Собствен сайт или ползване на платена платформа?

confused

New Member
Здравейте,

Коя от двете опции бихте ми препоръчали за дропшипинг или собствен бранд?

1. Да си платя, за да ми направят собствен сайт - тук идва въпросът има ли как да се направи интеграция със Спиди и интеграция с API, ако реша да се занимавам с дропшипинг?
2. Да плащам месечен абонамент на някоя платформа, която има множество темплейти за сайтове, която ще ми предлага хостинг и домейн, включени в месечната такса?

Благодаря предварително!

Поздрави.

Здравейте,

Коя от двете опции бихте ми препоръчали за дропшипинг или собствен бранд?

1. Да си платя, за да ми направят собствен сайт - тук идва въпросът има ли как да се направи интеграция със Спиди и интеграция с API, ако реша да се занимавам с дропшипинг?
2. Да плащам месечен абонамент на някоя платформа, която има множество темплейти за сайтове, която ще ми предлага хостинг и домейн, включени в месечната такса?

Благодаря предварително!

Поздрави.
Избягвай платформите ако имаш такава възможност. Въпреки рекламираните им "гъвкави неограничени" възможности винаги притискат клиентите си и ги ограничават.

Няма по-добро от това да си незвизисим. Ето тук има мнения по темата https://www.predpriemach.com/threads/Онлайн-магазин-общи-приказки.93423/

• Haha
Реакции: Sky
Крумов зачеркна с лека ръка нища за милиарди и десетки хиляди малки и големи ползващи я успешно години наред :D

Избягвай платформите ако имаш такава възможност. Въпреки рекламираните им "гъвкави неограничени" възможности винаги притискат клиентите си и ги ограничават.

Няма по-добро от това да си незвизисим. Ето тук има мнения по темата https://www.predpriemach.com/threads/Онлайн-магазин-общи-приказки.93423/
това е само гледната точка на малкия човечец
в реалността винаги си зависим от някого/нещо
дори големите и сложни системи са много зависими от други големи и сложни системи...
на практика ако е много елементарен проект - например базов wordpress + woo - пак ще сте зависими от спедитори, платежни с-ми, счетоводство и т.н.
и можеби мислите, че с някакви ваши усилия на аматьор или с помощта на случайни 'специалисти' ще достигнете ниво на с-ми разработвани с години и много специалисти с многогодишен опит?
дори аз като човек с доста опит не си правя никакви илюзии :)

Елементарен пример: в горният базов сетъп изведнъж се налага да се добави още един пазар - Гърция например. Със собствени цени, правила в каталога, спедитори, платежни възможности и т.н. Какво правим? Аз ще ви кажа какво е най-правилно - нов проект от нулата на различна платформа. Дори не отварям въпрос ако имате няколко склада, от които изписвате стоката, всеки с отделни наличности, ако имате и offline бизнес ползващ същите складове и т.н.

това е само гледната точка на малкия човечец
в реалността винаги си зависим от някого/нещо
дори големите и сложни системи са много зависими от други големи и сложни системи...
на практика ако е много елементарен проект - например базов wordpress + woo - пак ще сте зависими от спедитори, платежни с-ми, счетоводство и т.н.
и можеби мислите, че с някакви ваши усилия на аматьор или с помощта на случайни 'специалисти' ще достигнете ниво на с-ми разработвани с години и много специалисти с многогодишен опит?
дори аз като човек с доста опит не си правя никакви илюзии :)

Елементарен пример: в горният базов сетъп изведнъж се налага да се добави още един пазар - Гърция например. Със собствени цени, правила в каталога, спедитори, платежни възможности и т.н. Какво правим? Аз ще ви кажа какво е най-правилно - нов проект от нулата на различна платформа. Дори не отварям въпрос ако имате няколко склада, от които изписвате стоката, всеки с отделни наличности, ако имате и offline бизнес ползващ същите складове и т.н.
Човека който пита в темата едва ли е Джак Ма ( дори и той не е ползвал общесвена палтформа ) и българският пазар е доста специфичен за да му се налага да е зависим от кефа на съпорта. Спедиторите, платежните системи и счетоводтителя са част от бизнеса какъв е проблема?

Всяка система от умрелия Wordpress през OpenCart, QuckCart, Prestashop до Magento са разработени от доста по-добри специалисти ( с години ) и имат интереграция с изброените опции.

Гърция с всичките особености на цени и доставчици отнема от 30 до 60 мин да бъде добавено като функционалност + език например в PrestaShop. Отнема време да се попълнят само числата и имената на спедитори.

Крумов зачеркна с лека ръка нища за милиарди и десетки хиляди малки и големи ползващи я успешно години наред :D
Нищо не зачерквам. Бизнеса си е ок за собствениците му. Десетките малки и големи около 70-80 % от тях приключват с ползването на такива платформи и бизнеса до година след първото плащане.

Милиардите са за собствениците на подобни платофрми коеот е чудесен бизнес спор няма.

Що ти е интеграция със Спиди, ако решиш да се занимаваш с дропшипинг?

Иначе, ако ще се опипва почвата за конкретeн продукт, аз бих почнал с някоя рейди-то-го платформа, може и безплатна.

