Green Bars
Well-Known Member
Заглавието описва много добре ситуацията, виждали сме да слагат тематични картинки за всякакви поводи, но не се сетиха да сложат една мартеница...
Това си е традиционен БЪЛГАРСКИ празник и ти ако не се чувстваш Българин не си слагай мартеница!
Не преча, защитих се. Не може някой да ме оределя, че не съм българин, защото не вярвам в хорски измислици!
Това е някакав обичай, ако не друго, на хората им става приятно като се сети някой за тях и им закачи мартеничка. Ако не вярваш че те прави по-здрав, то поне направи кефа на близките си. Така ще се чувстваш по-добре и самият ти. А и жеста не струва много. Максимум лев-два.
Напълно си прав, просто в забързаното ежедневие просто пропускаме да правим такива елементарни жестове. Тази традиция ни подсеща да го направим. Не мисля, че ще ти стане нещо ако направиш такъв жест веднъж в годината. И ти и хората около теб ще се почувстват по щастливи. Самата мартеница е някакъв материален израз на този жест. По тази логика не би трябвало да подаряваш подаръци за рожден ден или Коледа.Напълно съм съгласен, че трябва да правим близките си щастливи, но едва ли някой се радва на китайска дрънкулка за "лев-два". Отношението и вниманието е това, което докосва хората. Ако държиш на близките си, показвай отношение и днес, и в понеделник, и във всеки един ден, а не само 2-3 пъти в годината. Иначе е лицемерие!
Именно затова аз всяка година сам си правя мартениците (и тези, които подарявам). Но твърдението, че спазвайки този обичай изпадаш от категорията на разумните - това е как да се изразя... Просто фактите казват друго. Много по-умни българи от Kiril си слагат мартеници, така че Kiril с твоето изявление ти прости проявяваш много силен комплекс за малоценност. Съжденията ти са напълно кухи, защото почти никой сериозен българин (и то такъв, който си слага мартеници) не вярва в чудодейната сила на мартениците.
С тези постове исках да се провокираме, ...