bodyrock89
Active Member
Повечето от вас вероятно използват снимки или картинки в проектите си. Било то в статии, видеа, хедъри, банери и т.н. Излишно е да споменавам, че изображенията, които ползваме трябва (или поне е добре) да са легални, тоест с уредени авторски права, или да нямат авторство, а да са обществено достояние (така наречения Public Domain).
От известно време изготвям един списък със сайтове за безплатни картинки, които са свободни за всякаква употреба (дори и комерсиална) и които не изискват да се цитира автора/източника на изображението. Изображенията в сайтовете не са с watermark, съдържащ адреса на източника (защото попаднах и на много такива сайтове). Интересното е, че в много от сайтовете изображенията не отстъпват по нищо на тези от сайтовете за платена стокова фотография. Рекламата обаче, която платените сайтове правят, сякаш е накарала повечето хора да мислят, че единствено от там могат да се сдобият с качествени и легални снимки, картинки икони и т.н. Както се казва - да, ама не
Списъкът до скоро беше доста разхвърлян и ми отнемаше известно време докато намеря точния сайт, затова реших да го подредя малко и да отсея по-добрите сайтове. В последствие реших да го шерна под формата на статия хем да е от полза и на други уебмастъри, хем да ми е под ръка независимо дали съм на път или вкъщи (един вид да го има и онлайн).
Линк към статията: сайтове за безплатни изображения
Надявам се списъкът да ви е от полза.
Ако и вие знаете подобни сайтове може да ги споделите. Те трябва да са безплатни, свободни за всякаква употреба, да не изискват цитиране на източника и да не съдържат watermark. Тоест или Public Domain или с Creative Commons BY лиценз, но авторът да е споменал, че не държи да го цитират.
Ще следя темата и ако има интересни предложения ще ги включа в статията.