Зависи, наясно ли си със законите? Следиш ли ги всеки месец?
Имаш ли времето да се занимаваш всеки месец да подготвяш документите за заплати и осигуровки?
Знаеш ли как да си водиш фирмената документация?
За едни 100-на лева на месец можеш да си спестиш доста главоболия и време.
Много зависи, ако има месечна печалба 1000лв., даде 170лв. за осигуровки, 130лв. корпоративен данък и дивидент, стават 300лв. и ако сложим 100лв. счетоводител, човека изкарал 1000лв. а в джоба му отиват само 600лв., 30% за държавата и тея допълнителни 10% натежават някак си. А ако не докарва 1000лв. а примерно 600-700лв. тогава какво остава?
Ако взема стабилна пара няколко хиляди няма да го бърка да даде 100лв. за счетоводител.
В момента живея в Чехия и бях на крачка да се регистрирам и да почна бизнес там, но в последствие реших да правя бизнес и да живея в родината...
Давам пример колко са улеснени нещата там: Регистрация еквивален на нашето ЕТ, 60% нормативно признати разходи и не ги интересува за колко си купил, а за колко си продал: пример продаваш стока за 100лв. разхода ти е 60лв. данък върху. 40лв. може да си купил и за 10лв. и за 90лв. това няма значение.
Отделно има нормативно признати разходи за кола по избор: около 300лв. наши пари и не ги интересува колко гориво сипваш и какви ремонти правиш.
Но това е отделна тема, тука правим бизнес в БГ. И аз след няколко месеца ще отварям ЕООД за онлайн магазин само с ППП, за да е всичко максималко улеснено и ще съм си само аз без работници без нищо идеята защо да се дават тези 100лв. за нещо еднородно.
Това, което ме интересува е каква е тази фирмена документация, която трябва да се води всеки месец(за ГФО е ясно, че ще е счетоводител).
Примерно купил съм за 50лв. продал съм за 70лв. това толкова сложно ли е за отразяване? Или имам разход за телефон 50лв. това къде отива? Не може ли всичките тези документи да се събират през годината и само накрая ГФО?
Ще е хубаво някой запознат, да разясни на оптимистите като мен или автора на темата защо е толкова сложно и трябва задължително да имаме счетоводител, вместо да получаваме отговори от рода на 100лв. и не го мислиш...