От: Това го иска EU
Хепи, на кой свят живееш? За това ли ядем най-вече боклуци и цялата западна цивилизация боледува от хиляди болести, защото се тъпче с гнусни храни и полуфабрикати? Производителите печелят от липсата на суровина в продуктите им, от изкуствения начин по който създават суровината за минимум време, а търговците печелят от надуване на цените (спекула) и различни търговски трикове
Пазарната икономика не предразполага търговци и производители към увеличаване качеството и намаляне цената на продукцията, напротив, когато липсва държавния контрол върху пазарната икономика, се наблюдават всякакви извращения.
Не съм много съгласен.
Даже много не съм съгласен!
Последните стотина години голяма част от хората по света получиха много права. Но последните петдесетина години приеха, че имат само права. И никакви задължения.
Покрай правата си забравиха за своите задължения. В света нещата винаги са биполярни. С правата вървят и задължения.
Едното е хората да контролират държавата.
Второто е да бъдат образовани. Дори само за да могат да изпълняват първото.
Живота на всеки човек е в собствените му ръце. С какво ще се храни е изключително негов избор. Но за да може да упражнява този избор е нужно да е образован. В съвременния свят е бъкано с информация. Но кой ще я потърси, и как ще я използва, зависи само от индивида.
Все повече хора започват да се интересуват от храната си. Но малко са тези, които знаят какво търсят, как да го търсят, и къде да го намерят.
Заради идеята за чиста храна винаги е имало такива производители.
Заради повишеното търсене вече има все повече такива производители.
Има и шарлатани, естествено. Както и невежи, незнаещи и неразбиращи производители, които опитват да яхнат вълната за търсене на чиста храна.
Последните бързо отпадат.
Но другите, които искат, положили са труд да се образоват, и знаят как да произведат чиста храна, се увеличават.
Пазара не търпи празно място.
Когато се търси ефтина храна - ще има. Естествено, с ниско качество.
Когато се търси качествена храна - ще има. И няма как да бъде с ниска цена.
Макар в момента в България да се спекулира с цената на био храната.
Цената обикновено се определя от търсенето, а то обикновено се определя от модата.