От: Скоро ще стартирам онлайн магазин. За първи път ще ми е. Споделете съвети
Аз имам онлайн магазин от една година. Малко по малко започват да идват поръчки. От Варна съм, но повечето поръчки идват от София, Пловдив и другите градове. Моята идея беше да доставям стоката на същия ден слд поръчката. Популяризацията я направих след като прочетох темите тука за събмит в безплатните директории, малко реклама в Google Adwords. Останалото е устен маркетинг (според мене най-добрия, но най-бавен).
Зависи какво предлагаш има различни начини за популяризация, но тези май са основните. Имам и фирма, плащам си осигуровки и счетоводител и данъци. Цените са по евтини от физическите магазини (нали това е идеята на онлайн магазина, според мене). Работя с няколко фирми(насочени в моята сфера), не поддържам нищо на склад, работя с няколко куриерски фирми(Спиди, Еконт, Интерлогистика, като Спиди и Еконт имат и за чужбина). Основно използват наложен платеж, много рядко PayPal и Epay. Българските клиенти явно са си напатили и искат първо да видят, после да платят. Докато гръцките и румънските само докато им кажеш и ОК(плащат чрез PayPal). Минуса на PayPal е, че има комисионна(можеш да я сложиш в условията на плащане). Общо взето е това. Има още какво да се желае, но следвам начертан план(в главата ми е и малко на хартия).
Малко по малко започват да се отпускат, но пак зависи какво предлагаш и как го предлагаш. Досега съм нямал недоволен клиент, правя така че да са доволни, каквото и да ми струва. Разбира се да не съм вътре. Имал съм поръчки при които съм на 0, но важното е клиента да е доволен. Нали устния маркетинг.......Има една приказка: Един доволен клиент води други 7, един недоволен води други 15!!!
Ако има други въпроси и мога да отговоря...
))))
Късмет