако е нямало държавност. Частника тогава е строял жп линии с хиляди км, сторени са мостове и инфрастркутра и десетки социални услуги са били пак на частника. Има пример за дъмпинг в края на 19в от германски стоки в САЩ, американска просто им изкупвал всичко и го препродавал и познай какво е станало. Модерните данъци - пенсииони, здравни и всякви солидарни са били въведени сега и с това държавата още повече си гарантира властта - като стабилен лост е соц. политика. А образованието - не е било за всеки, не всеки е могъл да плати, а тогава годините са били различни, но сега като всеки там може да ходи какво се получава -1 трилион е балона на държавно гарантираните студенски заеми, а над 40% не завършват, а тези който завършват не работят по специалност и става интерсно - сега по официални инфота над 120 милярда от този дълг/заем няма се изплати никога. Трите важни неща са тези монопол над пари, Централна Банка и голяма държава контролища и мешеща във всичко(създаваща безброй монополи и най-големите са във фин. сектор и пак там яко се лимитира конкуренцията) - ей това не е капитализъм, нищо че го казват така. Мисля, че ти не кълвеш като Динтроникса каквото кажат и това е.
Айде сега се върнем в 21в. за годините на управление на Барак-а дълга се увеличл двойно т.е. над 200 години е бил Х сега е 2 пъти, балансите на ФЕД са се увеличи близо 3 пъти за тези години, спасиха десетки частници от фалити с претекст системно важни са, създадоха чудовищни морални рискове и държавате е по-голяма от преди и сега картинката за 1000 думи:
Аз го нарича това в САЩ и запада, особено в САЩ фашистко-социалистически капитализъм, други го наричат крони капитализъм, а трети държавен корпоративизъм, но както и да го наречеш е силна централизация и власт на едни и налгането на волята на другите - това не е капитализъм. Само един факт ще ти кажа винят пазара за кризата и най-вече свободният пазар, а такова нещо в САЩ от много десетилетия няма. Това за мен не е капитализъм, просто те съветвам да гледаш какви са фундаментите и ще видиш, че всичко е парлама - не случайно в САЩ движението на либертарианците с всяка измината година става по силно и по силно, самите хамериканци виждат на къде отиват и това не е онова за което техните създатели са се борили. Същото е и при нас - виж ни конституцията чл. 19 и виж как живеем - монопол до монопол и държавна мащеха и страх да правиш бизнес.