Стартиране на малък бизнес

mixteriak

New Member
Здравейте,

Нямам абсолютно никакъв опит в областта, но от едно-друго стигнах до идеята да опитам с нещо.

Планът ми е съвсем прост
- имам продукт, който ми струва Хлв. и гарантирано няма друг подобен на пазара
- смятам да опитам да продавам продукта на 10*Хлв., което ми се вижда реална цена

Притесненията ми са относно:
1. авторски права?!? // например ако искам да продавам тениски с лика на Майкъл Джордан, щото съм получил видение, че той ще е новия президент на България и вярвам, че ще се купуват много. Трябва ли да платя нещо на Майкъл Джордан?

2. конкуренция // какъв е шанса някой да ми завиди за гениалната идея и уж да си поръча, а реално да ме намери, пребие и открадне идеята?

3. конкуренция 2 //продуктът ми ще е 90% невъзможен да се прекопира, но ако се намерят 10% които да го направят и не го направят по същия начин, може да нанесат щети. Аз трябва ли да нося отговорност, ако съм измислил например новата Coca Cola, някой се опита да ми разбие формулата и създаде Coca Colla, която води до ослепяване?

4. До колко е трудно да се продава нещо в чужбина - ebay, aliexpress? Вярвам, че в България ще продавам, но пък ако тук не сме узрели още, то в световен мащаб може да имам повече успех. До колко е трудно да се изпрати нещо в чужбина (сори ако въпръса ми е тъп) и кой е най-евтиния вариант? Не ми се иска да продавам нещо за 10лв, а доставката му да е 20лв.

5. Четох няколко теми за "продаване на бизнес" тук, но поради спецификата на интернет, така и не съм сигурен дали има реализирана сделка (в доста от случаите Пешо продава бизнеса на себе си, колкото да си направи реклама...) Има ли смисъл вместо да поемам риска от пребиване и да се занимавам с изпращане на доставки, да продам "идеята+един краен продукт+начина за производство" на някой за 1000*Хлв. и да сключим договор за 10% от печалбата му?

6. До колко трябва да се притеснявам от власти? Например хората дето продаваха оная тибетската гъба, някой проверявал ли ги е дали е истинска, дали не вреди и т.н. Моят продукт няма нищо общо, но пък знам ли... А и все пак ще си е някакъв приход - трябва ли да си регистрирам фирма, да се занимавам с ДДСта и подобни?

Май са това. За да избегна излишни въпроси - продукта ми е напълно легален и нормален, може да премине в ръчния багаж на летището ;)

Благодаря предварително за отделеното време!
 
Последно редактирано:
Аз мога да отговоря на последния въпрос- трябва да има регистрирана фирма за онлайн магазин. Във форума има доста информация относно ДДС.
Приятен и успешен ден!
 
ъм не мисля да отварям магазин - продукта е само един и мисля да го пусна в разните сайтове и форуми за продажби... Успешен ден и на теб!
 
Независимо от това, ако ще да продаваш половин продукт... ако някой сметне, че правиш много пари и му пречиш (т.е. влезнеш в на някой голям нишата) ще изядеш контролирана поръчка от него и после от НАП.

Иначе много хора направиха парички без фирма, ама ти си си по-спокоен. Но пък, ако нямаш 500 лева ПЕЧАЛБА първите 6 месеца подред не се занимавай въобще...
 
1. Ако продаваш тениски с лика на Боко едва ли ще имаш проблеми, но ако сложиш на Гришо и то в национален мащаб ще трябва да им обесняваш. Една фирма преди време поздравиха Гришо във фейсбук страницата си и стана проблем.

2. Винаги има конкуренция и ще има за напред. Това да не те бърка за всички трудолюбещи се има място под слънцето. Виж и жилет ги копират, ама са си номер едно. Бранда играе роля.

3. Не носиш отговорност за чужди действие, но може да се наложи доказваш че не си ти. Виновен до доказване на противното.

4. Не е трудно да се продава в чужбина, даже е лесно. Стига продукта да си струва. Как ще го диспечваш? Има няколко варианта и също зависи по колко ще продаваш- на едро или дребно ( стратегия). Може да пратиш всичкото наведнъж в склад и после да подаваш заявки. Може и на едро да продаваш тогава може би си струва ти да пращаш от Бг.

5. Естествено че можеш, имаш патент на даден продукт ако има търсене много хора ще се навият да работят с тебе. Даже и Амазон предлага такава услуга.
Как ще си продадеш бизнеса най-простото е те ти дават цена равна на печалбата за една година, ти пък от своя страна искаш цена равна на печалбата за 10 години. И се срещате някъде удобно за двете страни.

6. Четеш закона, питаш адвокати и прочие.

Не ми се спи, пък е 1 през нощта!
 

Горе