Съществуват ли GPL изображения?

Attacker

Well-Known Member
Да кажем, че искам да използвам изображение в някоя статия. Когато изображението е защитено, трябва да попитам собственика на авторските права, това е ясно. Въпросът е дали съществуват изображения с General Public License и как да ги открия. Питам, защото ако тръгна да търся контактите на всеки един човек, чието изображение искам да ползвам... И вторият въпрос е какво може да стане, ако ползвам copyrighted изображение без да имам разрешение.

От: Съществуват ли GPL изображения?

И вторият въпрос е какво може да стане, ако ползвам copyrighted изображение без да имам разрешение.

от нищо до нещо - съд и глоба.

Има още цяла купчина лицензи, които позволяват такова нещо. Не е само ГПЛ.
Варианти за намиране:
- Самият Гугъл има опцията да търси картинки с подходящ лиценз - из Адвансед опциите.
- Фликр има в търсачката си такава опция също.

Горните не са гаранции обаче - трябва да се чете лиценза на всяка картинка.

Благодаря, бях забравил за тази опция на Гугъл.

Има още цяла купчина лицензи, които позволяват такова нещо. Не е само ГПЛ.
Варианти за намиране:
- Самият Гугъл има опцията да търси картинки с подходящ лиценз - из Адвансед опциите.
- Фликр има в търсачката си такава опция също.

Горните не са гаранции обаче - трябва да се чете лиценза на всяка картинка.

А при Royalty-free / stock images картинките и там ли трябва човек да чете поотделно лиценза на всеки автор или на всяка картинка? Аз все си мисля, че би трябвало услвоята в сайта да са еднакви за всички автори, не да четеш на всеки от тях поотделно и да се чудиш как да му угодиш, както в DeviantArt.

Лично аз мисля, че е най-правилно като си платя за картинките, да ги ползвам съобразно условията на сайта, в който се продават, а не един да иска да линквам към него, друг да иска да му дам credit или какво беше там, и т.н. (Примера ми е конкретно от DeviantArt)

Имах предвид тия дето се виждат по рандъм места ин интернета и привидно 'свободно' могат да се дръпнат и плеснат на собствения сайт.

Сток сайтовете си групират картинките в лицензи. Просто не очаквам повече от 2-3-има тук дори да допуснат да дават пари за картинки.

Хм... пък аз мислех, че поне за по-основни неща, особено за дизайн ги ползват много. В сайтовете, къдрто се продават такива картинки има много красиви и поне аз лично бих ползвал, като реша да правя дизайн :) [ Не съм дизайнер, но понякога си правя експерименти ]

wikimedia.org е също добро сайтче за картинки. ДЕмек всички снимки от wikipedia могат да се ползват свободно ако се даде кредит на автора.

От известно време ползвам Пикаса на Гугъл и откривам много хубави снимки. Прави ми впечатление, че има настройка на всяка снимка да и се покаже лиценза:

Повторна употреба на снимките
- Всички права запазени
- Забранява се повторна употреба
- Разрешаване на повторна употреба (Creative Commons)

При търсене на снимки има няколко опции:

Всички лицензи
- Creative Commons
- Употреба с търговска цел
- Ремиксирането е позволено

Мисля, че това би било достатъчно за да се ползва дадена снимка.

wikimedia.org е също добро сайтче за картинки. ДЕмек всички снимки от wikipedia могат да се ползват свободно ако се даде кредит на автора.

Много интересно понятие: какво ще рече да се даде кредит на автора? В DeviantArt го имаше навсякъде.

Горе