Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Транспорта на зеленчуците ще излезе много скъпо, ако се прави на дребно.

Затова практически няма онлайн търговия (на дребно) на пресни зеленчуци. А и където живея наблизо има сергии (близо до един магазин), където продават домати по избор - за бедните "пластмасово", за богатите от нормалните. Аз тъй като не съм беден си купувам от нормалните, ама бедняците си купуват вносни пластмаси.

Проблемът не е в липсата на нормални домати, а в това, че бедняците нямат пари да ги купуват и предпочитат пластмасовите.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

На мен все по-често ми се случва да ми миришат на пестициди или някакви химикали с които ги обработват нямам представа и то не от евтините, абе то кое е читаво от магазина, затова търсете Български производители и от тях, в големите вериги стават все по-нагли и предлагат какви ли не боклуци.

Между другото мой познат си купи прасе което не ставаше за ядене, че миришеше на риба, явно са го хранили с рибоци само:-P, то няма лошо, ама не можеше да се преглътне, а може да са го кръстосали с някой шаран:-))
 
Последно редактирано:
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Между другото мой познат си купи прасе което не ставаше за ядене, че миришеше на риба, явно са го хранили с рибоци само:-P, то няма лошо, ама не можеше да се преглътне, а може да са го кръстосали с някой шаран:-))

Хранили са го с ГМО смески, затова. При угояването на прасета и пилета, принципа е същия като при повечето културисти: химия за обем. Миналата година един човек от София или Пловдив беше постнал снимка на домат с покълнали семена вътре в него. Тръгва да си прави салата, реже домата и в първия момент си мисли, че са червейчета, но се оказва, че са му покълнали семките вътре... И не се заблуждавайте, че домашните са толкова екологични, при положение че повечето производители купуват за посев почти едни и същи сортове, които са ГМО. Земеделските производители търсят добив, който го правят само ГМО сортовете. За пример купувах преди 2 години за мой роднина царевично семе на една фирма Косад Семан, мисля че "Реали" беше сорта. При почти абсолютна суша изкара по 800-900 кг от декар. Същата работа е и с пщеницата, съответно си представете хляба ни от какво брашно се прави...
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Бате, дай акъл. Какво да правим, то и на пазарите ни путата некви "тънки" шитни. Да, не е като домат за 3 лева килото, но поне да е домат както се вика. :)

А, не.
Този път няма да обяснявам, а ще монетизирам: 28 лв банков превод и получавате разяснение относно историята с рибешки гени в доматите.
Проблемът не е в липсата на нормални домати, а в това, че бедняците нямат пари да ги купуват и предпочитат пластмасовите.
Не смятам, че проблема е в парите.
Проблема е в образованието. В алчността и предвзетостта. Човек може да се нахрани скромно и пълноценно с качествени неща. Стига да не държи на всяко ядене да има домати и кюфтета.
Проблема е в липсата на гастрономични знания и навици, в липсата на вкусови рецептори. Немалка част от клиентите ми са с ниски доходи. Но те предпочитат веднъж или два пъти в седмицата да ядат вкусни неща, вместо всеки ден да се тъпчат на практика с целулоза, която после отива в каналните води.
Масовия боклук, който се продава, съдържа главно вода и целулоза. Купуването на такива неща си е чисто потроши-пара. Тези неща се произвеждат с единствена цел да се продадат. Веригите нямат за цел да ви нахранят, а да реализират печалба.

Ако караш кола с ефтини - нискокачествена каучукова смес, изтъркани - бе нали вози, непознати - дали са за асфалт, дали за макадам, дали за пясък, гуми, то не може да обвиняваш Пътно управление, че си изтървал колата и си се треснал някъде.
 
