Собствена CMS-система за онлайн магазин - моля за тест и идеи

madseason

Active Member
Здравейте,

Тъкмо завърших един служебен проект и реших да се заема с нов през свободното време. Реших да напиша проста CMS-система за онлайн магазин. Причините са много и сме ги дискутирали в други теми. Накратко, готовите системи за онлайн-магазини не ми харесват, защото са: тежки, трудни за редактиране, времемки от към писане на нови модули, пълни с хиляди заявисимости, които могат да крашнат сайта при ъпдейт на тема или ядро, често липсва българска локализация в най-новите версии и т.н. Планирам системата за сега да е насочена основно към българските потребители. Но съм си оставил опция, да я променя лесно и да поддържа и други езици.
В момента съм опрял до административния панел. Мисля, да завърша първо него и след това, да се концентрирам в създаването на няколко фронт-енд респонзив дизайна (теми). Ако ми остава време от служебните проекти де. Вероятно ще си потърся и партньори по някое време.
Имам някои идеи за разширяване на системата, като например добавяне на оции за инпортиране на каталози от други системи за онлайн-магазини.
Мисля, че от системата може да се печели основно, като се продават дизайни и съпорт. А самата система може да я пусна OpenSource. Мислите ли, че има пара в това? Ще съм благодарен, да споделите някоя идея по тая тема.
Система в момента е на безплатен хостинг:
http://shoptest.netii.net/admin/
админ: Admin
парола: predpriemach

Моля, да я тествате и да споделите, ако попаднете на бъгове. Прекалено в ранен етап е всичко, за да няма дупки, но дано поне не са големи. Пробвайте да качвате продукти, марки, категории, да триете и редактирате.
Ще се постарая, като напредна, да качвам актуализациите, като описвам промените и новите неща. Дано само ми остава време, иначе ми е забавно да я пиша. До сега не бях писал магазин от нулата, така че е малко предизвикателство за мен.
Системата е писана за PHP 5.3.1 и по-горни версии. Развивана е на PHP 5.5. Използвам собствена тимплейт система и смесица между OOP и структурно програмиране. Почти не съм ползвал външни класове за ядрото и всичко ми е минало през ръката, така че мога да го променя лесно, адекватно и бързо във всеки момент.

Благодаря за споделените мнения! Ще са ми полезни, като напредна с развитието на проекта.
 
От: Собствена CMS-система за онлайн магазин - моля за тест и идеи

Браво, евала за ентусиазъма. моят съвет е да стъпиш на някой фреймуърк като например Zend или Yii. Така ще е по - лесно, други програмисти да пишат по твоя проект. Също така можеш да ползват форумите на фреймуърковете за начален тласък и не на последно място предимствата да се ползва фреймуърк са много.

Като в момента в админа ти липсват много неща. Свали си някой готов магазин и виж какво се има вътре и как реализирано. Това трябва да го имаш като минимум. Да кажем едно мадженто, вътре имаш няколко видя продукти и тн. и тн.

В момента при теб не може да се прави безграйна йерархия от категории, може да са само 1 ниво. Липсва поле са описание на категориите (или по - скоро трябва да е textarea или richtext editor), за продуктите се отнася същото. Нямаш и филтри за търсене.

За опциите трябва да имаш и опция за слагане на цена. Различните разфасовки например имат различна цена.

Това е за сега, имаш много работа. Поздрави и успех!

//edit
само от любопитство за какво ти е <div id="wrap">, като <div class="container"> трябва да върши тази работа?
Код:
<div id="wrap">
    <div class="container">
 
Последно редактирано:
От: Собствена CMS-система за онлайн магазин - моля за тест и идеи

bobbydigital, благодаря за ценните съвети! Наистина!
Wrap-a ми е необходим, ако искам да направя бакграунд за отделните пластове - хедър, футър, контент. Тази техника я ползвам, за да направя футъра в един бакграунд по цялата ширина, независимо колко къс е контента. Струва ми се най-простият трик.
Категориите са на 2 нива - основна и под-категории. Целта е простотата, а с 2 нива покривам над 80% от съществуващите магазини. Поради същата причина не съм добавял и описания за категориите. Повечето магазини не използват подобни описания. Явно на потребителите им е достатъчно да има description описание за SEO-то. За продуктите си има textarea за описанието, но въобще не мисля, да го правя richtext. Прекалено глупави стилове се прилагат, когато позволиш на потребителя да вкарва шрифтове, цветове и т.н. в описанията. Башка понякога се опитват да пишат и HTML, ако им дадеш шанс, а това може да прецака валидирането на страницата. В повечето магазини валидацията гърми заради richtext-a. Предпочитам да запазя добрия стил и да предложа нещо просто, което работи.
За различната цена на опциите също си го мислех, но все още не съм се спрял на конкретна идея за да го реализирам. Ще помисля.
Благодаря отново!
 
От: Собствена CMS-система за онлайн магазин - моля за тест и идеи

Добави възможност за комуникация с външни счетоводни, складови и/или crm системи. SOAP или XML-RPC. Връзка с SugarCRM например. Дори , само като идея ти предлагам да използваш SugarCRM като админска част :)
 
От: Собствена CMS-система за онлайн магазин - моля за тест и идеи

Успех! Малко хора имат куража да направят нещо просто и изчистено.

Интересни разсъждения. И правилни! На повечето хора не трябва да се дава никаква възможност за "подобряване".
 

Горе