Здравейте,
Бих желал и аз да се намеся малко в темата и то по въпроса за фирмата и данъците..
Да предположим, че си правя магазин по план/схема подобен на колегата създал тази тема. Намирам се в България, а сайта ще е с Worldwide shipping.. тоест няма да е 101% насочен към клиенти от САЩ. Тогава ЕООД в България ли ще ми е най-удобно да регистрирам?
Четох малко от нашето законодателство и едни пишат, че може като самоосигуряващо се лице, други викат регистрирай ЕООД та ми е малко мъгла.
Ще съм ви благодарен за всеки отговор/съвет.
Приятна вечер и поздрави!
С уговорката, че аз самият имам фирма и не съм пробвал като физическо лице, това помня, че сме говорили със счетоводителя на фирмата ми:
Когато продаваш в чужбина, независимо дали ЕС или извън ЕС, щом е извън България ти или някой друг дължи ДДС към определена държава, България или друга от ЕС, в зависимост от сделката, така че ако правиш бизнес като физическо лице с българско гражданство и място на бизнес България, ти трябва регистрация по ДДС. Същото важи и за фирма от България, правеща бизнес с чуждестранни клиенти/контрагенти.
Мисля, че на физическо лице имаш право на до 50 000лв. доход без ДДС регистрация, ако не продаваш в чужбина, като същото важи и ако продаваш като юридическо лице.
Знам че е законно да извършваш бизнес към чужбина без регистрирана фирма, и да си водиш бизнеса като физическо лице, но май е по-трудно/сложно ако правиш бизнес в рамките на България със същата структура. Има определени професии/занятия, които не изискват фирма, има и такива, които изискват, и т.н. и т.н. Т.е. най-добре попитай счетоводител какво е най-доброто решение за точно твоя случай, колко ще струва да поддържаш фирма в БГ и колко фирма извън БГ.
Ако работиш с клиенти от чужбина имаш месечни разходи на фирмата, 10% данък печалба, около 5% данък при разпределяне на дивидентите, ако разпределяш печалба и т.н. Т.е. трябва да сметнеш колко пари ще идват при теб финално след като платиш тези данъци и разходи към държавата.
Ако продаваш в САЩ има определени бизнеси, при които трябва да плащаш 5% данък към САЩ, ако нямаш локална фирма там и си български гражданин/бизнес, и всяка страна в ЕС има праг на ДДС, който е според страната, и ако го минеш плащаш ДДС към нея.
Т.е. сложно е, и не съм на 100% запознат и аз, просто с годините съм останал с определени впечатления, а когато се чудя нещо звъня на счетоводителката ми да попитам, след това звъня пак след седмица, и пак след още една седмица, за да видя дали не й се е променило мнението по даден въпрос. Нещата са комплектни и понякога и самите счетоводители като проверят по-всеобхватен казус, ти дават различна информация от днес за утре, така че се иска и доза търпение да се нагласят към твоите бизнес нужди в момента.