От: От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!
Здравейте,
Темата е интригуваща, но няма ясно изразена линия, по която да се движи диалога (или по-точно "многолога") и ми е трудно да се включа по същество, но ще направя тук-там някои забележки по мненията Ви, които ми направиха впечатление, и ще коментирам кратко първия пост.
Реално погледнато, не е нужно да имаш фирма за да издаваш фактура. Всеки, който извършва услуги като физическо лице може да издава такава и тя се признава счетоводно.
Да, физическо лице може да издава фактура, но трябва най-малкото да е регистрирано като самоосигуряващо се такова в НАП и като лице, упражняващо свободна професия (ЛУСП) или лице, изпълнител по граждански договор в Регистър Булстат към Агенцията по вписванията. В противен случай, за да бъде документално обоснован подобен разход, то с лицето трябва да бъде сключен т. нар. граждански договор (договор по ЗЗД), заедно с произтичащите от това задължения на фирмата да удържа данък и евентуално осигурителни вноски. И в двата случая лицето пък е длъжно да декларира тези доходи с годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и съответно да плати дължимите данъци и евентуално осигуровки. На два пъти казвам "евентуално", защото такива не се дължат във всички случаи.
Житието определя битието в държава в която да поддържаш дори и неработеща фирма трябва да платиш над 3000лв на година не можеш да очакваш хората които печелят под 12 000 на година да работят легално.
Това го коментирахме с теб и в друга тема, но ще повторя, че за да поддържа собственик икономически неактивна фирма, годишните разходи са не повече от 100 - 200лв. В общия случай това са 50лв такса (ако се ползва електронен подпис, таксата е 25лв) за публикуване на ГФО в Търговския регистър (ЕТ без дейност са освободени от това задължение), както и евентуално 50 - 100лв за услугата по съставянето на годишния отчет на неактивното предприятие от отговарящо на условията на Закона за счетоводството лице. Предвид горното, годишният разход за поддръжка на ЕТ без дейност е точно 0лв. Ако пък в тези 3000лв визираш някакви осигуровки, то е нужно да добавя, че управителите на икономически неактивни предприятия нямат задължение да се осигуряват.
Всъщност, аз фактура за под 50лв не вземам ... по простата причина, че ако направя над определен брой фактури, счетоводителя ще иска допълнителни парички за всяка фактура. Това е и причината за услуги от по 5лв даже и да не питам за фактура
Колега, нямам представа с колко ти се увеличават счетоводните разходи при увеличението на документооборота (като цяло съм против ценообразуването, спрямо средномесечния документооборот, като основен фактор, но това е една друга тема на разговор), но имай предвид, че ако си, например, (Е)ООД, регистрирано по ЗДДС и формиращо печалба, за всяка една "спестена" данъчна фактура от 6.00лв в общия случай губиш по 1.00лв ДДС и 0.50лв корпоративен данък. Оставям настрана останалите проблеми, които възникват от това, като "набъбването" на касата и т. н. Аз лично и фактури за 30 стотинки осчетоводявам, но е истина и, че има доста колеги, които фактури под 10 - 15лв ги "осчетоводяват", както жаргонно го наричат в счетоводните среди, в "кръглата папка". Хората с раздвижено въображение, предполагам, ще се досетят коя е тази кръгла папка.
А що се отнася до "темата на темата", мога да кажа, че напълно разбирам колегата lqllqlq и споделям мнението му, че някак си е ... неправилно ... да сочиш с пръст, колко е празна кацата при положение, че и една капка не си сипал вътре, а в същото време си "цоцал" години наред. И понеже знам, че веднага у много от Вас веднага ще се надигне фразата "че к'во ми е дала на мен държавата", ще Ви посъветвам да погледнете колко би струвало едно 12-годишно обучение в частно училище, пък било то и най-калпавото. Сигурно не са много младите хора (които всъщност са най-активно критикуващата група), които могат да се похвалят, че са внесли тази сума под формата на данъци и осигуровки. А това съвсем не е всичко. Сигурен съм и, че ако повечето от Вас хванат който и да било учебник по публични финанси и го поразлистят, ще осъзнаят всъщност колко много са направленията, по които отиват платените от нас такси, данъци и осигурителни вноски и как на практика сме свикнали да живеем с всяко едно от тези блага, приели ги за даденост, без да си даваме сметка, че реално не си ли ги "купуваме", оставаме без тях. Осигуровките, например, колеги, не са 100-процентово бреме - те пораждат и права, макар на някои да се струват твърде далечна инвестиция.