От: От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Работата с храната става все по-тегава. От доста време съм вегетарианка, но да си призная честно никаква позитивна промяна не виждам в тялото си. Единствено на съвестта ми е по-леко, което не е малък минус, но очаквах повече... Сега като видях тази тема ми стана смешно, защото преди няколко дни салатата ми миришеше на риба, изхвърлих я и се чудех дали аз нещо не се побърквам. :lol: В бананите и гладуването е истината. :|

А дали си насно с организма си? Дали натурата ти е за вегетарианска храна?
Човека е всеядно животно, но всеки организъм е различен - един усвоява по-добре растителна храна, друг усвоява по-добре месна храна.
Аз предпочитам постни манджи, защото вкусовия букет в тях изисква добри готвачески умения. Или защото много набързо, с малко отделено време, може да се нахрани добре човек. Едно просто меню: хляб, сирене, кромид лук. Хляба и сиренето са ясни, да посветим миг на кромидия лук: едната част са зеленчуковите свойства - витамини, минерали...; по-неизвестната част е енергията - сухото вещество на кромида съдържа 2/3 различни захари, от 60 до 80 %, според сортовата особеност.
Нямам нищо против и месото. Но не държа, а и не се чувствам малоценен, ако цяла седмица не кусвам месо. Следя организма си и той ми казва от какво има нужда. Каквото ми се прияде, това ям. Не се интересувам от схеми за хранене, нито от пропорции и числа. Човешкия организъм е химически реактор, но е и живо нещо. Не е достатъчно само да го натъпчеш с толкова въглехидрати, толкова белтъчини, толкова витамини и микроелементи.

Всеки човек е уникален жив организъм и е повече от тъпо да се храни като някой друг.

Тук сте уеб ориентирани личности, и знаете, че плагиатстването в уеб се наказва. Същото е и с храненето.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Да си кажа мнението като производител и продавач на плод - зеленчук пазара: домашно производство пазаруват предимно възрастни хора, а голяма част изобщо от хората гледат продукта да е с пазарски вид(форма, твърдост, издръжливост = пръскан с доста препарати). Производството на зеленчуци, плодове, мед намалява все повече поради много обясними причини. А за потребителските навици - в пазарен ден на пазара винаги има по нещо екологично чисто домашно, но младите и голяма част от средната възраст предпочитат Лидл на 200 метра разстояние, по-скъпи продукти, внос, третиран с какво ли не.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

В моя район Lidl се намира по-далеч от сергиите, където продават зеленчуци.

Купувам си от Lidl предимно броколи. Доматите си ги купувам от близката сергия (там няма броколи).
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Не съм хранителен "специалист", но определено съм наясно с организма си. :mrgreen: Единственото месо, което някога ми е "понасяло" е пилешкото, но няма от къде да си намеря щастливи кокошки, а пък и вече не ми се занимава. Гледам, че пилешкото от магазина става двойно по-малко, когато се размрази. :lol:

Човек не е нужно да е учен за да се усети колко хранителни вещества имат плодовете и зеленчуците. Аз като хапна 300гр. домашни череши и хвърча 5 часа, а при 1кг. купени ми идва да припадна от немощ.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

На хората не им дреме какво ядат, а после боледуват супер много. 90% от болестите на градския човек са заради храната. Гледам да си купувам само хубави неща за ядене, но е доста трудно с тоя начин на живот, особено когато не си готвиш.

Иначе, случвало ми се е праз да мирише на риба и да пуска някаква слуз, след като е бил потопен във вода :shock:
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

На мене никога нищо не ми се случва, защото винаги купувам от най-скъпия зеленчук/плод
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Трябва да се адаптираме, друг е въпросът за странната пропорция между гмо продукцията и броя заболели от лоши трудно или нелечими, но със скъпо струващо лечение, болести... Безалкохолни не пия, само вода и рядко бира, с храните също внимавам много, но малко или много, се храня с гмо или химии, най-вече плодове и зеленчуци. Искрено съжалявам почти всеки ден хора, които виждам да пият енергийни напитки или кола, и да ядат разни вафли и слдакиши, чиито брой съставки е повече от думите в този ми пост....
 
