Стандартна разделителна способност и размери при изработка на лого

webstil

Well-Known Member
Каква е разделителната способност, която използвате,както и размерите при изработката на едно лого? Имам предвид лого, което не е предназначено само за уеб, а и за плакати, визитки, дори и билбордове?

От: Стандартна разделителна способност и размери при изработка на лого

По принцип лого се прави векторно т.е. няма значение от размера му. Едно от важните неща е да изглежда добре, както на билборд, така и на запалка. А за формата (кръгла, квадратна, елипсовидна, странна) зависи, какво послание трябва да носи ..

Много съм бос в предпечата и като цяло,всичко свързано извън уеб :(

Имам предвид това лого:
logo.jpg

В сайта ще стои добре,но с каква разделителна способност и т.н. трябва да създам файл в PS примерно и да го направя отново,за да стои добре и на плакати и т.н., да може да се използва на повече места? Това не се ли прави преди векторизацията? :)

Ако имаш векторен вариант на логото за сайта го експортваш с размери подходящи за мястото, на което ще стои обикновено оптимизирано за уеб (баланс между качество и размер). А за плаката даваш вектора в печатницата те знаят какво да правят ..

webstil, векторно ще рече следното:

Да речем, че на една картинка имаш примерно червен квадрат, чиито страни са успоредни на страните на екрана и син кръг отгоре. Като центъра на кръга се намира в долния десен ъгъл на квадрата и радиуса му е колкото една от страните на квадрата. Ако във файла картинката е записана като мозайка от точки, някои от които са червени и образуват правоъгълник със страна 100px, а други са сини и образуват кръг (с радиус пак 100px), това е растерно изображение.

Ако обаче във файла има команда, която инструктира програмата да начертае червен квадрат, със страни успоредни на екрана и команда, която рисува върху него син кръг с радиус колкото страната на квадрата, тогава казваме, че изображението е векторно. Т.е. векторното изображение съхранява пропорциите, формите и цветовете, а не конкретните им размери. Когато програмата растеризира векторно изображение, тя може да "нарисува" тези неща с каквито си искаш размери. Един формат за векторни изображения е Scalable Vector Graphics - SVG. Тук думата "Scalable" говори много :)

Затова при правене на лога, дизайни и др. се изисква да бъдат във векторен формат. За да може във всеки конкретен случай този, който ще ги ползва, да си ги направи с каквито размери и разделителна способност му трябват. :)

П.С. Извинявай, не съм чел внимателно поста ти, късно видях думата "векторизация" в него :)

А с тази програма Scalable Vector Graphics - SVG ли да ги правя векторни или с друга? :)

SVG е формат - както имаш примерно mp3 и WAV, така имаш векротни и растерни изображения. Но как се правят не знам, не съм специалист по графични редактори, най-добре някой дизайнер да отговори :)

Inkscape ще ти свърши работа във случая да си го векторизираш. Или си свали... пробна версия на Corel Draw ;) Най добре обааче го метни на някой тук във форума, който се занимава с графика. Едва ли ще ти вземе много, няма се занимаваш и резултата ще ти е гарантиран и бърз :)

Добре де, ако аз си начертая 2-3 фигурки във фотошоп и Гимп, сложа им преливка и такива неща, след това като ги записвам във файл, особено SVG, няма ли някъде опция, където да му задам да ги помни векторни, не растерни?

Благодаря предварително! :)

Ами не знам. Мисля , че работи само с растери. Трябва да каже някой от дизайнерите тук. Ама аз си мисля че не може. Иначе как ще си продават Илюстратора :)

Мерси много за съветите.А сега,ако векторизирам въпросното лого,то ще върши ли работа и премерно ще може ли да се слага върху тениски? В растерния формат мога да използвам по-голям шрифт и съответно да е по-голям файла,но картинката е малка , затова нз дали това лого,но векторно ще върши работа? :)

Ами най добре питай тез от "печатницата". имам някакъв спомен преди като съм поръчвал тениски, че не харесаха размера на "картинката". За това го искат във вектор най добре, за да си го гласят както им е удобно. В смисъл да- ще ти се зарадват на вектора :)

Да, повечето печатници направо не искат да се съгласяват да печатат нещо, ако не е вектор. Защото пускат растер, отпечатва се, клиента не го харесва и не иска да им плати ;) Въпреки че... последния път се навиха да печатат на pdf, който беше с много голяма резолюция... и между другото - получиха се нещата;) Бяха за едни папки.

Горе