Разбира се, че няма значение хостинга, разлика от около 4-5 секунди между една компания и друга са нищо. Не би било етично да посочвам от коя бг компания ме убеждаваха, проблема бил в моя телевизор и като експерта по-горе ми обяснваха че била нужна оптимизация на кода, кеширане и т.н. И това при положение, че сайтът беше оптимизиран за скорост (не с плъгини като нитропакове и тем подобни).
И това за онлайн магазин с трафик около 20к месечно, преместен от една компания към въпросната, на план със същите параметри. Време за зареждане преди миграцията - 1 до 2 секунди, след миграцията над 5-6 секунди.
След две седмици ходене по мъките, се зае**ва платен хостинг за една година и връщане към първата компания. О чудо, пак зарежда за 1-2 секунди.
После излезе друг човек от съпорта и призна, че машината била стара, можело да ми препоръча по-скъп вариант. Е платения хостинг се ползва за допълнителни сайтчета, които няма нужда да споменавам също зареждат супер бавно, дори статични хтмл страници с по един малък css файл, без js, външни ресурси и т.н.
Със сигурност това моето е по-скоро изключение, защото много други клиенти ползват въпросната компания и нямат тези проблеми. Но за мен е факт, че при някои компании може да изтеглиш късата клечка, а при други е доста по малко вероятно.