Аз лично се ваксинирам против грип всяка година от 2010 насам. Нямам никакви оплаквания. Преди това се ваксинирах спорадично, но изкарах много тежък свински грип, над 1 месец на антибиотик, отказвах писмено хоспитализция тогава. Цялото нещо заради ненавременно лечение на грипната инфекция. Ако бях пил противовирусно средство, нищо нямаше да ми има. Ама беше в зората на епидемията това и още нямаше ясен протокол за лечение. Човекът от който съм се заразил, хем е син на лекарка, също пострада подобно. Тези които се заразиха една няколко дни по-късно си пиха тамифлу и бяха здрави за 3 дни.
Има два видя ваксини против ковид. Едните симулират вируса на ковид, като чрез безопасен вирус(аденовирус 5, 26 и т.н) който е генно модифициран ти вкарват конкретни гени от ковид вируса, като това “новото вирусче” не може да те инфектира напълно и организмът се справя с него и започва да създава имунитет срещу него, който имунитет разпознава и ковид и го атакува веднага. Това са ваксините на Астра и Джонсън, както и руската.
Ваксините на Пфайзър, Модерна ти инжектират синтетична РНК молекула, която наподобява РНК молекула отделяна от клетката на човешкия организам след като пребори молекулата на вируса. По този начин всъщност, в организъмът, след като дадена клетка се пребори с вируса се разпространява информацията за това и се изгражда имунитета. Така ваксината реално казва на тялото ти, че вече си се преборил с вируса и се образуват съответните антитела.
Грипната ваксина, която се разпространява в България съдържа химически деактивиран вирус, който не може да се репликира. По този начин твоят организъм го атакува и неутрализира бързо. По подобен начин работи китайската ваксина, индийската ваксина и още някоя от руските.
Механиката на Ковид ваксините е малко по-различна от грипната, но няма повод за притеснение. Достатъчно хора са се ваксинирали вече. Ако имаше нещо, щеше да започне да си личи. Данни за сериозни отклонения няма. Аз лично познавам един единствен човек който го удари малко по-сериозно mRNA ваксината, но вече му няма нищо. Всички останали от 18г до 100г са добре. Познавам няколко души, които си заминаха от КОВИД - здрави и прави до преди заразата. Познавам и няколко с тежък постковид, нямат енергия, кръвното им играе, трудно дишат и т.н.
Що се отнася до твоя случай - мисля, че ти е рано за ваксина, защото си боледувал скоро. Разбира се, при подобна ситуация аз бих се координирал с личния си лекар, след направен тест за антитела.
П.С. Не съм медицинско лице и това не са здравни съвети, а любителска трактовка на ситуацията. За повече детайли следва да се обърнете към лекар.