Re: Ситуацията е следната...
Абе не исках да се намесвам в темата, ама има доста неща които мога да кажа, а и други да потвърдят (а и вече са го направили).
Мразя песимизма. А точно с песимизъм се почна темата. Защо - защото от него няма полза! Всеки тръгнал с мисълта - тука няма лев, се е издънил, не защото действително няма пари в начинанието, а защото не си е дал зор за да изкара пари от него.
Всеки реве от ниските цени за клик - докарайте повече трафик бе - повече трафик - повече кликове - повече пари. Свит ни е пазара, малко са рекламодателите, нисък е бюджета, да, но пък и таргетираната аудитория си цъка на рекламите. Ще ме прощават голяма част от писалите, но не трафика е най-важното, нито пък страната - ще се обоснова с прост пример - сайт с 360 у/д прави 12 700 лв (продажба на стоки) месечно и съответно сайт с 10к у/д прави 380 лв (etarget). Намирате ли разлика? Да това е разликата от избраната нисша. Ако добре разположите рекламите си, както и се таргетирате в подходящата група - всеки сайт може да изкарва пари, стига да намерите начина, ако намерите възможност да съчетаете онлайн + офлайн бизнес - още по-добре.
Без копане не става, без четене също. Има само 3-4 неща които са нужни за да постигнеш нещо:
1. Мотивация
2. Желание
3. Упоритост
4. РАБОТА!
Е който не отговаря на горните 4 критерия, ще си мъкне торбите като докер из някой склад. Гадно е, но е факт. А още по-гадно е, че това не се отнася само за онлайн бизнеса, нали?
Дядо ми винаги ми е повтарял една приказка - като ти е слаба главината, да ти е здрава гърбината. Наистина не знам от къде точно идва, но си значи - като нямаш акъл за пет стотинки, ще бъхтиш като роб.
Не съм нито някое СЕО гуро, нито претендирам, че разбирам нещо от това, но винаги е по-важно да проучите пазара и да премерите какви инвестиции ще ви трябват, да направите рекапитулация - инвестиция-бъдеща печалба = ??, а след като го направите това, да сметнете същото за бъдещ период.
Проблема при нас е, че ни е страх да рискуваме или по-точно да влагаме пари в бизнеса си. Страх ли е, стиснатост ли е, надежда всичко да потръгне без вложени пари ли е - не знам, но така определено не става.
At the end of the day - ако не работиш като хората върху проекта си - ще духаш супата. (Това е най-вече за песимистите, защото с едни Angry Birds и рекламите в играта, да речем, хората печелят в пъти повече от колкото 1/3та от форума взети заедно).
Що се отнася до vbox - модела изгоря и не виждам бъдеще за подобен род сайтове, поне на българския пазар, освен ако те не са тясно нишови. Vbox губи, а и ще продължи да губи от едно единствено нещо - огромни разходи за трафик. Каквито и рекламодатели да имат (макар, че нямат), няма да имат възможност да си избият разходите към amazon, дори да си ограничат трафика само за София, както в момента е ограничен само за България. Грешна политика, бавно развитие, малки приходи от рекламодатели - ей това закопава всеки.
Заключение - ПЕСИМИЗМА Е МАЙКА И БАЩА НА МИЗЕРИЯТА!
Добавка - абе правя си някои експерименти в последно време и нещата все повече накланят везната.
Първоначално бяха форумите - юзер генерейтед контент, да ама голяма част от тях умряха.
След това дойдоха блоговете - гост блогъри, да ама и това не помогна.
Какво е следващото ниво - фрее блогване? Пробвах го преди 2 месеца - сайта скочи с 200 уп/дневно само заради 4 статии. Ще го приемете като articles directory - да ама не. Ако блога има добър он-пейдж сео + добре подбрана нисша + някоя добавка за мотивация на писателите, нещата седят по съвсем различен начин
(това е само хинт (бонбони не пием)).