Глупости, 30 КВ излизат 30 000-35 000лв. Заедно с инвертора. Цените са доста паднали, не са като преди години10 КВ излиза към 30 000 лева
Сега може и да е по-скъпо, това беше преди 2-3 години. Сега гледах някакви по 2-3к лева, не ги знам добри ли са или не, но по принцип има различни цени.само инвертора струва тея пари
70 стотинки грубо струват панелите за 1В , сметни си 30 000 вата колко излизат, отделно инвертор, стойки, без да слагаме трудВсичко е строго индивидуално според домакинството и това колко ток се изразходва.
Ето отдолу пример за 3кв и 5 кв. Които биха били достатъчни за едно семейство.
Фотоволтаична мрежова система за ток 3KW за собствени нужди
Фотоволтаична мрежова система за ток с максимална изходна соларна мощност до 3KWp. Инсталацията е подходящо за домакинства и малки промишление производства, както за собствени нужди, така и за продажба на електричество. Системата работи само и единствено при наличие на мрежа, като работи в паралел сxpi.bg
Фотоволтаична система за ток 5KW за собствени нужди
Мрежова Фотоволтаична система за ток с максимална изходна соларна мощност до 5KWp. Инсталацията е подходящо за домакинства и малки промишление производства, както за собствени нужди, така и за търговия с ток. Системата работи само и единствено при наличие на мрежа, като работи в паралел с нея. Наприxpi.bg
Единствено което мога да посъветвам, бойлера, също да е слънчев но да не е към тази система. Вече има нови и различни бойлери, като вакуумно-тръбни и тнт.
Аз лично имам бойлер със панели и термопомпа, вече 10 години не е мръднал. Топли вода и зимата, стига да има слънце
Глупости, 30 КВ излизат 30 000-35 000лв. Заедно с инвертора. Цените са доста паднали, не са като преди години
Зареждат си електричките някои хора с по 2-3 панела.Аз имам въпрос към автора на темата. Темата е за фотоволтаични централи, т.е големи паркове.
Въпроса ми е, дали има смисъл да се слагат панели на къща, при условие че няма да се изкупува излишната енергия?
Аз го смятах и излезе, че няма никакъв смисъл. Но ми е интересно автора да каже неговото мнение, и при какви условия има смисъл.
Много моля, тези жилетки са по 1000 евро.Овчаров, който бе санкциониран по "Магнитски": Издържам се от пенсията си, нямам фирми
Бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки...www.plovdiv24.bg
Междувременно с жилетка за 1000 лв.
Минуси аз не виждам в тази технология.
Aeromine is designed for installation on buildings with large flat rooftops such as :
- Warehouses and Distribution Centers
- Manufacturing Facilities
- Office Buildings
- Multi-Family Residential Developments
- Big Box Retail
Аз ако мога да си го купя, място ще му намеря (не мисля, че е в производство), пък керемидения ми покрив да събира гургите!Ти какъв покрив направи на къщето миналата година - плосък с керемиди?
Иначе звучи наистина доста добре, ама трябва да реконструираме покривите си, за да използваме такава система.
В друга тема бях дала ''компетентното си мнение" относно соларките и тяхната рентабилност. Съгласна съм с теб на 100%.Аз ако мога да си го купя, място ще му намеря (не мисля, че е в производство), пък керемидения ми покрив да събира гургите!
Реално слънчевия колектор за топла вода има в пъти по-добра ефективност от този за ток. Та в този ред на мисли ако си фирма и ползваш 80-90% от тока през деня има смисъл да инвестираш.
Лична гъзария е да накачиш соларките. Замисляли ли сте се какво ще се случи ако едно 50-60% от населението започне да произвежда ток и да го пуска в мрежата. Имаме един огромен излишък през деня и недостиг през нощта. Това няма как да работи от чисто икономическа гледна точка. Тогава влизат батериите, а те са толкова мръсна технология, че обезсмисля цялата авантюра по зеленото.
Та тези слънчеви паркове дето ги вдигнаха последните години за мен са едно пране на пари. Как беше "имам точния човек"
Половината население тук не може да поддържа дома си топъл през зимата. Не виждам кога и 5% от хората у нас ще имат соларни панели, особено предвид факта, че блоковете могат да сложат само ограничен брой и ще стигне да покрие потреблението за общите части.Аз ако мога да си го купя, място ще му намеря (не мисля, че е в производство), пък керемидения ми покрив да събира гургите!
Реално слънчевия колектор за топла вода има в пъти по-добра ефективност от този за ток. Та в този ред на мисли ако си фирма и ползваш 80-90% от тока през деня има смисъл да инвестираш.
Лична гъзария е да накачиш соларките. Замисляли ли сте се какво ще се случи ако едно 50-60% от населението започне да произвежда ток и да го пуска в мрежата. Имаме един огромен излишък през деня и недостиг през нощта. Това няма как да работи от чисто икономическа гледна точка. Тогава влизат батериите, а те са толкова мръсна технология, че обезсмисля цялата авантюра по зеленото.
Та тези слънчеви паркове дето ги вдигнаха последните години за мен са едно пране на пари. Как беше "имам точния човек"