От: Re: От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Бате, дай акъл. Какво да правим, то и на пазарите ни путата некви "тънки" шитни. Да, не е като домат за 3 лева килото, но поне да е домат както се вика. :)

Ето един изпитан производител който отглежда зеленчуците си изцяло без изкуствени торове и препарати.
Ще му направя реклама защото си струва да се знае и който има възможност да си отглежда така.
Аз от 2 години гледам 10 корена домати (нямам време за повече) по неговата технология и съм много доволен.
Доматите са толкова вкусни и с такъв аромат, че можеш да режеш и ядеш без никакви подправки.
Понякога доматите стават толкова много и големи още докато са зелени, че се чудя как да ги връзвам и подпирам за да не чупят дръжките си.
Ето снимки на моите :

Picture 4264ааа.jpg
Picture 4283ааа.jpg


Технологията я взех от ТИХОМИР ТРАЙКОВ https://www.facebook.com/tihomir.traikov
за ДОМАТИ отгледани без пръскане с отрови и изкуствени торове:

Подготовката на лехите и отглеждането са следните:

~ през първата година обръщам добре мястото, като се забиват бетонни колове с по-малки бетонни за разпънки и се опъва тел най-отгоре;

~ редовете са на разстояние 1.7 ~ 2.0 м един от друг, като дължината им е в зависимост от дебита на водата за поливане;

~ редовете са на север–юг и никога на изток–запад;

~ ширината на лехата е метър, дълбочината поне 30 см;

~ окопават се дълбоки лехи в дъното с угнила тор или компост;

~ пътеките се засипват с около 5 см слой дървесна пепел или по-едри дървесни стружки, талаш, листа, слама, картон, каквото има, да се мулчират (предимствата са много, най-важното от тях е предотвратяване на загубата на влага, друго предимство е поддържането на добра среда за торните червеи, които са необходими за лехите, като се има предвид, че в годините напред лехите не се обръщат, а само се окопават преди засяване);

~ през първите месеци в горната част на лехите, непосредствено до пътеките, се засажда по един ред моркови, магданоз, чубрица, тук там невен и босилек и много други полезни срещу мана, а и полезни за храна също растения;

~ след началото на май месец се засаждат по два корена домат почти един до друг (за да може да се вържат на един кол и двата), през разстояние около метър, шахматно на срещуположната част на лехата;

~ засаждането става с леко полягане на корена, заравя се и около 20 см от частта на стеблото над корена, после оттам той си пуска още корени;

~ след като позаякнат растенията, се набиват коловете и се завързват кръстосано горе с телта, опъната между бетонните колове – така се оформя една здрава конструкция, необходима когато самите растения натежат, а те отрупани с плод могат да тежат много;

~ след това започва връзване и чеснене периодично на растенията, като се вържат и двете на един кол да си пазят сянка едно на друго;

~ като порасне на височина поне метър, отстраняват се листата в долната част на растението, за да се оформи една проветрива част под растенията – да няма опрени в пръста листа;

~ пръскам растенията при нужда с настойка от коприва, която е угнила 28 дни във вода, като наливам настойката в кофа и с една малка метличка напръсквам самите редове;

~ при поливане на редовете с вода наливам от настойката с коприва по едно-две канчета, а също добавям и едно-две канчета ферментирала кокоша тор с вода (стояла във вода поне две седмици) – след тази процедура растенията пощуряват и растат с часове;

настойка от коприва тук: https://www.facebook.com/bulgarisme...96394.426593420752112/828976037180513/?type=1

~ ако бъде забелязано болно растение с черна мана по стеблото, внимателно се маха цялото и се изхвърля далеч от мястото;

~ в средата на реда може да се отглеждат кореноплодни като алабаш, ряпа и други – когато есента доматът преминава, има достатъчно слънце и за тях.