Естествено, в живия свят няма нищо толкова просто, както се опитват да внушат на масата "специалисти" от всички страни. Разни глобални формули за всеобщо благополучие, събиращи се в едно - две изречения (за съжаление ги срещам и във форума) от сорта на "да спрат тока и социалните на циганите и ние ще се оправим" или "да не закача държавата дребния бизнес и ще станем богати" са нищо друго, освен мощно оръжие в ръцете на жадния за слава, власт и други богатства политик. Та в този ред на мисли съм съвсем наясно, че нещата не са така прости - правя си фирма, изпълнявам поръчките на клиентите, плащам си данъците и осигуровките и си въртя синджира, като пич. Истината е, че при доход под 400 - 500лв месечно си е чиста хамалогия, да не кажа мазохизъм, да поддържаш фирма и да играеш по всички правила. Имам такива клиенти, които правят фирма, плащат няколко месеца всичко, както си трябва, и после просто издъхват, а фирмите си стоят така без дейност и само им подавам декларации за липса на дейност. И въпреки всичко казвам евалла на такива люде, които имат вяра и уважение към настоящата икономическа и данъчна уредба и действат така, както би действал един финландец, например, в неговата си страна. Казвам евалла, обаче и на онези, които, оказва се в настоящата обстановка в страната са по-находчиви (предполагам, че това е и най-многобройната група, тук, във форума), побутват оттук-оттам, пробват, "налазват", завъртят леко алъш-вериша, па се закучи, па пак пробват, колкото да изкарат някой лев отгоре, а и да понаучат нещо ново, покрай цялата работа. И това е нормално. И най-честният данъкоплатец надали си е декларирал първата спечелена ябълка. Някои се отказват, други го карат така кокошкарската цял живот, други пък наистина успяват. Въпросът е до нагласата на последните. В България повече от 20 години именно заради огромната част от тези, последните, които набарали веднъж мекото на хляба, решили да карат така до край, сме на това дередже сега. Та перяха си те през просото, правиха сивата икономика все по-сива и по-черна, станаха първи приятели с държавата, която уж трябва да ги хока, и ето го резултата. А сега, когато държавата почна лека полека да си влиза в правомощията на регулиращата и контролиращата страна, къде под натиск на ЕС, къде заради друго (не искам да обръщам темата на политическа, но е факт, че през последните години, все по-малко фирми се осмеляват да въртят онези далавери, които са въртели доскоро), бръкнаха в на Ганя кесийката и той пропищя. Както и да е, разводних темата и аз достатъчно...
Та след всичко това, мога да заключа, че, да, макар и в случая не това да е точно идеята на свободния пазар, има място за всички. За фрийлансърите, работещи за по някой лев отгоре е непосилно да поддържат фирми и си работят на черно. Съответно с всички потенциални рискове и за двете страни - качество, отговорност, срокове и т. н. Който търси по-ниската цена и е готов да поеме тези рискове, търси фрийлансърите. Който държи на останалите екстри, си ги купува със съответната "надценка". Аз например, ако нещата вървят по план, след няколко месеца ще търся копирайтър за по 30 - 60 статии на месец, което си е сериозен ангажимент, и предпочитам документално нещата да са уредени (граждански договор с ясно изразени цени, задължения, права, отговорности, срокове и съответно удържане на данъци и евентуално осигуровки). Та за тази работа изцяло ще изключа оферти от колеги, които не желаят да работят на светло, и работата най-вероятно ще я грабне някой по-находчив, готов да жертва част от печалбата си в името на шанса за по-мащабна професионална реализация.