С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Websolut

Well-Known Member
Имам няколко интересни проблема с Microsoft Excel,ще съм благодарен,ако някой може да помогне,явно нещо ми убягва в цялата система:)

Проблем №1:
При опит да бъде заместена десетичната запетая в числа с числов формат при някой числа се получават грешки или стават дати или отказват да бъдат заместени:),като заместя запетаите с точки ексел ги възприема,като дати или нещо друго,та въпроса ми е как да форматирам за да не се получава това.
Трябва ми заместване с точки във CSV файл за импорт,просто импорта е специфичен и не възприема запетаи,за това се налага това,Опън офиса има същия проблем.

7idl.jpg


Проблем №2:
Microsoft Excel отказва да възприеме CSV файл форматиран в UTF-8,нямам представа защо,този проблем е по-маловажен защото с Опън офиса нямам този проблем:),но ми е интересно поради каква причина

oyue.jpg
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Аз си мислех,че единия проблем идва от факта,че всъщност CSV файла е обикновен текст с разделител запетая и от там идва част от проблема,но не е точно така,ето два файла да видите за какво точно става въпрос единия е в XLS формат,а другия е CSV с UTF-8
Предполагам,че и други са имали този проблем и ще е интересно дали има някакво решение.
Аз имам някакво и то е да се сложи " ' " пред всяка цифра и като се извърши тази замяна всичко става правилно,но това не работи когато използвам намери и замести,само ръчно,а ръчно за няколко хиляди артикула ще малко сложна задача:)
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Проблем1:
Оправи си клетките така, че да бъдат форматирани със съответните стойности. Натискаш CTRL-1 и казваш ръчно, а не оставяш Excel да гадае каква е стойността. Може да маркираш цели колони за да си улесниш живота.

Проблем2:
File -> Import -> CSV -> и след като избереш на първия екран файла, във втория те разпитва за формата. Там указваш utf-8 и си готов.
ДА! На Mac съм и предполагам, че на Windows ще е малко по-различно, но функцията я има!
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

По първия проблем какъвто и формат да дам на клетките няма значение ръчно ли ще е,числов ли ще е,текстов ли ще е все едно и също се получава на края датa или някакви странни цифри,а в някой случай и това ######,самата точка явно оплесква работата.

А за UTF-8 няма начин просто да накарам ексел да ми запише CSV файл в UTF-8 кодировка,каkво ли не съм пробвал,това което ми казваш важи за опън офиса не и за Ексел,но ще пробвам дано стане
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

ПО първия ти проблем - вероятно проблема не е в ексела а в това как е настроен целия уиндоус да възприема числата - може за разделител да е запетая, а може и хиляди да разделя със запетая - в настройката на уиндоуса според мен е решението.
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Който запише CSV файл на кирилица в UTF-8 кодировка с EXCEL ще черпя един реп,че нямам бира в момента:),какво ли не правих импортирах въртях суках променя кодировката в UTF-8 само във файл с разширение txt с разделител някакъв в момента който решиш да го запишеш в CSV кодировката отива по дяволите и превключва на кирилица:)
Ще продължа да си ползвам добрия стар Опън офис.

Ок да приемем,че проблема е в Уиндоуса ето файла обработен с ЕКСЕЛ това UTF-8 ли е според вас?
А за запетаите по-горе има още два файла,които му се занимава да пробва,аз отивам да пия една бира,докато е хубаво времето:wink:
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

За импорта колегата @mobilio е прав по неговия начин става импорт от UTF-8,но после проблема е в съхраняването на същия с тази кодировка,но както и да е...
 
Последно редактирано:
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Решение на проблем 1:

buymore, не е нужно да заменяш ръчно запетаята с точка. Заменяйки я по този начин Excel спира да възприема данните като числови. В твоя случай част от тях ги разпознава като дата, а останалите - като текст. Не си споменал с коя версия на Excel си, но ето го решението за Office 2013:

01.jpg

Решение на проблем 2:

От меню Data, избираш From text и следваш wizard-а. Той автоматично си разпознава енкодинга. Ето скрийншоти:

02.jpg03.jpg04.jpg

В последния скрийншот съм ти показал как да помогнеш на Excel да разпознае кои данни са числови. Ако в csv-то, те са разделени със запетая, то при импорта трябва да сложиш също запетая (съответно, ако е точка - точка) - в противен случай ще ти форматира данните в дата или текст.