Мога да се похваля, че от 6 години гледам по този метод, като през последните 4 не пръскам с нищо освен с настойка от коприва или други билки и имам чудесен домат с доста висок добив. Дори и да е имало болни растения са били по няколко годишно, без да ми заразят останалите. Ползвам от своите добиви семена на биволско сърце гигант и розов домат, дадени ми първоначално от разни хора. Използвам тях, защото така с годините растенията придобиват имунитет в градината, където са садени – всяка градина има разни болести, гъби и бактерии и това е необходимо да се спазва. Купуваните сортове рядко са устойчиви и ако започвате с нов сорт, съхранявайте семената от първите най-хубави плодове на домата. Понякога растенията стават много високи – по около 2.5 м, затова и коловете ми са по-високи. Дават плод до късна есен.
През следващите години не се обръща мястото, а само се накопава преди засяване през февруари или март месец, като може да се мулчират и самите редове и лехи. Слагат се 10 кг коприва на около 100 л вода, може да се добави бял пелин (листа), люти чушки, невен и това като ферментира става не само тор, ами и настойка, която гони мана и вредители! Може също да се заравят стръкове от коприва до корена на домата – при сеитба идеята е много добра. Ако имате много попови прасета, слагате малко хризантеми, нарязани на ситно – нужна е щипка на корен и попово прасе няма да го гризне!
Когато не пръскате с нищо отровно, вие помагате да се развият полезни насекоми, които пазят растенията от неприятели, паяци, калинки и много други хищни. Включва се и саденето на други растения, които се пазят едно друго – има цяла наука алеопатия. Пак е лесно, но си има тънкости, които ако се спазват, всичко е нормално, а за химическите препарати всеки си плаща цената един ден и сам избира – ще трови ли себе си и близките или ще живее в хармония с природата!
Домат, лук и други култури може да се садят на едно и също място, няма промяна в добива и дори напротив – обичат си едно място, както и компост от собствените им дръжки и листа. Дори местата не се орат, а само не се газят лехите и се добавя компост при нужда, както съм описал по-горе за подхранването с течни ферментирали торове.
Продавах първите две години реколта, но от тогава само подарявам излишното. Виждам какви прекрасни сладки домати добивам и нямат нищо общо с другите – дават ми от 30 до 80 стотинки на килограм, а на пазара се продава и купува безвкусно и вредно на 2 лв. Не си струва и се отказах да продавам.
 
Последно редактирано:
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Това можеше да го сложиш като цитат, а не да товариш форума с плагиаризъм.

Макар че на толкова места е пляскано досега, та най-вероятно на автора не му се приписват никакви права вече. :D
"Автора" така и не пожела да каже как миналата година се е справил по този метод. Би ли споделил при теб как беше, а също и къде ти е градината? Виждам, че снимките са пресни.

attachment.php


Хъм, червен домат с картофени листа. Ще помоля за семена от него.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Аз съм абсолютен любител в зеленчукопроизводството. Много малко знам пък и не се интересувам. Не ми е приоритет. Малко съм на "каквото стане" и на интуиция. :)
Просто преди реших да опитам то пък взе че се получи. Не правя нищо повече от описаното. Даже много от неговите препоръки ги пропускам. В северна България съм, виждаш че и мястото е сенчесто. Половината от деня доматите са на сянка.
Сорта също не го знам какъв е. Взех готов разсад от пазара от една баба. Изглеждаше много бедна, та затова реших че едва ли има пари за изкуствени торове и химикали и би трябвало разсада да е екологично чист.
Между другото препоръчвам на всички вместо от Лидл и Била (и другите измамници които рекламират че уж доматите им са български ) купувайте от пазарите от бедните баби.
От тях плодовете и зеленчуците са най-сладки, нищо че на вид може да са грозни.
 
От: От: Re: От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Магазинските домати са гадни защото ги берат зелени и узряват по пътя към съответния магазин. Ако сега си купуваш домати от баби по пазарите и си мислиш, че са домашни, си в голяма заблуда. Единствените български домати на пазара в момента са от отопляеми оранжерии, а бабите нямат такива. Хубави домашни български домати могат да се купят само през юли, август и септември, евентуално и през октомври, ако сезонът е бил хубав.

Нагоре четох, че някой си купувал само от най-скъпите зеленчуци и си мисли, че са най-качествени... Скоро не се бях смял така. :lol:
Понякога доматите стават толкова много и големи още докато са зелени, че се чудя как да ги връзвам и подпирам за да не чупят дръжките си.
Проблемът е много лесно решим. Просто опъваш една телена мрежа между коловете и ще имаш колкото искаш места за връзване.
 
