Здрасти и благодаря за отговора. Не ме притесняват дрязгите на хората. Целта ми е да помогна на някой ако мога. 2023 ще съм много по-зает, така че кой разбрал до тогава - разбрал
.
Да, аз се отплеснах с коментарите, но това ми беше идеята - ако имаш възможност продължавай да постваш. Сигурен съм, че поне още няколко човека като мен следят. Нещо споменаваше за блог - слагай един Wordpress и пусни линк, гаранция ще има кой да го чете.
Това е най-правилният начин - с демо акаунт.
Голям проблем е за мен. Много съм нетърпелив. Чудя се дали за 2-3 месеца и превъртяни няколко компании ще е достатъчно. Реално никога няма да си на 100% готов, но поне да преминеш критичната точка, когато си най-склонен да направиш грешка.
Общо-взето в момента с демото си правя дневник, 20-ина страници в момента. Искам да видя на седмична база какво се случва и къде са евентуалните пропуски в разсъжденията ми.
Целта е да направя ясна и точна стратегия, която за 30-ина мин. седмично да ми дава списък от няколко подходящи компании, от които вече да селектирам. Било то с късмет, нюх, технически анализи или каквото и да било. Мисля, че основното в стратегията е да имаш ясни правила, по които да се ръководиш и да не си позволяваш да лавираш от тях.
Между другото има как да си правиш бектест. Можеш да дръпнеш данните за пазара и да ги вкараш в една excel таблица. Така можеш да тестваш различни варианти на колелото без да чакаш пазара - дали да изчакваш винаги до край или да затваряш при 80% профит? колко делта при put опцията? и т.н. Тегаво е с excel, но става.
Готино е, но не е за мен. Бектестовете само са ми вредили в стратегията. Средата в пазара се променя, пробвал съм много пъти, имам изградени и авто роботи (във форекса). Винаги реалното проследяване ми е носило по-добър резултат.
Бектеста е хубаво нещо, но с моя манталитет и начин на мислене, по-скоро ми пречи. Затова и реших да търпя демо акаунта.
В днешно време разчитам на това да чета подходящи медии. Тях бих си ги чел дори да не търгувам де...
Аз съм техничар, не обичам да чета такъв тип новини. За рамките на анализа ще прочета за Х компания новини от последните няколко месеца, следя какво правят ФЕД и ЕЦБ и т.н., но по-скоро повърхностно. Обичам да чета, но бих прочел книга за нещо свързано с опциите (тип наръчник) отколкото да следя новини.
Затова и споменах форекса - моят подход е малко по-различен. Без да отделям времето, което отделяш ти за четене, залагам на по-сериозен опит в техническия анализ и съответно по-сериозно време затворено там.
100% вярвам, че бъдещето на търгуването, независимо дали става въпрос за валути, крипто или акции е в автоматизацията, затова и този подход ме устройва, като според мен дава необходимия бекграунд. Това е друга тема, де
Стой настрана от get rich схеми. Или поне не рискувай с голяма част от портфолиото си.
Беше шега. Заложил съм го като фундамент за опциите
Не мога да избягам от хазарта, затова от време на време пускам обръщалки, въпреки че последния си мач съм го гледал преди над 10 години. Но ми задоволява хазартната потребност и смятам да се напъна малко, за да я изкореня от търговията.
Ясни правила и стратегия, от които да не можеш да мърдаш.
Според мен е доста елементарно. Казвам го, защото съм научил всичко с четене и Youtube, а аз не се имам за особено умен човек... Само в началото имах кой да ме насочва какво точно да чета и гледам, но по-скоро това ми спести време.
Тук не се изразих правилно вероятно. Мисълта ми беше, че с някакъв малък опит при добро стечение на обстоятелствата до 2-3 месеца може и да се почувствам сигурен, за да започна.
Ако нямаш никакъв опит или пък ментор, който да те води за ръчичка е твърде вероятно да се наложи да отделиш над година в учене, т.е. не е стратегия, която след една прочетена книга и 3 видеа можеш да започнеш да използваш ефективно.
Точно за такива ситуации трябва да имаш достатъчно пари за да пуснеш втора или дори трета put опция с целта да бъде асайната за да си свалиш средната цена. Примерно at the money put опция. Същото е и ако просто купиш акциите, но с put опцията прибираш и бонус премиум.
Марджина трябва да е достатъчен за да покриеш. На повечето места за $20к ще получиш $40к buying power.
Ето защо и е най-безопасно да търгуваш blue chips - тези компании ще паднат по-малко. Особено ако имат малко дълг и добри печалби. Пазара е цикличен. Каквато и криза да има след Х време винаги е нагоре.
Аз се чудя за марджина честно казано. В момента съм 50/50 дали да ползвам или не. За начало марджин кола е голям удар, затова по-скоро клоня към старт без марджин и в последствие мигриране към марджин акаунт.
Но това мисля и аз, от 20к демо 10 държа в обръщение. Всъщност 11,500 са в момента, което си е моя грешка, но пък тази седмица една от опциите ще я разкарам. Тя е ITM, ще я оставя да я асайнат и да продам акциите.
По принцип е кофти идея защото купих на много добра цена и мога да си я доя още месеци, но в случая на демо искам да мина през максимално много "колела". На реален акаунт щях да я оставя.
Става въпрос за UBER. Тази година ще вървят нагоре. Има много media hype, от който по принцип бягам, но той ще повлече цената нагоре. Отделно едни хубави грантове раздават, earnings изглежда розов, абе добре е на теория. Особено в тази консолидация в момента се цеди яко премиум.
Купих я ниско и за месец с над 10% съм си намалил цената допълнително.
Именно. Получения премиум те защитава от спад. Средната ти цена е цената на акциите минус премиума. На 0 не бих затворил. Гоня поне 30% профит на годишна база, защото ако не успея да бия SPY и VOO какъв е смисъла да се занимавам?
Разбира се, беше теоретично ако тотално оплескаш нещо или се уплашиш. Рядко има нещо макроикономическо, което до толкова да повлияе на решението.
Естествено има своите рискове - например ако пазара реши да избухне с тази стратегия ще ограничиш ръста си ако нямаш и дълги позиции. Най-ефективна е при волатилен пазар, защото премиума зависи от волатилността. Както е в момента с над 20 VIX, което е WTF!?!?!
Мисля, че 20 е ок. Лично аз, това което смятам да правя е при над 20 да търгувам с едно наум, при над 30 просто да ходя на разходка.