Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Днес четох един анализ на PKO Bank Полша. Според блумбърг са направили най-точния анализ за Q4 на 2016 и затова им цитират анализа за следващата година.
Та, според тях, до края на март 1 ЕУР = 1 УСД. Пикът ще е през юни, когато се очаква 1 ЕУР = 0,95 УСД. Аз лично смятам да заложа на този анализ и поне до март няма да тегля пари от ъпуърк и пейпал :)
 
Последно редактирано:
Да, и аз четох анализи, които обещаваха паритет до Нова година...

Почти сигурно е, че до тоя паритет така или иначе ще се стигне. Сега ще се чака встъпването в длъжност на "онова нещо" дето ще става президент на САЩ... Нещата са в изчакване, въпреки изумителното доверие на борсите в това "нещо". Тогава ще се види накъде отиват нещата. Истината е, че никой не знае какво ще става, въпреки невероятно доброто представяне на долара за момента.

В края на краищата простата логика показва, че еврото не е в изгодна позиция, поради простата причина, че в Европа в момента всичко е с главата нагоре. Но все пак винаги трябва да се има едно наум, понеже зад всичко това стоят хора...

Справка - LTCM... "Година по-късно обаче се случва немислимото..." (жокер)
 
в Европа в момента всичко е с главата нагоре
Я пак? :D

Относно $ - аз го следя доста сериозно и на прогнози за паритет до НГ не бях попадал. Някъде лятото четох анализ на Райфайзен (австрийската), според която до края на годината се очакваше 0.98Е за $ и паритет в началото на 2017. Освен това се очакваше ФЕД да вдигне лихвата в началото на Декември и затова задържах приходите от последните 2-3 месеца - не сбърках.
Сега само споделих какви са ми плановете за следващите 2,5 месеца :)
 

Брекзит, масови политически сътресения, банкови проблеми... Не е щастлвата утопия, която беше преди време. Че ФЕД щяха да вдигнат лихвите беше сигурно, борсите чакаха да чуят последващите им планове.

Иначе нямах предвид нещо да се заяждам, ако си го преил така... Успех! :)
 
Не бе, мен. Написал си, че в Европа всичко е с главата нагоре, а обикновено норманите неща са така :)
 
Не бе, мен. Написал си, че в Европа всичко е с главата нагоре, а обикновено норманите неща са така :)

Оф стоплих... Правя си още едно кафе... То бива излагация ама... :D:D:D
 
Доларът взе да пада стремглаво. Някой има ли предположения докога ще продължи това? Надявам се да се стабилизира и да не пада под 1.50, че иначе лошо. :D
 
$1.20 за Евро до края на годината. Днес четох, някой го беше казал много хубаво - паритет между $ и € е вече невъзможен. Сори, ама с тоя палято начело няма как да им се получи.
Изненада може да се очаква само ако Меркел загуби изборите на есен, но засега няма такива изгледи.
 
$1.20 за Евро до края на годината. Днес четох, някой го беше казал много хубаво - паритет между $ и € е вече невъзможен. Сори, ама с тоя палято начело няма как да им се получи.
Изненада може да се очаква само ако Меркел загуби изборите на есен, но засега няма такива изгледи.
Какво общо има Тръмп с курсът на долара, след като това зависи само и единствено от ФЕД в частност Йелън - ужким ще вдигат лихвите, а Драги все още печата евра - за жалост каквото си пожелаят централните банкери това ще стане ...
 
Какво общо има Тръмп с курсът на долара, след като това зависи само и единствено от ФЕД
Хаха, ти сериозно ли? Последният спад на долара се дължи на лошите новини около безработицата и задъхващата се иконимика, която нараства с анемични темпове. Изглежда протекционистките политики, които Тръмп обеща, не работят по начина, по който им се иска. И сега обратно - ФЕД най-вероятно няма да вдигнат лихвите следващото тримесечие, защото това ще убие и минималния икономически ръст. Иначе Тръмп няма нищо общо - хахаха!!
 
Хаха, ти сериозно ли? Последният спад на долара се дължи на лошите новини около безработицата и задъхващата се иконимика, която нараства с анемични темпове. Изглежда протекционистките политики, които Тръмп обеща, не работят по начина, по който им се иска. И сега обратно - ФЕД най-вероятно няма да вдигнат лихвите следващото тримесечие, защото това ще убие и минималния икономически ръст. Иначе Тръмп няма нищо общо - хахаха!!
Изкарай корелация на движението на изказване от президент на държава спрямо курса на националната валута и председател на ЦБ на тази държава спрямо същата валута и после си говори отново.
Извинявай за кои протекционалистически политики говориш?
Също така, политиката на ФЕД таргетира основно именно безработицата като странна функция на ефективност на монетарна политика.

И не на последно място има разлика между фискална и монетарна политика, 2-рата напълно контролира стойността на валути, и 2-рата е под пълен контрол на ЦБ-та, а това директно обезсмисля цялата ти теза за Тръмп и посоката на долара. Каквато и политика да заеме, ако останалите ЦБ си осерат валутите, познай какво ще се случи?

ПП това от днес доведе 0,6% волатилност на EURUSD, изцяло продиктувано от ECB:
https://www.forexfactory.com/news.php?do=news&id=671448
 
Извинявай за кои протекционалистически политики говориш?
Ти сериозно ли? Първо, казва се протекционистки - идва от протекционизъм.
Второ - няколко примера:
- Излизането от ТПП
- Намалянето на корпоративния данък от 35% на 15%
- Не на последно място - заплахата от въвеждане на зверски мита върху стоки, внос от ЕУ (най-вече автомобили от Германия) и Китай.

