Глупости, 30 КВ излизат 30 000-35 000лв. Заедно с инвертора. Цените са доста паднали, не са като преди години10 КВ излиза към 30 000 лева
Сега може и да е по-скъпо, това беше преди 2-3 години. Сега гледах някакви по 2-3к лева, не ги знам добри ли са или не, но по принцип има различни цени.само инвертора струва тея пари
70 стотинки грубо струват панелите за 1В , сметни си 30 000 вата колко излизат, отделно инвертор, стойки, без да слагаме трудВсичко е строго индивидуално според домакинството и това колко ток се изразходва.
Ето отдолу пример за 3кв и 5 кв. Които биха били достатъчни за едно семейство.
![]()
Фотоволтаична мрежова система за ток 3KW за собствени нужди
Фотоволтаична мрежова система за ток с максимална изходна соларна мощност до 3KWp. Инсталацията е подходящо за домакинства и малки промишление производства, както за собствени нужди, така и за продажба на електричество. Системата работи само и единствено при наличие на мрежа, като работи в паралел сxpi.bg
![]()
Фотоволтаична система за ток 5KW за собствени нужди
Мрежова Фотоволтаична система за ток с максимална изходна соларна мощност до 5KWp. Инсталацията е подходящо за домакинства и малки промишление производства, както за собствени нужди, така и за търговия с ток. Системата работи само и единствено при наличие на мрежа, като работи в паралел с нея. Наприxpi.bg
Единствено което мога да посъветвам, бойлера, също да е слънчев но да не е към тази система. Вече има нови и различни бойлери, като вакуумно-тръбни и тнт.
Аз лично имам бойлер със панели и термопомпа, вече 10 години не е мръднал. Топли вода и зимата, стига да има слънце
Глупости, 30 КВ излизат 30 000-35 000лв. Заедно с инвертора. Цените са доста паднали, не са като преди години
Зареждат си електричките някои хора с по 2-3 панела.Аз имам въпрос към автора на темата. Темата е за фотоволтаични централи, т.е големи паркове.
Въпроса ми е, дали има смисъл да се слагат панели на къща, при условие че няма да се изкупува излишната енергия?
Аз го смятах и излезе, че няма никакъв смисъл. Но ми е интересно автора да каже неговото мнение, и при какви условия има смисъл.
Много моля, тези жилетки са по 1000 евро.![]()
Овчаров, който бе санкциониран по "Магнитски": Издържам се от пенсията си, нямам фирми
Бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки...www.plovdiv24.bg
Междувременно с жилетка за 1000 лв.![]()
Минуси аз не виждам в тази технология.
Aeromine is designed for installation on buildings with large flat rooftops such as :
- Warehouses and Distribution Centers
- Manufacturing Facilities
- Office Buildings
- Multi-Family Residential Developments
- Big Box Retail
Аз ако мога да си го купя, място ще му намеря (не мисля, че е в производство), пък керемидения ми покрив да събира гургите!Ти какъв покрив направи на къщето миналата година - плосък с керемиди?
Иначе звучи наистина доста добре, ама трябва да реконструираме покривите си, за да използваме такава система.
В друга тема бях дала ''компетентното си мнение" относно соларките и тяхната рентабилност. Съгласна съм с теб на 100%.Аз ако мога да си го купя, място ще му намеря (не мисля, че е в производство), пък керемидения ми покрив да събира гургите!
Реално слънчевия колектор за топла вода има в пъти по-добра ефективност от този за ток. Та в този ред на мисли ако си фирма и ползваш 80-90% от тока през деня има смисъл да инвестираш.
Лична гъзария е да накачиш соларките. Замисляли ли сте се какво ще се случи ако едно 50-60% от населението започне да произвежда ток и да го пуска в мрежата. Имаме един огромен излишък през деня и недостиг през нощта. Това няма как да работи от чисто икономическа гледна точка. Тогава влизат батериите, а те са толкова мръсна технология, че обезсмисля цялата авантюра по зеленото.
Та тези слънчеви паркове дето ги вдигнаха последните години за мен са едно пране на пари. Как беше "имам точния човек"![]()
Половината население тук не може да поддържа дома си топъл през зимата. Не виждам кога и 5% от хората у нас ще имат соларни панели, особено предвид факта, че блоковете могат да сложат само ограничен брой и ще стигне да покрие потреблението за общите части.Аз ако мога да си го купя, място ще му намеря (не мисля, че е в производство), пък керемидения ми покрив да събира гургите!
Реално слънчевия колектор за топла вода има в пъти по-добра ефективност от този за ток. Та в този ред на мисли ако си фирма и ползваш 80-90% от тока през деня има смисъл да инвестираш.
Лична гъзария е да накачиш соларките. Замисляли ли сте се какво ще се случи ако едно 50-60% от населението започне да произвежда ток и да го пуска в мрежата. Имаме един огромен излишък през деня и недостиг през нощта. Това няма как да работи от чисто икономическа гледна точка. Тогава влизат батериите, а те са толкова мръсна технология, че обезсмисля цялата авантюра по зеленото.
Та тези слънчеви паркове дето ги вдигнаха последните години за мен са едно пране на пари. Как беше "имам точния човек"![]()