Ако можеш сам да са оправиш с хостинг, домейн и инсталация на Wordpress, Woo-то също е решение, прести-мести.., също. Ма да плащаш.. на някой за изработка, за нещо, за което ти самия още нямаш визия.. ще е ненужно брулене на няква сума дето може да я инвестираш в таргетирана реклама, примерно.

Нищо не зачерквам. Бизнеса си е ок за собствениците му. Десетките малки и големи около 70-80 % от тях приключват с ползването на такива платформи и бизнеса до година след първото плащане.

Милиардите са за собствениците на подобни платофрми коеот е чудесен бизнес спор няма.
Защото не си чувал колко се плаща за поддръжка на self hosted решения - десетки хиляди на месец
Бизнес се прави с капитал - разправии и гюролтии по форуми как SAAS платформите правили милиарди от твоите 50-100лв/м е смешно.
Без капитал е хоби бизнес и загуба на време, по-добре да се хванеш прави пици - изкарват се добри пари. Или лепене на плочки.

Защото не си чувал колко се плаща за поддръжка на self hosted решения - десетки хиляди на месец
Бизнес се прави с капитал - разправии и гюролтии по форуми как SAAS платформите правили милиарди от твоите 50-100лв/м е смешно.
Без капитал е хоби бизнес и загуба на време, по-добре да се хванеш прави пици - изкарват се добри пари. Или лепене на плочки.

Като цяло да имаш онлайн бизнес изцяло тип платформа, saas иска много нерви и само някакви 2-3% процента успяват, всичко друго затваря до 1-2 години или бута пред умиране. Минаха времената на лесното събиране на хора, ако не предлагаш реално решение, няма кой да се занимава с теб. А за България, най-добре кебабчета, кюфтета и дюнери, един обект прави между 7-15к на месец ако е на добро място, аз не се сещам как един онлайн бизнес, ще започне от първите 6 месеца да изкара общо 15к печалба.

Поздрави.

Аз не се жалвам, модела си е супер просто не е оферта за малък семеен тип бизнес с онлайн магазин. Собствен хостинг върху raspberry pi от моделоZero до модел 5 + безплатна система за онлайн магазин може да ти носи 5-6 к месечно ( разбира се не веднага ) без никакви проблеми ако знаеш какво правиш.

Магазин на SAAS платформа ще има същия резулат само, че срещу 4-5 пъти по-големи разходи. И всеки път някой ще ти обяснява как добавянето на още един доставчик или опция за намаление не влиза в твоя план ;)

• Sad
Реакции: Sky
Българските SAAS платформи 80% интеграциите им със спиди и еконт са с техните най-просташките деливъри... Много малко са направени с инстинско API. Ако махнеш това интеграцииите с импорт/експорт са направени с ограничения или по техни шаблони а в повечето случай тези от които ще взимаш не ти правят шаблон за теб а имат готови такива.

Абе като цяло ако нямаш 5+ хиляди да инвестираш по-добре си плащай на месец и пробвай каквото си решил.
Тук ако питаш веднага някои ще ти сглоби един WP за 3-4 хиляди и ще фалираш преди да си тръгнал :D

Така че мисли, напиши си добре заданието и проучи какво точно ти е необходимо ако ще правиш проект с някои и най-малкото подпиши договор за точно задание и срок. И моя съвет е ако ще правиш нещо подобно далеч от WP, WOO. Ако някои ще ме задява да ме пита какво му е на WP и тн. да не си прави труда няма да навлизам с обяснения. Това е моя съвет към теб.

И да почерпиш като направиш първия милион! 🍻

Определено собствен сайт. Всеки, който ти обяснява, че ще спестиш от саас, толкова и разбира. Нека поиска нещо къстам на клаудкарт, например. Може ли в сайт за уж запознати с IT да предлага SaaS пред собствен магазин? Всичко си има плюсове и минуси, въпроса е кое повече си готов на преглътне човек за да спести едни пари.

Колкото до коя платформа, няма да дам точна, поради една единствена причина: зависи кой и как ти прави магазина. Виждал съм какво ли не, и повярвай, всичко може да се засере на каквото решиш, както и всичко може да се изгради супер професионално и качествено. Абсолютно независимо къде. Разбира се и пари да имаш, и/или знания.

За стартиращ тепърва магазин аз съм за платформа. Използват се лесно, имаш съпорт от тяхна страна, повечето неща са разработени като за бавно развиващи и трудно можеш да запецнеш някъде.
Излишно е да набиваш много пари, защото те наистина ще са много в случай че някой ти пише сайта.
Пробвай с някоя платформа, стартирай, виж дали ще ти тръгне и ако развиеш нещата до степен първо финансово да можеш да си препокриеш за нов собствен сайт тогава вече се мятай в дълбокото.
Историята познава не един и два подобни случая :)
Успех!

Започни с готова платформа и я ползвай докато ти върши работа. След това може да си позволиш (ако изкарваш достатъчно пари) да си поръчаш къстъм сайт който вече да покрива всичките ти нужди. В този момент ще са ти ясни много неща за сайта и неговите функционалности от които имаш нужда.

Благодаря на всички за отговорите. Засега съм се спрял на wordpress или convertbuilder. Ще ги разгледам по детайлно и ще споделя кой съм избрал и защо.

Поздрави!

Горе