От: Стартиране на бизнес
Така и аз да се включа по-темата. Защото преди години сме е обсъждали с приятели, специално за Бургас защото наистина нямаше тогава такива игрища, сега не знам как е.
Първият важен момент е със земята. Казваш, че си намерил подходящ терен, но по-цената (за голям град) ми се струва, че няма да е на централно място, в добрият случай ще близо до града. Как ще накараш хората да дойдат при теб, при положение че да кажем конкуренцията е с по-добро място? Тук ти знае къде е конкуренцията и дали това проблем, ако това е така, ще трябва да компресираш с нещо - като по-традиция българина гледа най-напред цената, основно това ще ти предимството. Това с мястото е от важно, аз специално играя от 4 години на едно и също място в София, което е едно от скъпите и едно от най-смотаните, но е най-удобно за всички за след работа.
Вторият момент и най-важен момент за парите. Коментираш колко би струвало, но не споменаваш инвестицията от къде ще дойде ? Ако разполагаш със собствени средства, каквото и да става, можеш да опиташ и съм сигурен, че успееш. Но ако трябва да търсиш финансиране от банка. Имаш едно 10 % ГПР годишно ако върху сумата която си взел за кредит. (дори много оптимистичен процент ). За 10 години за 100 000 лв -трябва да върнеш 200 000 (или сума близка то тази) и само от тук имаш един 1700 лв / разходи на месец. На тези години , почти съм сигурен че никоя банка няма да ти даде подобен кредит.
Други явни разходи - ще трябва да имаш фирма задължително, ако не си счетоводител, ще ти трябва човек който да прави тази работа - грубо едни 100 лв/м за малка фирма. Дори само ти да вършиш цялата работа, ще трябва да се осигуряваш като управител или каквото е там необходимо - не съм много наясно но едни 200 лв имаш всеки месец.
Охрана - задължително ще ти трябва за вечерните часове примерно от 00:00 - до 8:00. Защо ? Да оставим конкуренцията, като вредител (което би трябвало да е нормалния случай). Купуваш си кола за 100 000лв и ще оставиш ли на улицата само заключена без аларма или без застраховка ? Достатъчно е да влязат няколко недобросъвестни индивида - да вземат топки, мрежи, да праснат някои прожектор ей така за спорта, да направят мизерия по тревата и ограждаща конструкция и си готов за нула време с щети за 1000 лв.
Комунални разходи - ако ще имаш топла вода с душове, ток и прочие - като стойност 150 лв/месечно което е нищо.
Аз какво получих:
-кредит - 1700 лв
- фирма,осигуровки - 300 лв
- охрана - 100 лв поне
- режийни - 150 лв
---------------------------
2250 лв
Основното което исках да ти кажа е да си прецизираш много добре сметките, настина много добре. Защото ти гледаш колко ще струва самото изпълнение, има проектиране, плащане в община за издаване на скица, въвеждане в експлоатация, и куп други неща. Не казват че струват милиони, но изискват и време и финанси и трябва да си наясно с тях.
Пожелавам ти успех в начинанието.