От: От: Re: От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

И това го има Тука наще баби ходят рано рано на зеленчуковата борса и после се пръскат по оживените места да продават с прилична надценка, като ги представят за собствено производство :).



Магазинските домати са гадни защото ги берат зелени и узряват по пътя към съответния магазин. Ако сега си купуваш домати от баби по пазарите и си мислиш, че са домашни, си в голяма заблуда. Единствените български домати на пазара в момента са от отопляеми оранжерии, а бабите нямат такива. Хубави домашни български домати могат да се купят само през юли, август и септември, евентуално и през октомври, ако сезонът е бил хубав.

Нагоре четох, че някой си купувал само от най-скъпите зеленчуци и си мисли, че са най-качествени... Скоро не се бях смял така. :lol:

Проблемът е много лесно решим. Просто опъваш една телена мрежа между коловете и ще имаш колкото искаш места за връзване.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Баби капиталисти, това е то прогреса :lol: Аз съм се сдушил с едни продавачки на локалното пазарче и винаги си взимам продукти от тия дето не са изложени на сергията. Всичко е от борсата, но са по-скъпи неща и са си вкусни. Особено розовият домат е бижу.
 
От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Продуктите, които не са от борсата са малко на количество и от рано сутрин до късно сутрин са свършили и бабите са си хванали рейса за селата, даже много често се запазва, редовните клиенти си дават поръчка. На големите сергии е от борсата, но стоката е по-качествена а има и доста българска продукция. Иначе понеже съм си селско чадо, поне лятото често съм на село и си произвеждаме по нещо в градината, не пръскаме заради пчелите и продуктите са грозни, овошките имат и по някой червей, ама голяма работа. А за доматите - при нас сега цъфтят :D
 
От: От: Re: От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Аз съм абсолютен любител в зеленчукопроизводството. Много малко знам пък и не се интересувам. Не ми е приоритет. Малко съм на "каквото стане" и на интуиция. :)
...
Половината от деня доматите са на сянка.
...
Изглеждаше много бедна, та затова реших че едва ли има пари за изкуствени торове и химикали и би трябвало разсада да е екологично чист.
Между другото препоръчвам на всички вместо от Лидл и Била (и другите измамници които рекламират че уж доматите им са български ) купувайте от пазарите от бедните баби.
От тях плодовете и зеленчуците са най-сладки, нищо че на вид може да са грозни.

Е тогава що се направи на агроспециалист и плясна горните нафукани изречения на "Тихомир"?!
~ ако бъде забелязано болно растение с черна мана по стеблото, внимателно се маха цялото и се изхвърля далеч от мястото;
Миналата година 80-90% от растенията бяха с "черна мана" - колко би струвал домата от останалите, след като ги изхвърлим? И за колко би стигнала продукцията? Говорил съм с поне десетина сертифицирани биопроизводители, а на трима съм видял и градините - едва изкараха за салата и туршия.
Да не говорим, че "Тихомир" профански определя над 20 вида болести по домата с термина "черна мана".
По тази логика, всеки път като те заболи зъб, трябва да се вади. Като те заболи стомах или черен дроб, трябва да се махат.

И твърдиш, че домат - тропическо растение, на сянка е вкусен? Явно не си опитвал вкуса на истински домат.

Относно бедните баби - https://www.facebook.com/biofarmsof...tal_comments=19&ref=notif&notif_t=video_reply
И това го има Тука наще баби ходят рано рано на зеленчуковата борса и после се пръскат по оживените места да продават с прилична надценка, като ги представят за собствено производство :).

На Герена, където продава майка ми, само трима са истински производители.
 
От: От: Случвало ли ви се е плодове или зеленчуци да ви миришат на риба?

Баби капиталисти, това е то прогреса :lol: ... Особено розовият домат е бижу.
Както казваше една колежка от съседната сергия: Ти, като производител, като те удари градушката, и си загинал. А аз, като ида на борсата, все ще намеря какво да купя - не може цяла България да я удари градушка.
Масовите розови домати вече са хибриди, с качество на червените. Не са онези - "от едното време".
На сергия може все още да се намерят стари сортове, но във веригите - не.
 

Горе