Гарантирам ти, че всеки може да се сдобие със стока от който си поиска производител или вносител, дори и да има договори за ексклузивност за България, като последните вече са доста голяма отживелица, точно по тази причина. Дай да не се лъжем, ако наистина си в бранша с търговията, ще ги знаеш тези неща много по-добре от мене. Аз не купувам и не продавм стоки, не е за мен. Скучно ми е. Аз се занимавам с услуги и производство на продукти. Единственото нещо което съм продал през сайтовете през живота си е старите зимни гуми на колата преди 1-2 години. Но това не значи, че не знам как стават нещата.
Стока можеш да си набавиш от всякъде. Илиянци няма нещо общо с преди, едва ли много хора пазаруват от там, при все, че по всяко време “от уюта на своя дом”, през интернет можеш да доставиш колкото и каквато стока си поискаш.
Преди време, един мой познат продаваше маркови и много скъпи официални мъжки обувки от световен бранд. Имаше в наличност по-нови модели от официалния вносител за страната. Няма да му издавам каналите, обаче всичко си влизаше напълно легално в страната, после ги продаваше като физическо лице, а вносителят оставаше с пръст в гъза, понеже цените на които той работеше бяха много по-ниски. Оборотът му беше много сериозен - десетки хиляди левове. Дигиталното му присъствие съм го изграждал аз, та много добре съм му вждал оборотите. С новите разпоредби, подобна практика не би била възможна. Това си е чиста подкрепа на легалния бизнес. И е нелогично той да не го оценява.
Що се отнася до продадените стари гуми, стар телефон, някой стар боклук забравен в мазето от 10 години и т.н., гарантирам ти, че НАП няма да тръгне да гони никого за 20-30 лв данъци които би платил като 15% от оборота при подобни условия. Целта е да се хванат тези с големите обороти. Ако НАП тръгне да гони тези с по 20-30 лв, трябва да назначат половината държава да работи за тях. Нито пък съда ще им признае глобата, ако решат да те глобят по подобна причина, защото по никоя правна дефиниция 1 сделка не може да счита като търговска дейност.
Подобни страхове са неоснователни, подобно на страховете към ковид ваксината.