Да се научиш да печелиш - да, но и да се научиш да губиш също трябва. Като цяло за мен си е жив хазарт, без значение какво точно купуваш и продаваш, дали на интуиция, знание или съвет от професионалист, никога не се знае накъде ще тръгнат нещата. Единственият шанс за по-устойчива линия на печалбата е да имаш определена стратегия и да не я нарушаваш, също така винаги да знаеш колко можеш да си позволиш да изгубиш и да си го предвидил това като минеш лимита просто спираш - край, не вкарваш повече.
На мен също са ми интересни този тип инвестиции като диверсификация по-скоро, но следвам едно просто правило - вкарвам X сума, без която мога, не ми трябва изобщо. В момента, в който съм я вкарал, все едно съм я загубил вече, изобщо не я мисля - нямам ги тия пари - край. След това инвестирам в определени крипто валути или друго, но го правя дългосрочно. Ако тръгна всеки ден да следя по цял ден какво се случва, колко мърда, да купувам и продавам през 2-3%, то това си е баш работа и не се знае накрая на месеца дали ще изкараш повече отколкото, ако тези усилия ги вкараш другаде, тъй че занимавка си е с несигурен резултат. Да, някои печелят общо взето, но в дългосрочен план не се знае колко са напред от цялата работа. Повечето хора, които са забогатели буквално от това са инвестирали дългосрочно, купили са нещо много евтино и после го продават много скъпо - крипто, акции, все тая. Други използват подобен род инвестиции като защита на парите си от инфлация, но не съм сигурен колко успешни трейдъри има като цяло. Тези, които познавам от България играят с чужди пари, накрая на деня винаги са на черешата - дрога, курви и т.н. като теглят чертата, нищо не им е останало, същевременно са вкарали много други хора в ямата, дето са им се вързали с мантрите за бързи печалби от търговия с петрол, злато и кво ли не, нооо хората са си алчни и тва е.
Сега се чувстваш, че цепиш мрака като нацелваш посоката на движение, но утре може да не е така. Давам ти два мои примера:
- Биткойн, влязох на 4K, не продадох на 20K, излязох на 9K, пак е над 100% печалба.
- Рипъл, влязох на 0.15$, не продадох на 2-3$, сега е 0.22$ още не съм ги продал.
АЗ съм си на +, търгувал съм с още 6-7 криптовалути, като цяло повечето ми сделки са си успешни, а някои бяха доста лесни, тъй като попаднах на добра информация от разни форуми, послушах я и уцелих кога и в какво да набия пари, но други нямат същият късмет. Питай тези, дето си продадоха апартаментите да купят биткойн, когато беше на 20K, как ли се чувстват сега?