Ако все още имаш проблеми, можеш да ми пратиш оригиналния файл и да кажеш какво искаш да стане, ще ти го направя. :)
 
Последно редактирано:
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

По проблем 1 - трябва да уеднаквиш типа на десетичната запетая между CSV файла и настройките на Exel - a. В ексел Tools - Options - International - Decimal separator - Задай точка или запетая в зависимост как е в CSV файла. Обърни внимание и на типа на "Thousand separator" ако го има (защото може и да не му задаваш нищо) да не е същия като "Decimal separator".
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Момчета благодаря за съветите обаче,колкото и да не ми се вярва разрешение на проблема няма,ето частта от файла която ме вълнува може да я разкостите както се вика,но освен ръчно с леки модификации по друг начин просто не става,със заместване удрям на камък,ако ви се занимава тествайте,ако не ручной и тва ще да е:).
Както и да се импортне,както и да се отвори когато решите да заместите запетайте с точки става това ######## или това 16.яну4.майапр.75мар.953.юни3....на някои места или некви хилядни цифри където нямат нищо общо.
Енкодинга е UTF-8 разделител ; и нищо по дяволите и при опън офиса и при ексел 2013 е версията то си личи от скриншотите.
Мен по скоро ме интересува принципа,как да се оправя с този проблем,а не конкретен файл.
 
Последно редактирано:
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Сега ще ти покажа как е при мен. Ето ми регионалните настройки:
Screen shot 2013-10-27 at 19.21.02.png

Ето и заредено във Excel. Не съм правил НИКАКВИ корекции по файла. Отвори се без никаква намеса и всичко е перфектно.
Screen shot 2013-10-27 at 19.18.40.jpg

Just works!
 
От: От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Сега ще ти покажа как е при мен. Ето ми регионалните настройки:
Виж файлът 7607

Ето и заредено във Excel. Не съм правил НИКАКВИ корекции по файла. Отвори се без никаква намеса и всичко е перфектно.
Виж файлът 7608

Just works!
Да де ама замести запетайте с точки,да видим кво ше стане на някой места
 
От: От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Да де ама замести запетайте с точки,да видим кво ше стане на някой места

Е не виждаш ли че при мен десетичния разделител е "." защо да го замествам със ","?
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Можеш ли да ми пратиш файла,аз до колкото виждам на снимките които си приложил всичко е 0,0555 примерно,а не 0.0555 или нещо не виждам правилно,прати ми файла,ако ти е възможно,ако нищо не си пипал по него това е друг въпрос и при мен си се отваря правилно,но ми трябва разделител точка,а не запетая
 
Последно редактирано:
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

ааа... това е друго!!!

Сега ще ти го обясня... Имаш 16,1 и го правиш 16.1; обаче 16.1 е къс формат на дата от текущата година при което Ексела веднага го прави 16 Януари.
Ако обърнеш 16.1 към цифри се получава 41290 при теб; при мен 39828 - което е броя на дните от 0.0.0 до днес.

Ако искаш да ти бъде със . без шменти-капелите направи следния трик - маркирай цялата колона и натисни Ctrl-1. Кажи "TEXT" после направи промяната на 16.1 някъде и ще видиш как си остава 16.1
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

И при мен прави същата шмекерия. Просто обърнеш ли го със replace става дата... МЕГА гадно. И в интернет реват за това.

Казват че решението е да се направи да не изглежда като дата със " отпред или ' така супер-дупер кода на MSFT няма да замести полето със date. Обаче ще ти прецака работата малко ОСВЕН ако след това със др. текстов редактор не прамахнеш гадните " или ' отпред.

ОПРАВИХ СЕ! Ето ти решението!
1. Набиваш отпред едно " или ' при мен беше "
2. Правиш replace на , към .
3. Правиш Text to columns от менюто Data
4. Задаваш разделител ", обаче на следващия екран указваш, че 2-рата колона е TEXT (!!!)
5. Маркираш празната колона и я изтриваш
6. Даваш реп, отваряш бира и псуваш на MSFT чалнатия софтуер

Screen shot 2013-10-28 at 00.56.58.jpg Screen shot 2013-10-28 at 00.57.05.jpg Screen shot 2013-10-28 at 00.57.12.jpg Screen shot 2013-10-28 at 00.57.25.jpg Screen shot 2013-10-28 at 00.57.29.jpgScreen shot 2013-10-28 at 00.57.35.jpgScreen shot 2013-10-28 at 00.57.44.jpgScreen shot 2013-10-28 at 00.57.47.jpgScreen shot 2013-10-28 at 00.57.52.jpgScreen shot 2013-10-28 at 00.57.54.jpg

PS: Дано са във вярната последователност...
 
От: С Microsoft Excel нещо не се разбираме

Репче ти дадох вече остава бирата:)
Много си усложнил нещата просто добавяш ' (някой може и да не го забележи) пред цифрата за да не го разпознава като дата на някой места,заместваш запетаите с точки и готово,знака ' остава невидим в таблицата вижда се само горе в лентата за формули като маркираш цифрата.
Явно с Майкрософт офиса трябва да си малко изобретателен,то и при опън офиса е същото де.
Остава да си оправят само UTF-8 енкодинга за CSV файловете,което май няма да стане скоро,Опън офиса в това отношение няма проблем

Благодаря на всички,които се включиха в темата и дано е полезна за някой с подобен проблем :|
 

Горе