Аз пък и в тая тема и изобщо във всички ще задам въпроса:
След като вече работя по трудов договор, защо ще ми искат още едни здравни осигуровки? Може би ще ме лекуват по-добре? Или пък по евтино?
А тук идва и най-голямата идиотщина и определено е препъни камък дори да искаш да си редовен. Ако не си на трудов договор и сключим граждански, то осигуровките на 100лв са 6-7лв, но ако си на трудов и подпишеш допълнителен, т.е имаш желанието да работиш повече, то удръжката става мама си трака!
Тия дни ми се налагаше да ровя калкулаторите точно по тази тема и ми се изправиха косите.
Какво по дяволите означава да си редовен. Не знам къде си мислите, че правите бизнес, но тук изряден граничи с фалирал или нереален. Фактура за малка сума си е направо смях....живеем в много отровена среда.
Да, вадиш, ама няколко на час или на повече. Чакай, фактура ли вадиш или касов бод? Не, че има разлика, но дребната търговия няма как да го избегне момента. Смешно е, защото този човек ще е един-единствен.@$INeed$, защо да е смях фактура за малка сума? И защо трябва да граничиш с фалит?
Аз вадя фактури дори за 2лв и няма нищо смешно в това дадена фирма/човек да иска да е изряден.
Вадя фактура. Нямаме регистрация по ДДС и фактурите са опростени. Цените са крайни и искаш не искаш се издава фактура, ако ще за 0.30ст. да е услугата.
Ако си физическо лице и не предоставиш ЕГН за тази фактура, както много хора правят. На края на месеца при осчетоводяването се попълват 9-тки в полето и това е....
Няколко пъти питах хора във форума да свършат определена работа. Като се стигне до момента с документ/отчет/фактура се почват едни "ама такова, ама не знам си какво..." wtf? Чакай бре, нали си големият баровец и си зает със седмици напред, не можеш едно счетоводство ли да си позволиш? Еми като е така ще ме изгубиш като клиент, а предполагам и не само мен.
Да, хората явно не са много запознати с реалността тук. Нищо, ще им дойде акъла скоро. Утре като си платят данъка и държавата започне да ги мотае и бъзика, бързо ще обърнат палачинката.Личи си, че някои от хората тук са виждали бизнес само на картинка в нета. Ако човек наистина върти сериозен бизнес и иска да направи поръчка за услуга от физическо лице, което не може да му извади фактура, просто трябва да сключи граждански договор и толкова. Другото са мишкарски истории, с извинение...
Всеки както си го прави. Как пък ще имаш акт, ако не отчетеш нещо и мине в сивата икономика, това не мога да си го представя. Всеки гледа да е изяден, и се получава, но това не означава, че няма да те забия в други бумащини. Държавата е тук, за да ти вземе пари, а не да ти помогне. Хубаво е да го имате в предвид, защото все пак сте бизнесмени в БГ, не сте в САЩ или Англия, където държавата помага на бизнеса.$INeed$, предпочитам да вадя фактура и държавата да ме мотае с данъка, отколкото да се скатавам, да се мъча да отбия някой лев без фактурка и т.н.. И накрая държавата ПАК да ме мотае, само че не с данъка а със сумати актове и проверки...
обществото ни е гнило. Ако някога е имало нещо гнило в Дания, то заразата е тръгнала от централната тракийска низина, южното черноморие, врачанския балкан или искърското дефиле. Докладвано е огнище и в района на великопреславската околия, та чак до Одесос.
Българинът е предприемчив. Промъкват се някакви теории за липса на предприемчивост в северозапада, но като цяло той е предприемчив. Ама по свои си начин. Гнил начин. Българинът ще съгради нещо, но ще го съгради по втора линия. Ако гради къща, то керемидите ще са бракувани, армировка, тухли, лепила плочки ще се търсят без фактура, без ДДС. И ще съгради къщата, и ще се похвали колко и как е спестил. Докато българинът пести, търговецът също пести, защото е внесъл 100 тона материал, декларирал е 50 тона и фактурира само декларираното. И така си разцъфтява сивата икономика, с неплащането на данъци и осигуровки, стимулирана от обикновения потребител и покровителствания търговец. За 2013-та година размерът на сивата икономика се очаква да достигне 12.9 млрд. лева, върху които пари няма кой да декларира и внесе 3 млрд. лв. данъци.
А държавния бюджет? За него се знае. Все дефицит, все облигационни заеми, все да плащаме лихви на външните кредитори, щото пари си имаме за раздаване в тази държава, та нека да дадем малко и на запада.
Корупция. Средно рушветът на един „селски” кмет за „скалъпването” на една обществена поръчка варира между 10% и 20% от стойността на поръчката. Ами министерствата, ами лечебните заведения, училищата, университетите и другите държавни и общински учреждения? Всеки чиновник, с управленски функции, пак изкарва пари по втора линия. При годишен бюджет от 30 млрд. лв., 3 до 6 млрд. лв. потъват в нечии джобове, изнасят се навън през офшорки и се връщат обратно за препиране и третиране с омекотител. Да не миришат. Като се добавят и парите от сивата икономика, 6 до 9 млрд. лв. годишно не влизат в бюджета. Не се използват за здравеопазване, за инфраструктура, за образование, за социални политики, за АЕЦ Белене, ако щете..
И така, българино, и да протестираш пред парламента и да не протестираш, все тая. Един ще падне, друг ще го смени. Какво тук значи някаква си личност?!
Народните избраници са огледало на обществото. Когато Ти, Аз, Тя, Той, Ние всички започнем да спазваме закони, правила, ред; и имаме нов морал, тогава и нашите народни представители ще са една идея по-държавници, по-управленци.
Протестирайте. Не ми пречите. Нито на KLETA MAJKA BALGARIQ.