От: С какво ще утолявате жаждата си през горещите дни?
Така. Сега изчетох темата.
Това "фрешове" одеве въобще не го "прочетох". Много нов жаргон се навъди напоследък! :twisted:
Ще карам по ред.
- Айрана с черен пипер и малко сол си е добро мезе и за ракията.
- Айрана може да се разреди с прясно мляко, а не с вода. Може и комбинация. Ако например разполагаш с домашно овче или биволско мляко. :|
- Лимона е беден на витамин Ц! :evil: Ако искаш от витамина, добави си касис - най-богатия на витамин Ц плод. Внимавай с дозировката, аромата е силен. Принципно, четири зърна касис съдържат нужната дневна доза за човек.
- Спрайт. Винаги съм се чудел кой пие Спрайт.
На мен той ми е блудкав. Аз обичам силните усещания. Да е нещо рязко. Пък ако дава усещане за рязко долу и рязко горе - перфект!
- Захар. С годините се отучих от захарта. Даже тази година и компотите вече разреждам с вода.
- Мед - ако искате подслаждане, ползвайте пчелен мед. Желателно домашен, от проверен пчелар. Че тези буркани на пазара по 4-5-6 лв бройката няма как да съдържат много естествен мед.
- Кока кола - съвременната кола е като съвременните домати, не съдържа нищо. Боядисана с карамел газирана вода. По времето на соца бе истинска. Когато построиха завода край Костинброд поне бе с минерална вода. Гръцките тирове се редяха на опашка пред завода. Изпомпаха я и свърши. Сега е с водопроводна вода от Опицвет. Няма гръцки тирове.
- Бира. Вечер може. Денем ме изпотява още повече. Достатъчно се потя в градината и без нея! Предпочитам Ломско пиво, макар трудно да се намира в София. Че другите български бири ми заприличаха на боядисана и ароматизирана газирана вода със спирт добавен.
- Чай - черен, зелен, билков. Топъл или студен. С мед и/или лимон/мента. Класика! В момента пия каркаде + 3 листчета прясно откъсната мента от градината. За студения "чай", дето го продават в бутилки, сами можете да се досетите за мнението ми. :evil:
- Минерална вода - стана модерна. Макар че за повечето водопроводни системи в България е за предпочитане. Пия кладенчова, направо от кофата, току що извадена. 11 градуса. Имам и минерална, наливам си я от един извор край Костинброд.
- Салата ям целогодишно. Като свършат зеленчуците от градината, минавам на зелета и кореноплоди през зимата.
- Плодовете и зеленчуци, ядени направо, също добре се отразяват на организма в жегите.
Когато правите сок от плодове и зеленчуци. Започнете с лимона. Или с най киселото, което ще слагате. За да се изцеди сок е нужно да се разрушат клетките на плода или зеленчука. При това разрушаване, веществата от клетката вече имат достъп до кислорода от въздуха. И започва окисление. И промяна на веществата. Не към по добро. Киселата среда предпазва от това окисляване и променяне.
По тази причина, когато правите салата, бързо ръсете оцета. Или при таратора стържете така краставицата, че веднага да попада в киселото мляко. Аз добавям и винен оцет към таратора - за вкус, аромат и допълнителен охладителен ефект. Някой път ще напиша в блога си рецептата на лятна овчарска попара.
Май стана цяла статия.
Ще трябва да си я напиша в блога, сезона е актуален.
НАЗДРАВЕ! :|