Здравейте, ще споделя това, което имам като опит с контейнерни превози:
1. Важно е условията на доставка да са FOB,тогава продавача организира транспорта на стоката до съответното пристанище. Ако условията са EXW- Вие като купувач трябва да си организирате транспорт от фабриката ( склада ) на изпращача до съответното пристанище за Ваша сметка.
2. Искайте от изпращача по възможност той да организира износа на стоката, в противен случай трябва да работите с местен агент, който да организира износа и митническите формалности, което също е доста скъпо.
Относно митата се консултирайте с модула на
Тарик - от сайта на Агенция Митници. Митническите кодове, трябва да са посочени във фактурата за стоката. Ако такива не фигурират и Ви е трудно да ги определите по тарифата можете да отидете в Тарифен отдел на митницата и да помолите за съдействие относно митата на стоката ( носете копия на фактурата с превод на български , сертификати, декларации за съответствие и каквито още документи имате за стоката), като това трябва да стане преди да е пристигнала пратката.При освобождаване на пратката трябва да предоставите всички тези документи на митническия агент : оригинална фактура, превод на фактурата на български с тарифни номера, пакинг лист, коносамент, застраховка, сертификати, декларации.
Мога да Ви препоръчам фирми, с които сме работили -
Globelink ( имат офиси в Китай ) ,
Бон Марин ,
Трансленд Груп,
Акт Лоджистикс .Освен транспорта предлагат митническо представителство, всички терминални дейности - разтоварване, почистване на контейнера, транспорт до склад на клиента - с две думи всичко необходимо за доставка и освобождаване на стоката. Това е за доставки до наши пристанища и по специално - Варна Запад.
За освобождаване на стока в пристанище на друга държава - питала съм за това и ми отговориха,че трябва да имаш регистриран ДДС номер на съответната държава, за да можеш да освобождаваш стока там.
Моят съвет е да се свържете няколко фирми и да поискате конкретна оферта, която ще отговаря на нуждите Ви, след което да изберете най-доброто за Вас. Надявам се да съм Ви била полезна.