Тест зададе един много хубав въпрос - "Българите кога ще имат думата?".
Аз залагам на момента в който се образоваме. Но глупости, какво шъобще имам в предвид - нали сме най-умната нация на света?
Темата е за данъци. Голямо впечатление ми прави всеки път, когато говорим за данъци се прокарва една теза "ама то данъка на дохода в България е най-нисък - 10 процента".
Няма такова нещо, това е очеизвадна лъжа. Данъка върху дохода в България за 95% от населението е 30%, при останалите 5% - намалява от 30% до към 28%.
Защото към данъка се включват не само тези прословути 10% ДОД, а и всички останали осигуровки платени от работодателя и ...отново работодателя реално. Общо сумата е около 30%.
За международна справка -
https://taxfoundation.org/comparison-tax-burden-labor-oecd-2017/
Данъците ни (но сбора от всички, не един избирателно
) са същите като тези в Япония, САЩ, и са по-високи от тези в Канада, Австралия, Великобритания, Чили, Корея, Израел, Швейцария, Мексико и Нова Заландия.
Вече никак не изглежда като 10%-те процента да са някаква гордост.
Но ако задълбаем повече - в повечето страни има облекчения за семейства с (1-2-х) деца. И реално данъците на семейство с 2 деца са илюстрирани по-доло в статията - повечето държави се доближават до 30%, а някой са дори далеч под.
Общо взето съм с две ръце за да гласуваме закон - всеки който спомене 10-те процента като гордост - да бъде изпратен в Белене.
По темата с данъците - не смятам, че има огромен смисъл да се целим да повишим процента от 30 на 31.5 или дори 34% данъчна тежест. Не смятам, че това е пътя, при все че сегашната данъчна тежест е сравнима с тази в САЩ и Япония, и е дори по-висока от Великобритания, Австралия, Мексико, Канада, Корея, Израел и т.н.
Не смятам, че е огромен проблем, реално не бих се хванал да протестирам срещу повишаване на ставката от 30% на 32%. Но мисля, че е стъпка в грешната посока, със сигурност.
Пс. Не мисля, също, че и намаляването от 30% на 27-8% би променило нещата. За съжаление инструмента за преразпределянето на благата прави точно и само това - преразпределя, не създава. Ако искаме повече - начина е да изработим/сътворим повече.