За Print on Demand аз лично имам лайфтайм събкрипшън към vexels.com от който си свалям по 200 дизайна на тениски всеки месец, които могат да се ползват без да ги едитваш, за каквото поискаш, докато има събскрипшън при тях, което при лайфтайм събкрипшъна е супер сделка. Иначе е по 50-60лв. на месец за 200 сваляния. Както и ти изработват два дизайна по поръчка на месец, което за мен е супер, тъй като си поръчвам дизайни, които ми трябват да моята print on demand ниша и знам, че ще се продават добре.
За vexels окей - на тях това специално им е нишата, дизайни за PoD, merch. Като им влизат пари редовно и балансират между малки и големи потребители - супер.
Другите буквално имат клауза за mechandise, PoD, че не може да им ползваш графиките без (значителна) промяна за тениски, чаши и прочие. И пак, както казваш, ако ползваш отделни елементи само и се сглобяват неща, няма проблем. Въпросът е за сваляне и печат директно.
Ето за envato:
Аз не съм против ползването на готови графики като цяло, но слагането директно на даден дизайн върху тениска / чаша, която продаваш, като услугата ти е само напечатването (а често и за това ползваш друга фирма), си е препродаване. Хората си купуват дизайна, а не чашата / тениската / суичъра.
Разбирам, че това е интелектуален труд и е трудно за схващане, но един физически продукт, трябва или да го произведеш или да го купиш на бройка, преди да го продадеш. Не може да купиш 1 часовник и да го продадеш 1000 пъти. Така качен от мен дизайн, вместо да е свален 1000 пъти и да ми е платена комисионна за всеки използвал го, един търговец го сваля и го препродава с печалба на 1000 клиента, а аз вземам комисионна за 1. Дизайнерите качващи в тези сайтове разчитат дългосрочно на сваляния / продажби и вземат жълти стотинки от всяка графика.
Затова е редно, ако дизайнът е добър, дизайнерът да получава процент за всяка продадена бройка, тъй като заслугата за продажбата е в голяма степен негова. Така той носи по-голям риск и получава възнаграждение за качеството. Ако пък търговецът иска да носи риска и всички потенциални печалби, плаща наведнъж на дизайнера дадена сума, с дългосрочно право да използва графиката за колкото бройки иска, и така.
Говорим чисто хипотетично. Реално и 10 000 тениски да продадеш с дизайни от freepik или envato elements, може никога никой да не ти обърне внимание и да се занимава да търси откъде какво си взел. Но си запазват правото, ако някога, нещо хванат - да те гонят и да търсят пари за "щети".