Тези решения може да не се отразят позитивно на долара, но със сигурност ще навредят на отсрещните валути или поне така се очакваше. За съжаление (или за радост) обаче, изборните резултати във Франция и перспективата пред Германия се оказват по-силни от страха за евентуалните последици от изброените по-горе стъпки.

0,6-те процента, за които говориш, бяха заличени в рамките на деня. ЕЦБ в момента е с изчерпани възможности за влияние върху еврото (в посока нагоре).
 
Диде, я дай да помислим първо и после да пишем.
1) Излизане от каквито и да е партньорства не е равно на протекционализъм.
Протекционализъм е ограничаване на външна търговия чрез мита, квоти и правни регулации с една единствена цел ограничаване на вноса - а като гледам няма такова нещо.
2) Корпоративният данък е бизнес стимулация, само по-себе си корпоративен данък дали е 0 или 100 няма никакво значение за външните фирми, просто защото те са външни!
3) Заплаха и въвеждана са две различни неща - какво се опита да направи Тръмп с ограничението на хора от ислямските държави? Падна от съда! Какво стана с опитите за obamacare и редица други промени - яко падат в Конгреса.

Именно разминаването на очакването с реалността във Франция доведе до ръст на еврото именно защото няма да има националистика във 2-рата икономика.

Казах 0,6% волатилност - утре ако ECB увеличи LTRO на 2 трилиона и увеличи двойно месечното QE мислиш ли, че няма стане промяна с еврото? Утре Дойче ако не може да покрие с капитал 0,001% загуба от дериватите си, според теб тези над 70 трилиона деривати на книгите им, кой заеме страна за да няма капут на цялата ЕЗ или преди това фиатна система?!?

Пак ти казвам валутите зависят само и единствено от милостта на ЦБ-та, както и цялата финансова система!
 
1. ТПП не е партньорство, а търговско споразумение. Участието в него е либерализиране на пазара. Излизането от него е протекционизъм.
2. Факт, но само по себе си е протекционистка политика. Насърчава фирмите да плащат данъци в страната, в която правят бизнес (САЩ), вместо да регистрират офшорки и да изнасят капитал.
3. И на това ще му дойде времето. Понякога и самото говорене за нещо оказва влияние. За справка - курсът на мексиканското песо при анонсирането на строеж на стена по границата.

Мийнуайл, ЕЦБ обави, че запазва лихвите в ЕУ, заради мижавите показатели в икономиката. Сега по твоята логика, тя можеше да ги повиши и това щеше да вдигне еврото, но всъшност щеше да убие и минималния икономически растеж (за който до голяма степен все още се говори в бъдеще време). Действията на ЦБ-та са предимно постфактум! Ако изпреварят събитията, значи надуват балон (или го пукат). Помниш ли сривът на рублата преди 2 години? Тамошната централна банка се опита да влияе, но въпреки това за месец рублата загуби 50% спрямо $.

Естествено, мога да дам и пример, който подкрепя твоята теза - Чешката ЦБ и кроната през последните 3,5 години. Бяха я заковали към еврото. Преди 2 месеца се оттеглиха от пазара и кроната претърпя 3% корекция за това време.

В края на краищата всеки има достъп до всякаква информация. Въпрос на индивида е, да избере на какво да вярва и да си направи изводите. Аз лично, от това което съм прочел последните дни не виждам добра перспектива за $. Казвам това със съжаление, защото имам приходи в $. Айде, може да не стигне 1.20 за €, но 1.15 е реално и може би ще се задържи около тези нива лятото. На този етап дърпам всичко (и обръщам в крони ;) ).
 
Не знам учил ли си някъде икономика и ако си учил предполагам, че ще е в някой забутан университет, защото нещо причинно следвствените връзки ти убягват.
1) Научи се кое какво е - TTP e Trans-Pacific Partnership
1.1) Ако ще има либерализация на пазар то този документ е от 1 лист - страна Х и страна У решават, че няма да има никакви ограничения във взаимната им търговия - няма да има хиляди договорки, преговори и страници от договор!
1.2) 2 страни могат да търгуват и без да са в пакт, и да няма проблем. Как определяш отношенията БГ-Турция като протекционализъм ли, след като не сме фрее трейд?
2) Това е данъчно облекчение към страна Х - как ще е протенциоанализъм след като това е функция за резидентите в страната? Това, което е просто конкурентна среда, което от друга страна насърчава и повече външен капитал - нали си говорим за протекционализъм - ще ограничаваме бизнеса?!/
3) Вербалните итнервенции са временни и водят до временни промени, а Long Term произтича от ЦБ-тата и разбира се паричните операции на всички играчи.

Видимо имаш наченки в икономиката, но трябва да синтезираш и правиш връзки, защото цялата ти теза бива унищожена със събияита от 2008-9 - след краха на икономиката какво се случи с долара? След това като инситуционализираха QE какво стана с долара? А когато ECB и ко ЦБ-та започнаха техните QE какво стана с долара?

Ако действията на ЦБ са постфактум, то какви са на адмистрацията?

Долара може да отиде навсякъде, но основно къде ще отиде която и да валута има пряк контрол само и единствено ЦБ, а не парламент или който и да е управленски административен апарат - разбира се говорим ниво независими ЦБ-та.
 
Последно редактирано:
Ем, аз каквото имах да казвам го казах :)
Сега остава да гледаме какво ще става с долара и ко за напред :)
 
Я! То станало $1.20 за 1€, а? :)
Не че се радвам... Тоя курс ме връща много назад, но "it is, what it is".
 
Я! То станало $1.20 за 1€, а? :)
Не че се радвам... Тоя курс ме връща много назад, но "it is, what it is".
Точно така 1.20 - със специалните заслуги на ЦБ и пазарните играчи ... не на Тръмп :)
 

Горе