Ти, декларира ли си доходите??! :)

Иначе за едно ги признавам на запад, скъпите и сложни операции още не могат да се правят тук, поради липса на специалисти

Греда! И това не е така вече.
Близка на семейството ни от Швеция чака 6 месеца да ѝ снимат коляното, но междувременно ѝ откриха рак, та коляното отпадна напълно от дневния ред.

Операцията по отстраняване на тумора я правил стажант, без присъстващ специалист и, разбира се, объркал нещо, та жената още изпитва ужасен дискомфорт. Казали ѝ ''Случва се''.

Наричайте го конспирация, наричайте го както искате, но това със здравеопазването е глобална политика. Много сме им. Живеем дълго, а скоро повечето работа ще я поемат изкуствени интелекти и роботи, така че ставаме напълно ненужни.

Хубавото е, че ние пак изоставаме от тренда. Тук можеш веднага да отидеш при специалист, да те приемат в болница в същия ден и да те лекуват.

Имаме чудесни хирурзи и клиники за сложни операции, включително онкологични, като тази в Плевен, която използва робот Давинчи, но всички са се юрнали към Турция. Не знам как стоят нещата (и дано никога не научавам), но тук онкоболен може да се подложи на лечение със съдействие от касата, докато в Турция им искат стотици хиляди евро/долари и хората са принудени да просят по медиите.

Турция е станала такава дестинация. За сложни операции, които по нашите ширини не се правят.
Турция си е известна с козметичните операции. Да ти оправят нос, бръчки , цици, липосукция, коса да ти посадят. Говори се, че извършват някакви онкологични операции но пък да са специализирани за сложни операции не ми се вярва. Най-добрите в сложните операции са известни Германия и Швейцария

но всички са се юрнали към Турция.
Има различни случаи, и този от видеото долу не е за първия подобен за който съм чувал

Зъбите се правят в България заради по-добрите специалисти и качеството на работа.
Охоо, такива специалисти има, че да не попадаш на тях

Преглед за очила тук ти отнема около 3 месеца.
Прегледа във Vision Express - £15

Кръвни изследвания 2-4 месеца
Около £300 за 1 ден

Прави като англичаните бе, ходи на частно ;)

Турция си е известна с козметичните операции. Да ти оправят нос, бръчки , цици, липосукция, коса да ти посадят. Говори се, че извършват някакви онкологични операции но пък да са специализирани за сложни операции не ми се вярва. Най-добрите в сложните операции са известни Германия и Швейцария
Ако се грижихме за докторите си в България (говоря за новозавършващите) и болниците, държавата ни щеше да печели много, а и ние като нейни граждани също. Лесно можем да се превърнем в топ дестинация за медицински услуги в ЕС. Но вместо това, типично по нашенски - от лекомислие и мързел, не се грижим да създаваме традиции в здравеопазването, не обновяваме базите, държим ниско заплащане в сектора и така си изтърваме кадрите, които отиват из Германия и къде ли не. Ако германците разчитаха само за доктори на смуглите си имигранти, едва ли нещата щяха да са много розови.

През 2022г лятото последно се наложи да ползваме зъболекарски услуги, в почивен ден в хубава, модерна клиника в централните части на Валенсия. Обслужване - чудесно, бързо, адекватно. Цените на използваните услуги - същите като тези на клиниката, която използваме семейно във Варна. Обслужването и клиниката във Варна също са на високо ниво, но в последно време (през последната година) може би са поогладнели или и аз не знам, понеже започнаха да си търсят причини да те направят месечен абонат и да ти човъркат все за нещо в устата.
Ще дам пример - почистване на зъбен камък е 150лв. Струва ли ви се нормално на всеки месец или най-много през един да викаш 8 годишно дете да му човъркаш в устата зъбен камък за 5 минути и да поискаш 100лв, защото бил малко и било дете? Не съм виждал теглилка за зъбен камък някъде. Защо като е малко камъка викаш детето да отстъства от училище за глупости? Последния път бе за две петънца и само заради съпругата ми не им наприказвах едни хубавини...

Ще дам пример - почистване на зъбен камък е 150лв.
Това е много, 50-60 лв е по принцип

Струва ли ви се нормално на всеки месец или най-много през един да викаш 8 годишно дете да му човъркаш в устата зъбен камък за 5 минути и да поискаш 100лв, защото бил малко и било дете?
На децата им се трупа по-малко зъбен камък от колкото на възрастните. От топ зъболекари знам, че е хубаво да се прави профилактичен преглед на всеки 6 месеца. Така че веднъж на 6 месеца е допустимо профилактика като чистене на зъбен камък

Горе