Аз се вързах директно за Fortumo-то точно заради подръжката на повече държави. Още през първата седмица започна големия зор с тях произтичащ от това, че за всяка държава има отделни служители, които пък работят по различни начини. Имаше случаи, когато ме бяха одобрили, а след няколко дена получих писмо, че съм отрязан, което пък се оказа невалидно (вероятно пратено на грешен адрес). Като изключим тази липса на координация и бавна реакция от различните клонове на support-a (един от най-бавните беше точно за Австралия; само за Хонг Конг май беше още по-бавен) от техническа гледна точка са върха. Аз съм програмист, така че техническите възможности, които ми предлагат, много ги ценя. Като ми пратят SMS получавам GET заявка от конкретни 3 IP-та (т.е. от едно от тях) с много подробни данни (от кой номер е изпратено, от коя държава, от кой молилен оператор и още камара такива). Текстовият отговор на скрипта ми става самият текст на SMS-а, което ми дава възможности за разнообразие при SMS отговорите. Пробвал съм за малко Wisdom-а и бях страшно недоволен, че трябваше да се придържам към конкретен текстов формат и обратният код задължително трябваше да го има (и да е само един) в ответния SMS като беше с конкретен вид (вид знаци) и дължина. С Fortumo мога да давам разнообразни ответни кодове и те да са каквито аз поискам. Не ги ползвам активно, но съм доволен от това, което предлагат. Само в началото на пускането на всяка SMS услуга трябва да изтърпиш мъките.
Иначе бях тръгнал да пробвам и Mobio-то, но не ми хареса това, че има по-малко възможности, а и техническите инструкции за свръзка с техните сървъри във Fortumo-то е къде по-изчерпателна.
Не смятам, че от SMS-и се печели достатъчно (освен може би ако това не ти е основния механизъм за сайта), но препоръчвам Fortumo-то (жалко, че не получавам affiliate комисионна за това
).